2017-07-14 17:42

2017-07-14 17:42

Hästar och fotografier flyttar in

ÅMÅL: Vernissage för ny utställning i konsthallen

Torrskogsfotografen Lars Eric Fjellman håller på att fylla väggarna i Åmåls konsthall med allt från vissna amaryllis till franska gärden. Hans fotografier kompletteras med skånska konstnären Liv Borglunds hästar i stengods.
De hade aldrig tidigare träffats, men i dag, lördag, är det vernissage för deras gemensamma utställning.

Lars Eric Fjellman och Liv Borglund disponerar båda våningarna i konsthallen. Uppdelningen är sådan att fotografen Fjellman ansvarar för väggarna, medan skulptören Borglund har hand om övriga ytor i rummet, som fönsterbräden och golv.

De känner inte till varandra sedan tidigare, utan är hopparade av Åmåls kultursamordnare Rebecka Andersson. Liv Borglund var i Åmål och presenterade sig för många år sedan, men sedan kom det annat emellan, bland annat två barnafödslar, och först nu blir utställningen av. Lars Eric Fjellman har ställt ut i konsthallen tidigare.

Sorterade bilderna

Under torsdagen var Fjellman på plats, packade upp och sorterade sina bilder i en ungefärlig ordning längs med väggarna. Sedan skulle Borglund anlända till Åmål i bil med bagagen och takboxen full av keramikhästar under fredagen och de båda gemensamt göra klart utställningen. I dag, lördag, är båda konstnärerna på plats under vernissagen.

Lars Eric Fjellman, pensionerad Åmålslärare som flyttat till Torrskog och trivs bra där, är väl känd av många som tecknare och fotograf. Han har gett ut en rad böcker tillsammans med sin hustru Berit. I början av sommaren kom också boken ”Natur i Dalsland: en vägvisare” ut, med text av Roger Olsson och bilder av Kent-Åke Gustavsson och Lars Eric Fjellman.

Men på utställningen i Åmål är det sparsmakat med naturbilder.

– Vi flängde runt under två år och fotograferade natur. Så det var skönt att släppa det och göra något annat de här senaste månaderna, säger Lars Eric Fjellman.

Bli av med stämpeln

Fjellman försöker också tvätta bort stämpeln ”naturfotograf”, som han tycker felaktigt har bitit sig fast på honom. Han ser sig inte som en naturfotograf, utan trivs lika bra med gatumotiv och stilleben.

– Jag vill jobba brett med det jag känner för för tillfället, säger han.

Han vill gärna att hans bilder ska ha flera bottnar, att de inte ska vara självklara utan snarare sätta i gång betraktarens fantasi. Flera verk är montage och en bild består exempelvis av fotografier av dels tre frökapslar, dels en gammal blåslampa, i kombinationen med en tuschlaverad bakgrund för strukturens skull.

På utställningen finns överlag många ateljébilder, men också fyra Åmålsbilder och några Dalslandsbilder. I övrigt är motiven allt från fransk åker, till italienska hus och julens vissnade amaryllisblommor.

Lars Eric Fjellmans bilder är relativt små i formatet och han var lite orolig för hur de skulle te sig i den stora konsthallen. Han var rädd att det skulle bli som att hänga upp frimärken på en loge. Men när han burit in alla fotografierna konstaterar han tvärtom att alla inte kommer att få plats.

Farmor var keramiker

Hans tillfälliga utställningspartner, Liv Borglund, ställer ut i Åmål för första gången. Hon är från Malmö men kommer ursprungligen från Viken, ett fiskeläge i närheten av Höganäs i Skåne. Hennes farmor var keramiker och det blev naturligt att barnbarnet ibland satt med vid arbetet.

Hästar har varit en stor del av Liv Borglunds liv ända sedan hon började rida när hon var sju år. För en liten hästtokig tjej som alltid ritade hästar blev det självklart att göra hästar även av leran.

Stengodshästarna hon gör i dag, som vuxen, har väldigt olika uttryckssätt. En del skulpturer är stiliserade, men det framgår ändå tydligt att det är hästar med personligheter. Formerna känns igen.

– Jag ser hästar dagligen, vet hur de fungerar, hur de ser ut, vad de har för minspel, säger Liv Borglund. Jag försöker hela tiden hitta nya sätt att utrycka mig på, så inte hästarna ser likadana ut.

Ska doktorera

Förutom att Liv Borglund avbildar och tolkar hästar, så arbetar hon med dem. Liv Borglund skriver på en doktorsavhandling om hästar i socialt behandlingsarbete och hon vill förmedla den glädje hon själv får av hästarna.

I år har det blivit många utställningar, bland annat i Karlstad, och fler är planerade. Hon har ingen egen öppen ateljé utan gallerier och utställningar är hennes försäljningskanal.

