2017-08-03 15:08

2017-08-03 15:08

Mjölkprojekt i Tanzania hjälper massajerna

ÅMÅL: Bertil Wennberg berättar om sitt engagemang i Afrika

Bertil Wennberg är ideellt engagerad som massajernas rådgivare i mjölkfrågor. Han har precis kommit hem från sin sjunde resa till Tanzania.

Bertil Wennberg bor i Hedemora men är född och uppvuxen i Åmål. Han är son till Åmåls siste mejerist och har de senaste tolv åren hjälpt massajerna i norra Tanzania starta mejerier för att tillverka yoghurt, ost och filmjölk. Genom att massajerna lär sig förädla mjölken och starta mejerier får stammarna utökade möjligheterna till självförsörjning.

– Jag träffade massajer första gången 1997 när en grupp kom på studiebesök i Grådö mejeri i Hedemora där jag arbetade, säger Bertil Wennberg.

År 2005 reste han till Tanzania första gången när han blivit nedbjuden av överhövdingen Marias Olepello. Bertil Wennberg hade då ryggsäcken fylld med frystorkad mjölksyra och löpe.

Bertil Wennberg har kommit hem från massajland i Tanzania för sjunde gången.

Äventyrlig resa

– Jag har haft fantastiska upplevelser. Det är stora områden att besöka. Först åkte vi från Kilimanjaro flygplats upp till mejeriet i Fukeni som ligger vid sluttningen av Kilimanjaro. Där installerade jag utrustning för bakteriologisk provtagning av produkter, samt utbildade personalen, säger Bertil Wennberg.

Efter några dagar i Fukeni åkte teamet till Handeni ute på massajstäppen för att starta upp ett nytt mejeri som är det fjärde i massajland. Med mycket primitiva metoder lärde Bertil Wennberg massajerna att tillverka fil, yoghurt och ost.

– Vi använde det som fanns på plats till exempel kelebach som förvaringskärl och andra bunkar. Vi satt under ett träd där hela byn var församlad med stor nyfikenhet och vetgirighet. Från Sverige hade jag med frystorkade mjölksyrakulturer och löpe. Vi utnyttjade den naturliga temperaturen i luften för fil och yoghurtsättning. Resultatet blev mycket bra, säger Bertil Wennberg.

Bra betyg

Ingen hade smakat detta tidigare och de njöt av den goda smaken och ville ha mera. Nästa dag gjorde de ost. En av massajerna hämtade glödande träkol och gjorde snabbt upp eld som de värmde mjölken över till ystning. Osten skulle sedan lagras i cirka tre veckor i en av hyddorna som nu blev ett mejeri.

– Eventuellt ska jag åka tillbaka i december och det är bestämt att jag åker ner igen nästa sommar. Då bor jag hos massajerna och det är en helt fantastisk stämning, säger Bertil Wennberg.

Bertil Wennberg bor i Hedemora men är född och uppvuxen i Åmål. Han är son till Åmåls siste mejerist och har de senaste tolv åren hjälpt massajerna i norra Tanzania starta mejerier för att tillverka yoghurt, ost och filmjölk. Genom att massajerna lär sig förädla mjölken och starta mejerier får stammarna utökade möjligheterna till självförsörjning.

– Jag träffade massajer första gången 1997 när en grupp kom på studiebesök i Grådö mejeri i Hedemora där jag arbetade, säger Bertil Wennberg.

År 2005 reste han till Tanzania första gången när han blivit nedbjuden av överhövdingen Marias Olepello. Bertil Wennberg hade då ryggsäcken fylld med frystorkad mjölksyra och löpe.

Bertil Wennberg har kommit hem från massajland i Tanzania för sjunde gången.

Äventyrlig resa

– Jag har haft fantastiska upplevelser. Det är stora områden att besöka. Först åkte vi från Kilimanjaro flygplats upp till mejeriet i Fukeni som ligger vid sluttningen av Kilimanjaro. Där installerade jag utrustning för bakteriologisk provtagning av produkter, samt utbildade personalen, säger Bertil Wennberg.

Efter några dagar i Fukeni åkte teamet till Handeni ute på massajstäppen för att starta upp ett nytt mejeri som är det fjärde i massajland. Med mycket primitiva metoder lärde Bertil Wennberg massajerna att tillverka fil, yoghurt och ost.

– Vi använde det som fanns på plats till exempel kelebach som förvaringskärl och andra bunkar. Vi satt under ett träd där hela byn var församlad med stor nyfikenhet och vetgirighet. Från Sverige hade jag med frystorkade mjölksyrakulturer och löpe. Vi utnyttjade den naturliga temperaturen i luften för fil och yoghurtsättning. Resultatet blev mycket bra, säger Bertil Wennberg.

Bra betyg

Ingen hade smakat detta tidigare och de njöt av den goda smaken och ville ha mera. Nästa dag gjorde de ost. En av massajerna hämtade glödande träkol och gjorde snabbt upp eld som de värmde mjölken över till ystning. Osten skulle sedan lagras i cirka tre veckor i en av hyddorna som nu blev ett mejeri.

– Eventuellt ska jag åka tillbaka i december och det är bestämt att jag åker ner igen nästa sommar. Då bor jag hos massajerna och det är en helt fantastisk stämning, säger Bertil Wennberg.

  • Ina Sollander