2017-07-17 13:24

2017-07-17 13:24

Grållepremiär utan traktor

ÅMÅL: Visor, country och tokroligheter uppskattades av Åmålspubliken

Närmare 200 personer hade kommit för att lyssna när Grållegänget från Säffle hade turnépremiär i Kulturmagasinet.
Det är åttonde sommaren för Grålleturnén, men resan till Åmål genomfördes faktiskt utan traktor.

Grålleägaren och chauffören Ingvar Andersson fanns på plats i stolsraderna i Kulturmagasinet i gamla kyrkan. Men traktorn hade han inte med sig den här gången.

Grållegänget med musikanterna Anders Falk, Pelle Jonsson, Per Nilsson, Henrik Olsson och Svante Olsson, ljudteknikern och allt-i-allon Rune Bryngel, samt traktorskötaren Ingvar Andersson hade åkt bil från Säffle.

Ingvar Andersson fick utstå vänskapliga gliringar om allt från att hans traktor var trasig till att hans promillehalt var för hög. Men orsaken till att traktorn fick stanna hemma var i själva verket den omkastade turnéplanen. Åmål brukar vara finalen på turnén, men nästa helg pågår Hamnkalaset i området vid Södra hamnplan och Grållegänget fick tänka om.

Traktor ut på näset

Nu blev det en tur- och returresa till Åmål från Säffle, utan övernattning, och turnésällskapet väntade därför med att packa sovsäckarna tills de på måndagen skulle ut på Värmlandsnäs för att spela i Ölserud.

Säfflegänget är mäkta populärt i Åmål. Närmare 200 personer hade kommit till gamla kyrkan för att lyssna på klassiska svenska visor blandat med country, någon enstaka amerikansk visa och en del historier och skämtande och gnabbande musikerna emellan. ”Visor och hästjazz”, som turnén heter, är en passande etikett.

Rejäl toapaus

Konserten pågick i nästan tre timmar, inklusive en rejäl paus för att alla som skulle hinna gå på toaletten, i och med de begränsade faciliteterna vid gamla kyrkan.

Under konserten hanns allt från Evert Taube och Stefan Demert till Johnny Cash och Kris Kristofferson med. Cirka 15 nummer var nya från tidigare år. Kärleksvisorna och kärleksballaderna fick stort utrymme och det sjöngs om både lycklig och olycklig kärlek.

Det började självklart med signaturmelodin ”On the road again”, som Henrik Olsson har skrivit en egen, svensk Grålletext till, ”Vi är på väg igen”.

Drag under fjädrarna

Det mesta under kvällen gick sedan i maklig, gemytlig takt och som mest drag blev det efter att fjäderskrudarna plockats fram och Grållegänget klämde i med Little Gerhards ”Den siste mohikanen”. Huvuden nickade,

Grållegänget tar en sommar i sänder och Anders Falk la in en stor brasklapp om att Waylon Jennings ”Sing the blues to daddy” kunde bli den allra sista låten och tackade alla som kommit och lyssnat. En snabb gallupundersökning visade att nästan tio personer i publiken varit på plats alla åtta åren.

Allsång till Rock-Olga

Men sista numret i Åmål för i år blev Rock-Olgas hit ”What you've done to me”, en lämplig allsångslåt med sin trallvänliga refräng, för Åmålspubliken klappade lätt till sig två extranummer. Åskådarna ställde sig upp och applåderade medan musikerna tackade, bockade och bugade. Innan de drog hem igen, i bil.

Grålleägaren och chauffören Ingvar Andersson fanns på plats i stolsraderna i Kulturmagasinet i gamla kyrkan. Men traktorn hade han inte med sig den här gången.

Grållegänget med musikanterna Anders Falk, Pelle Jonsson, Per Nilsson, Henrik Olsson och Svante Olsson, ljudteknikern och allt-i-allon Rune Bryngel, samt traktorskötaren Ingvar Andersson hade åkt bil från Säffle.

Ingvar Andersson fick utstå vänskapliga gliringar om allt från att hans traktor var trasig till att hans promillehalt var för hög. Men orsaken till att traktorn fick stanna hemma var i själva verket den omkastade turnéplanen. Åmål brukar vara finalen på turnén, men nästa helg pågår Hamnkalaset i området vid Södra hamnplan och Grållegänget fick tänka om.

Traktor ut på näset

Nu blev det en tur- och returresa till Åmål från Säffle, utan övernattning, och turnésällskapet väntade därför med att packa sovsäckarna tills de på måndagen skulle ut på Värmlandsnäs för att spela i Ölserud.

Säfflegänget är mäkta populärt i Åmål. Närmare 200 personer hade kommit till gamla kyrkan för att lyssna på klassiska svenska visor blandat med country, någon enstaka amerikansk visa och en del historier och skämtande och gnabbande musikerna emellan. ”Visor och hästjazz”, som turnén heter, är en passande etikett.

Rejäl toapaus

Konserten pågick i nästan tre timmar, inklusive en rejäl paus för att alla som skulle hinna gå på toaletten, i och med de begränsade faciliteterna vid gamla kyrkan.

Under konserten hanns allt från Evert Taube och Stefan Demert till Johnny Cash och Kris Kristofferson med. Cirka 15 nummer var nya från tidigare år. Kärleksvisorna och kärleksballaderna fick stort utrymme och det sjöngs om både lycklig och olycklig kärlek.

Det började självklart med signaturmelodin ”On the road again”, som Henrik Olsson har skrivit en egen, svensk Grålletext till, ”Vi är på väg igen”.

Drag under fjädrarna

Det mesta under kvällen gick sedan i maklig, gemytlig takt och som mest drag blev det efter att fjäderskrudarna plockats fram och Grållegänget klämde i med Little Gerhards ”Den siste mohikanen”. Huvuden nickade,

Grållegänget tar en sommar i sänder och Anders Falk la in en stor brasklapp om att Waylon Jennings ”Sing the blues to daddy” kunde bli den allra sista låten och tackade alla som kommit och lyssnat. En snabb gallupundersökning visade att nästan tio personer i publiken varit på plats alla åtta åren.

Allsång till Rock-Olga

Men sista numret i Åmål för i år blev Rock-Olgas hit ”What you've done to me”, en lämplig allsångslåt med sin trallvänliga refräng, för Åmålspubliken klappade lätt till sig två extranummer. Åskådarna ställde sig upp och applåderade medan musikerna tackade, bockade och bugade. Innan de drog hem igen, i bil.