2017-07-21 17:06

2017-07-21 17:06

Åmålsbo häktad misstänkt för människorov

DALSLAND: Tre fall av kidnappning på kort tid i Dalsland

En 27-årig Åmålsbo sitter häktad misstänkt för kidnappning.
Just nu utreds tre fall av människorov i Dalsland samtidigt. Det är mycket ovanligt, menar polis och åklagare.

Den 27-årige Åmålsbo har, tillsammans med tre andra personer, omhäktats misstänkt för människorov. Händelsen skall ha inträffat i Uddevalla den 26–27 april i år.

PD har tidigare skrivit om ett fall som handlade om en kvinna som blivit bortförd från en bostad i Färgelanda och sedan misshandlats.

För detta dömdes i början av juli en 44-årig kvinna och en 24-årig kvinna båda till fängelse i 2 år och 6 månader för människorov och misshandel. En medåtalad 30-årig man fick åtta månaders fängelse. Samtliga har kopplingar till Dalsland.

De dömdas advokater har tidigare sagt att det lutar åt att man ska överklaga.

Bara några dagar efter domen var det dags för en ny häktning, i ett annat fall. Denna gång häktades tre män och en kvinna. Kvinnan släpptes senare på fri fot. De tre männen är 20, 22 och 26 år gamla. Samtliga är bosatta i Bengtsfors kommun. Målsäganden är en man. Men vad som hänt är polis och åklagare förtegna om att berätta.

Grov misshandel

– De här handlar om personer som rör sig i samma umgängeskrets. Jag påstår att målsäganden har rånats och sedan förts bort av de här människorna som därefter misshandlat honom grovt, säger åklagaren Murris Coskun.

Händelserna ska ha skett i Bengtsfors kommun, där alla tre misstänkta alltså även är bosatta, men samtliga häktade förnekar brott.

– En av dem förekommer i belastningsregistret för småbrott, men de övriga är okända, säger Murris Coskun.

Åklagaren vill inte gå in på motivet för brottet.

– Dels är de häktade på grund av möjligheten att de kan skada utredningen om de är på fri fot eftersom de är i samma umgängeskrets. Dels är de häktade därför att människorov är ett så pass allvarligt brott, som vid ett fällande dom ger obligatoriskt lägst fyra års fängelse.

Vad händer närmast?

– Nu jobbar vi på med ärendet och vidtar de åtgärder vi måste. Vi har säkrat vissa saker som skickats på analys. Det vidtas utredningsåtgärder innan jag kommer att väcka åtal. Men det sker inom kort, säger Murris Coskun.

Ett tredje ärende

I ett tredje ärende som gäller människorov har alltså en 46-årig kvinna, en 27-årig man, en 26-årig man och en 19-årig man häktats för människorov. 27-åringen är bosatt i Åmål och de övriga i Trollhättan och Vänersborg. Samtliga förnekar brott.

Sekretess råder

Informationen i ärendet eftersom det råder förundersökningssekretess. På måndag måste åklagaren åtala de fyra misstänkta, eller eventuellt begära förlängd häktningstid.

PD har sökt åklagare Murris Coskun för en kommentar om det senaste kidnappningsärendet med Dalslandsanknytning, utan att lyckas.

Den 27-årige Åmålsbo har, tillsammans med tre andra personer, omhäktats misstänkt för människorov. Händelsen skall ha inträffat i Uddevalla den 26–27 april i år.

PD har tidigare skrivit om ett fall som handlade om en kvinna som blivit bortförd från en bostad i Färgelanda och sedan misshandlats.

För detta dömdes i början av juli en 44-årig kvinna och en 24-årig kvinna båda till fängelse i 2 år och 6 månader för människorov och misshandel. En medåtalad 30-årig man fick åtta månaders fängelse. Samtliga har kopplingar till Dalsland.

De dömdas advokater har tidigare sagt att det lutar åt att man ska överklaga.

Bara några dagar efter domen var det dags för en ny häktning, i ett annat fall. Denna gång häktades tre män och en kvinna. Kvinnan släpptes senare på fri fot. De tre männen är 20, 22 och 26 år gamla. Samtliga är bosatta i Bengtsfors kommun. Målsäganden är en man. Men vad som hänt är polis och åklagare förtegna om att berätta.

Grov misshandel

– De här handlar om personer som rör sig i samma umgängeskrets. Jag påstår att målsäganden har rånats och sedan förts bort av de här människorna som därefter misshandlat honom grovt, säger åklagaren Murris Coskun.

Händelserna ska ha skett i Bengtsfors kommun, där alla tre misstänkta alltså även är bosatta, men samtliga häktade förnekar brott.

– En av dem förekommer i belastningsregistret för småbrott, men de övriga är okända, säger Murris Coskun.

Åklagaren vill inte gå in på motivet för brottet.

– Dels är de häktade på grund av möjligheten att de kan skada utredningen om de är på fri fot eftersom de är i samma umgängeskrets. Dels är de häktade därför att människorov är ett så pass allvarligt brott, som vid ett fällande dom ger obligatoriskt lägst fyra års fängelse.

Vad händer närmast?

– Nu jobbar vi på med ärendet och vidtar de åtgärder vi måste. Vi har säkrat vissa saker som skickats på analys. Det vidtas utredningsåtgärder innan jag kommer att väcka åtal. Men det sker inom kort, säger Murris Coskun.

Ett tredje ärende

I ett tredje ärende som gäller människorov har alltså en 46-årig kvinna, en 27-årig man, en 26-årig man och en 19-årig man häktats för människorov. 27-åringen är bosatt i Åmål och de övriga i Trollhättan och Vänersborg. Samtliga förnekar brott.

Sekretess råder

Informationen i ärendet eftersom det råder förundersökningssekretess. På måndag måste åklagaren åtala de fyra misstänkta, eller eventuellt begära förlängd häktningstid.

PD har sökt åklagare Murris Coskun för en kommentar om det senaste kidnappningsärendet med Dalslandsanknytning, utan att lyckas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.