– Jag ställer nästan alltid ut tillsammans med någon annan. Utställningen blir mer komplett när det är något på väggarna också. Det blir spännande att se hur det blir tillsammans med Lars Erics bilder, säger hon.

Lars Eric Fjellman och Liv Borglund disponerar båda våningarna i konsthallen. Uppdelningen är sådan att fotografen Fjellman ansvarar för väggarna, medan skulptören Borglund har hand om övriga ytor i rummet, som fönsterbräden och golv.

De känner inte till varandra sedan tidigare, utan är hopparade av Åmåls kultursamordnare Rebecka Andersson. Liv Borglund var i Åmål och presenterade sig för många år sedan, men sedan kom det annat emellan, bland annat två barnafödslar, och först nu blir utställningen av. Lars Eric Fjellman har ställt ut i konsthallen tidigare.

Sorterade bilderna

Under torsdagen var Fjellman på plats, packade upp och sorterade sina bilder i en ungefärlig ordning längs med väggarna. Sedan skulle Borglund anlända till Åmål i bil med bagagen och takboxen full av keramikhästar under fredagen och de båda gemensamt göra klart utställningen. I dag, lördag, är båda konstnärerna på plats under vernissagen.

Lars Eric Fjellman, pensionerad Åmålslärare som flyttat till Torrskog och trivs bra där, är väl känd av många som tecknare och fotograf. Han har gett ut en rad böcker tillsammans med sin hustru Berit. I början av sommaren kom också boken ”Natur i Dalsland: en vägvisare” ut, med text av Roger Olsson och bilder av Kent-Åke Gustavsson och Lars Eric Fjellman.

Men på utställningen i Åmål är det sparsmakat med naturbilder.

– Vi flängde runt under två år och fotograferade natur. Så det var skönt att släppa det och göra något annat de här senaste månaderna, säger Lars Eric Fjellman.

Bli av med stämpeln

Fjellman försöker också tvätta bort stämpeln ”naturfotograf”, som han tycker felaktigt har bitit sig fast på honom. Han ser sig inte som en naturfotograf, utan trivs lika bra med gatumotiv och stilleben.

– Jag vill jobba brett med det jag känner för för tillfället, säger han.

Han vill gärna att hans bilder ska ha flera bottnar, att de inte ska vara självklara utan snarare sätta i gång betraktarens fantasi. Flera verk är montage och en bild består exempelvis av fotografier av dels tre frökapslar, dels en gammal blåslampa, i kombinationen med en tuschlaverad bakgrund för strukturens skull.

På utställningen finns överlag många ateljébilder, men också fyra Åmålsbilder och några Dalslandsbilder. I övrigt är motiven allt från fransk åker, till italienska hus och julens vissnade amaryllisblommor.

Lars Eric Fjellmans bilder är relativt små i formatet och han var lite orolig för hur de skulle te sig i den stora konsthallen. Han var rädd att det skulle bli som att hänga upp frimärken på en loge. Men när han burit in alla fotografierna konstaterar han tvärtom att alla inte kommer att få plats.

Farmor var keramiker

Hans tillfälliga utställningspartner, Liv Borglund, ställer ut i Åmål för första gången. Hon är från Malmö men kommer ursprungligen från Viken, ett fiskeläge i närheten av Höganäs i Skåne. Hennes farmor var keramiker och det blev naturligt att barnbarnet ibland satt med vid arbetet.

Hästar har varit en stor del av Liv Borglunds liv ända sedan hon började rida när hon var sju år. För en liten hästtokig tjej som alltid ritade hästar blev det självklart att göra hästar även av leran.

Stengodshästarna hon gör i dag, som vuxen, har väldigt olika uttryckssätt. En del skulpturer är stiliserade, men det framgår ändå tydligt att det är hästar med personligheter. Formerna känns igen.

– Jag ser hästar dagligen, vet hur de fungerar, hur de ser ut, vad de har för minspel, säger Liv Borglund. Jag försöker hela tiden hitta nya sätt att utrycka mig på, så inte hästarna ser likadana ut.

Ska doktorera

Förutom att Liv Borglund avbildar och tolkar hästar, så arbetar hon med dem. Liv Borglund skriver på en doktorsavhandling om hästar i socialt behandlingsarbete och hon vill förmedla den glädje hon själv får av hästarna.

I år har det blivit många utställningar, bland annat i Karlstad, och fler är planerade. Hon har ingen egen öppen ateljé utan gallerier och utställningar är hennes försäljningskanal.

– Jag ställer nästan alltid ut tillsammans med någon annan. Utställningen blir mer komplett när det är något på väggarna också. Det blir spännande att se hur det blir tillsammans med Lars Erics bilder, säger hon.