2017-06-19 15:38

2017-06-19 15:38

Dalslänningar tjänar mindre

INDUSTRIN: "Det är kanske dags att vakna"

Dalslandsindustrin halkar efter i löneligan. Om du jobbar i Trollhättan tjänar du betydligt mer än i Åmål. Ett par tusen kronor kan det skilja.
– Om vi ska ha kvar kompetensen i norra Dalsland så kanske det är dags att vakna, säger Per Källvik som är ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Per Källvik arbetar just nu med en kartläggning av löneläget inom IF Metall i norra Älvsborg.

– På likvärdiga jobb inom industrin kan det skilja upp emot ett par tusen kronor i månaden mellan olika delar av vår region. Då pratar vi om de mest avancerade jobben. Även på enklare jobb märks en skillnad, men den är inte lika tydlig, säger Källvik.

Det som syns direkt är att kompetens är den viktigaste faktorn i lönesättningen. Företag med ett högt tekniskt innehåll, behöver högre kompetens och betalar också högre löner.

Men Per Källvik noterar samtidigt att den geografiska placeringen har stor betydelse. Det finns betydande skillnader i lönesättning och löneutveckling mellan arbetsplatser i Dalsland och i regionen kring Trollhättan.

Ganska likvärdigt

– Löneläget är ganska likvärdigt i Åmål och Bengtsfors, även i Dals Ed. Det här får ju räknas till ytterområdena i vår region. Ju närmare Trollhättan och Göteborg man kommer, desto mer ökar lönerna. Och jag säger inte att det inte ska vara så. Konkurrensen är högre i större städer och det är också dyrare att bo och leva där. Men det som hänt på senare år är att fler är villiga att pendla till sina jobb. Det tar 50 minuter från Åmål till Trollhättan och en och en halv timme till Göteborg. Om vi inte ser upp så riskerar kompetens att försvinna från norra Dalsland, säger Per Kälvik.

– Vi behöver Dalslandsföretag som är förstahandsval för dem som söker jobb.

Så vad skall man göra?

– Det är kanske dags för oss, både fack och arbetsgivare, att vakna och diskutera de här frågorna i samband med löneförhandlingar. Var hamnar vi om om löneskillnaderna ökar? Företagsledningarna måste vara vakna och möta utvecklingen med attraktiva lönenivåer.

Men det gäller inte bara löner. Företag kan också konkurrera med bra arbetsvillkor, möjligheter till utbildning och annat.

– Det finns Dalslandsföretag som ser vad som händer. De är beredda att anstränga sig lite mer för att kunna rekrytera de bästa.

Det finns ett teknologiskt centrum med starka och relativt stora företag i Trollhättan. De betalar snittlöner som ligger flera tusen kronor över genomsnittet för riket som helhet. Är det inte lika bra jobben och kompetensen finns där? Det går ju som sagt att pendla.

– Nej, det är bra för den regionala balansen att ha industri i hela vår region. Vi behöver ha industrijobben kvar i norra Dalsland, säger Per Källvik.

Per Källvik arbetar just nu med en kartläggning av löneläget inom IF Metall i norra Älvsborg.

– På likvärdiga jobb inom industrin kan det skilja upp emot ett par tusen kronor i månaden mellan olika delar av vår region. Då pratar vi om de mest avancerade jobben. Även på enklare jobb märks en skillnad, men den är inte lika tydlig, säger Källvik.

Det som syns direkt är att kompetens är den viktigaste faktorn i lönesättningen. Företag med ett högt tekniskt innehåll, behöver högre kompetens och betalar också högre löner.

Men Per Källvik noterar samtidigt att den geografiska placeringen har stor betydelse. Det finns betydande skillnader i lönesättning och löneutveckling mellan arbetsplatser i Dalsland och i regionen kring Trollhättan.

Ganska likvärdigt

– Löneläget är ganska likvärdigt i Åmål och Bengtsfors, även i Dals Ed. Det här får ju räknas till ytterområdena i vår region. Ju närmare Trollhättan och Göteborg man kommer, desto mer ökar lönerna. Och jag säger inte att det inte ska vara så. Konkurrensen är högre i större städer och det är också dyrare att bo och leva där. Men det som hänt på senare år är att fler är villiga att pendla till sina jobb. Det tar 50 minuter från Åmål till Trollhättan och en och en halv timme till Göteborg. Om vi inte ser upp så riskerar kompetens att försvinna från norra Dalsland, säger Per Kälvik.

– Vi behöver Dalslandsföretag som är förstahandsval för dem som söker jobb.

Så vad skall man göra?

– Det är kanske dags för oss, både fack och arbetsgivare, att vakna och diskutera de här frågorna i samband med löneförhandlingar. Var hamnar vi om om löneskillnaderna ökar? Företagsledningarna måste vara vakna och möta utvecklingen med attraktiva lönenivåer.

Men det gäller inte bara löner. Företag kan också konkurrera med bra arbetsvillkor, möjligheter till utbildning och annat.

– Det finns Dalslandsföretag som ser vad som händer. De är beredda att anstränga sig lite mer för att kunna rekrytera de bästa.

Det finns ett teknologiskt centrum med starka och relativt stora företag i Trollhättan. De betalar snittlöner som ligger flera tusen kronor över genomsnittet för riket som helhet. Är det inte lika bra jobben och kompetensen finns där? Det går ju som sagt att pendla.

– Nej, det är bra för den regionala balansen att ha industri i hela vår region. Vi behöver ha industrijobben kvar i norra Dalsland, säger Per Källvik.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.