2017-06-19 15:10

2017-06-19 15:10

Första midsommarvigseln på flera år

ÅMÅL: Jorge och Katarina gifter sig under firandet i Örnäsparken

Fredagens midsommarfirande i Örnäsparken blir extra festligt och känslosamt. För första gången på närmare tio år hålls det bröllop direkt efter ringdansen. Brudparet heter Jorge Olivares och Katarina Bergman.

Hembygdsföreningen och Åmåls församling har tidigare försökt skapa en tradition med offentliga midsommarbröllop. Satsningen lanserades under pompa och ståt 2007 och rullade på ett tag, men nu var det länge sedan ett par sade ja till varandra inför hundratals personer i Örnäsparken.

Tack vare ett privat initiativ gör den kortlivade traditionen, åtminstone tillfälligt, comeback vid fredagens firande. Det var Katarina Bergman och Jorge Olivares själva som kläckte idén om att deras vigsel skulle bli en del av det officiella programmet.

Varför då?

– Det finns två skäl, berättar den blivande bruden. Det ena är att vi har varit förlovade i tio år. Det är alltså inget nytt förhållande, men vi behöver båda se framåt, ta nya tag och göra någonting kul ihop. Det andra skälet är att midsommar betyder mycket för mig personligen. Det känns konstigt när jag inte får ta på mig folkdräkten och dansa.

Jorge Olivares och Katarina Bergman lärde känna varandra genom den arbetsmarknadspolitiska åtgärden datorteket 1998. Därefter dröjde det ytterligare sex år innan de blev ett par.

Vad var det ni fastnade för hos varandra?

– Hon är glad social och trevlig, säger den blivande brudgummen, som tog initiativ till förhållandet när han återvände till Åmål efter en kortare sejour i Borås.

Paret förlovade sig 2007.

– Jag fastnade för ögonen och leendet. Jorge har väldigt stor charm och är så framåt, säger den blivande bruden.

Att fästmannen kontaktade PD och berättade om bröllopsplanerna förvånar henne inte det minsta, utan ses snarare som ett utryck för hans personlighet.

– Jorge tycker om rampljuset, säger Katarina Bergman. Han friade offentligt på scen under en Mallorcaresa. Jag skämdes och tyckte det var pinsamt, men Jorge har inga skrupler.

Vigselceremonin äger rum direkt efter den traditionella dansen kring midsommarstången. När lekledaren har tystnat skrider paret ned för grusgången från Snarhögsgården, till tonerna av två fiolspelande folkmusiker, Annika och Karin Danielsson, från Karlstad. Dottern Rosita, elva år, är med som tärna.

– Efteråt blir det fest på Vikenborg med 50 gäster, ungefär. Mestadels vänner, berättar Jorge Olivares, som har sina rötter i El Salvador, vilket av naturliga skäl hindrar många släktingar från att närvara. Enda direktinflugna familjemedlemmen är brudgummens mor.

– Nu ska hon banne mig få ta del av ett riktigt svenskt midsommarfirande. Jag vill ge henne den upplevelsen, säger Katarina Bergman. Förra gången hon var i Sverige landade hon natten mot midsommar och sov sedan bort hela dagen.

Vigseln förrättas av prästen Erik Öhman.

Hembygdsföreningen och Åmåls församling har tidigare försökt skapa en tradition med offentliga midsommarbröllop. Satsningen lanserades under pompa och ståt 2007 och rullade på ett tag, men nu var det länge sedan ett par sade ja till varandra inför hundratals personer i Örnäsparken.

Tack vare ett privat initiativ gör den kortlivade traditionen, åtminstone tillfälligt, comeback vid fredagens firande. Det var Katarina Bergman och Jorge Olivares själva som kläckte idén om att deras vigsel skulle bli en del av det officiella programmet.

Varför då?

– Det finns två skäl, berättar den blivande bruden. Det ena är att vi har varit förlovade i tio år. Det är alltså inget nytt förhållande, men vi behöver båda se framåt, ta nya tag och göra någonting kul ihop. Det andra skälet är att midsommar betyder mycket för mig personligen. Det känns konstigt när jag inte får ta på mig folkdräkten och dansa.

Jorge Olivares och Katarina Bergman lärde känna varandra genom den arbetsmarknadspolitiska åtgärden datorteket 1998. Därefter dröjde det ytterligare sex år innan de blev ett par.

Vad var det ni fastnade för hos varandra?

– Hon är glad social och trevlig, säger den blivande brudgummen, som tog initiativ till förhållandet när han återvände till Åmål efter en kortare sejour i Borås.

Paret förlovade sig 2007.

– Jag fastnade för ögonen och leendet. Jorge har väldigt stor charm och är så framåt, säger den blivande bruden.

Att fästmannen kontaktade PD och berättade om bröllopsplanerna förvånar henne inte det minsta, utan ses snarare som ett utryck för hans personlighet.

– Jorge tycker om rampljuset, säger Katarina Bergman. Han friade offentligt på scen under en Mallorcaresa. Jag skämdes och tyckte det var pinsamt, men Jorge har inga skrupler.

Vigselceremonin äger rum direkt efter den traditionella dansen kring midsommarstången. När lekledaren har tystnat skrider paret ned för grusgången från Snarhögsgården, till tonerna av två fiolspelande folkmusiker, Annika och Karin Danielsson, från Karlstad. Dottern Rosita, elva år, är med som tärna.

– Efteråt blir det fest på Vikenborg med 50 gäster, ungefär. Mestadels vänner, berättar Jorge Olivares, som har sina rötter i El Salvador, vilket av naturliga skäl hindrar många släktingar från att närvara. Enda direktinflugna familjemedlemmen är brudgummens mor.

– Nu ska hon banne mig få ta del av ett riktigt svenskt midsommarfirande. Jag vill ge henne den upplevelsen, säger Katarina Bergman. Förra gången hon var i Sverige landade hon natten mot midsommar och sov sedan bort hela dagen.

Vigseln förrättas av prästen Erik Öhman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.