2017-04-29 06:00

2017-04-29 06:00

Nytomts satsar på Sydafrika

ÅMÅL: Föreläsning om hållbar turism

Josefine Carlsson Nytomt och Katarina Mancama från resebolaget Influence Tours berättar om hållbar turism i en föreläsning på Sjösidan på lördagskvällen.

När Åmålsföretagaren Jan Nytomt sålt sina företag Mecel och Hoerbigger blev han i stället resebolags-vd. Kärleken till Sydafrika, som han besökte på en motorcykelsemester, gjorde att han på något sätt ville ge tillbaka till landet och till invånarna där, främst barnen i kåkstäderna.

Resultatet blev resebyrån Influence Tours som ordnar resor till Sydafrika och där allt överskott går till den lokala välgörenhetsorganisationen Township Roots. Affärsidén är att kombinera exklusiva resor med möjligheten att göra skillnad och hjälpa barnen i kåkstäderna. För den som vill ingår också gudiade turer till kåkstäderna.

Pengarna som doneras till Township Roots används till bland annat skolmaterial, böcker, färg, pennor, penslar, papper, men också till stipendier, ansökningsavgifter till universitet eller till datorer.

Företaget startades av Jan Nytomt och hans döttrar Johanna Carlsson Nytomt och Josefine Nytomt. Sedan behövde de anställa en till.

– När vi hittade en person som var som klippt och skuren för jobbet så visade det sig att hon också var från Åmål. Världen är liten, eller så är Åmål större än man tror, säger Josefine Carlsson Nytomt.

Katarina Mancama, som bott många år i Sydafrika anställdes som produkt- och hållbarhetschef. Nu är hon – och Josefine Carlsson Nytomt – tillbaka i sin hemstad för att föreläsa om resebolaget och om hållbar turism.

När Åmålsföretagaren Jan Nytomt sålt sina företag Mecel och Hoerbigger blev han i stället resebolags-vd. Kärleken till Sydafrika, som han besökte på en motorcykelsemester, gjorde att han på något sätt ville ge tillbaka till landet och till invånarna där, främst barnen i kåkstäderna.

Resultatet blev resebyrån Influence Tours som ordnar resor till Sydafrika och där allt överskott går till den lokala välgörenhetsorganisationen Township Roots. Affärsidén är att kombinera exklusiva resor med möjligheten att göra skillnad och hjälpa barnen i kåkstäderna. För den som vill ingår också gudiade turer till kåkstäderna.

Pengarna som doneras till Township Roots används till bland annat skolmaterial, böcker, färg, pennor, penslar, papper, men också till stipendier, ansökningsavgifter till universitet eller till datorer.

Företaget startades av Jan Nytomt och hans döttrar Johanna Carlsson Nytomt och Josefine Nytomt. Sedan behövde de anställa en till.

– När vi hittade en person som var som klippt och skuren för jobbet så visade det sig att hon också var från Åmål. Världen är liten, eller så är Åmål större än man tror, säger Josefine Carlsson Nytomt.

Katarina Mancama, som bott många år i Sydafrika anställdes som produkt- och hållbarhetschef. Nu är hon – och Josefine Carlsson Nytomt – tillbaka i sin hemstad för att föreläsa om resebolaget och om hållbar turism.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.