2017-05-15 08:23

2017-05-15 08:23

Fritt fram för fotografer

ÅMÅL: Fotofesten satte punkt med workshop på gatan

Vakenhet, djärvhet och social kompetens ger ofta levande stadsbilder. Lagar och regler är däremot ingenting att bry sig om, eftersom kameran får arbeta fritt i offentliga miljöer. Så löd budskapet när Mats Alfredsson avrundade Åmåls Fotofest med en workshop om gatufotografering.

Det är mycket svårare att ta närgångna stilbilder i en småstad än världsmetropoler, men med öppet sinne bakom kameran kan skillnaden jämnas ut.

– Det som gör gatufotografering så roligt är att man träffar massor av människor som man aldrig skulle ha träffat annars. Det är extremt sällan någon blir arg på mig, säger Mats Alfredsson, reklamman med ett brinnande intresse för att plåta urban kultur.

Får inte kränka folk

På söndagen avslutade Alfredsson Åmåls Fotofest med en workshop om sin favorithobby i gamla tingshuset, där Studieförbundet vuxenskolan numera håller till. Kanske bidrog lokalens historia till att den inledande teoridelen mestadels kom att handla om lagar och regler. Oavsett vad poliser, ordningsvakter eller motvilliga modeller säger, så är det fritt fram att fotografera vem som helst i offentliga miljöer, även barn. Enda egentliga undantaget uppstår först om en bild kan anses vara kränkande i juridisk mening. Då riskerar fotografen ett strafförläggande.

– Att vara besvärad är inte en kränkning. Det är två helt olika saker, säger Mats Alfredsson.

Själv undviker lagens långa arm genom att fotografer öppet, med ett leende på läpparna – och om det behövs lite insmickrande svada:

– Ofta har människor inte ens sett mig när bilderna tagits. Ser de mig innan blir de oftast poserande, och de bilderna blir sällan bra.

Representerad av Chicago

Vid sidan av söndagens workshop har Mats Alfredsson även medverkat i den samlingsutställning som hållits i konsthallen under årets fotofest. Där representerades han av ett gäng svartvita bilder från Chicago.

– Kameran öppnar dörrar. Det är passet till platser jag aldrig skulle ha befunnit mig på annars, säger Alfredsson, som bland annat passade på att fotografera i några raggarbilar under sitt Åmålsbesök.

Efter en dryg timmes teoriprat var det dags för workshopdeltagarna att ge sig ut på gatan.

– Tänk på att leta små detaljer, de små händelserna. Stora stadsvyer blir inte bra, de blir inte street. Åskådaren ska känna sig som en del av miljön och känna lukten av gatan samtidigt, säger Mats Alfredsson.

Det är mycket svårare att ta närgångna stilbilder i en småstad än världsmetropoler, men med öppet sinne bakom kameran kan skillnaden jämnas ut.

– Det som gör gatufotografering så roligt är att man träffar massor av människor som man aldrig skulle ha träffat annars. Det är extremt sällan någon blir arg på mig, säger Mats Alfredsson, reklamman med ett brinnande intresse för att plåta urban kultur.

Får inte kränka folk

På söndagen avslutade Alfredsson Åmåls Fotofest med en workshop om sin favorithobby i gamla tingshuset, där Studieförbundet vuxenskolan numera håller till. Kanske bidrog lokalens historia till att den inledande teoridelen mestadels kom att handla om lagar och regler. Oavsett vad poliser, ordningsvakter eller motvilliga modeller säger, så är det fritt fram att fotografera vem som helst i offentliga miljöer, även barn. Enda egentliga undantaget uppstår först om en bild kan anses vara kränkande i juridisk mening. Då riskerar fotografen ett strafförläggande.

– Att vara besvärad är inte en kränkning. Det är två helt olika saker, säger Mats Alfredsson.

Själv undviker lagens långa arm genom att fotografer öppet, med ett leende på läpparna – och om det behövs lite insmickrande svada:

– Ofta har människor inte ens sett mig när bilderna tagits. Ser de mig innan blir de oftast poserande, och de bilderna blir sällan bra.

Representerad av Chicago

Vid sidan av söndagens workshop har Mats Alfredsson även medverkat i den samlingsutställning som hållits i konsthallen under årets fotofest. Där representerades han av ett gäng svartvita bilder från Chicago.

– Kameran öppnar dörrar. Det är passet till platser jag aldrig skulle ha befunnit mig på annars, säger Alfredsson, som bland annat passade på att fotografera i några raggarbilar under sitt Åmålsbesök.

Efter en dryg timmes teoriprat var det dags för workshopdeltagarna att ge sig ut på gatan.

– Tänk på att leta små detaljer, de små händelserna. Stora stadsvyer blir inte bra, de blir inte street. Åskådaren ska känna sig som en del av miljön och känna lukten av gatan samtidigt, säger Mats Alfredsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.