2017-04-21 13:50

2017-04-21 13:50

Språket är nyckeln till jobbet

ÅMÅL: Aktivitetsmässa för nyanlända

Arbetsförmedlingen Dalsland anordnade på fredagen en mässa för nyanlända som funderar över sina karriärval i Sverige. Många är villiga att byta bransch för att få bidra till samhället – men först måste de läras lära sig språket, vilket inte alltid är så lätt.

Trängseln på parkeringsplatsen, som visserligen är underdimensionerad, avspeglade situationen inne i mässlokalen. Många utställare fick arbeta hårt för att hinna besvara besökarnas frågor, vilket var precis vad arrangörerna hade hoppats på.

– Tanken är att nyanlända som har aktivitet genom SFI och behöver komplettera med någonting mer ska få en överblick över vilka utbildningar, praktikplatser och jobbmöjligheter som finns för dem, säger Anna Norrström, sektionschef för etablering på Arbetsförmedlingen Dalsland.

Vill kunna anställa folk

Mer än 100 personer från Åmål, Bengtsfors och Mellerud var kallade till evenemanget, däribland Nedal Al Koder. Hemma i Syrien arbetade han med att sälja lägenheter, men nu är siktet inställt på att öppna en arabisk restaurang, när svenskkunskaperna börjar fästa.

– Jag vill inte bli kock, utan bara vara ägare. Då kanske jag också skulle kunna ta hit folk utifrån och ge dem arbete, säger Nedal Al Koder.

En annan mässbesökare som gärna skulle byta karriär för att kunna bidra till samhället är förskoleläraren Somia Esmail. Hennes intresse riktas i första hand mot vårdbranschen, där har hon hört att det finns chans till jobb.

– Jag vill gärna komma ut och praktisera, för att lära mig språket. Det gör man bäst genom att prata med svenskar.

I ett separat rum hade Arbetsförmedlingen samlat representanter från el-, industri-, motor- och matbranschen, vilka alla behöver nyanställa tusentals personer under de närmast kommande åren.

Klarar inte av teorin

Christer Nyström, från Yrkesakademin, berättar att de redan har tagit emot en del nyanlända bilmekaniker från Dalsland, men oftast har dessa inte klarat av att fullfölja utbildningen, på grund av bristande språkkunskap.

– De har intresse och vill komma i arbete, men klarar inte av teoridelen. Då tycker jag man kan fråga sig hur det egentligen står till med SFI-undervisningen i Dalsland, säger Christer Nyström.

För att kringgå problemet tänker Yrkesutbildarna framöver vända sig direkt till nyanlända i Åmål som tidigt kan visa att de sitter på nyttiga kunskaper.

Trängseln på parkeringsplatsen, som visserligen är underdimensionerad, avspeglade situationen inne i mässlokalen. Många utställare fick arbeta hårt för att hinna besvara besökarnas frågor, vilket var precis vad arrangörerna hade hoppats på.

– Tanken är att nyanlända som har aktivitet genom SFI och behöver komplettera med någonting mer ska få en överblick över vilka utbildningar, praktikplatser och jobbmöjligheter som finns för dem, säger Anna Norrström, sektionschef för etablering på Arbetsförmedlingen Dalsland.

Vill kunna anställa folk

Mer än 100 personer från Åmål, Bengtsfors och Mellerud var kallade till evenemanget, däribland Nedal Al Koder. Hemma i Syrien arbetade han med att sälja lägenheter, men nu är siktet inställt på att öppna en arabisk restaurang, när svenskkunskaperna börjar fästa.

– Jag vill inte bli kock, utan bara vara ägare. Då kanske jag också skulle kunna ta hit folk utifrån och ge dem arbete, säger Nedal Al Koder.

En annan mässbesökare som gärna skulle byta karriär för att kunna bidra till samhället är förskoleläraren Somia Esmail. Hennes intresse riktas i första hand mot vårdbranschen, där har hon hört att det finns chans till jobb.

– Jag vill gärna komma ut och praktisera, för att lära mig språket. Det gör man bäst genom att prata med svenskar.

I ett separat rum hade Arbetsförmedlingen samlat representanter från el-, industri-, motor- och matbranschen, vilka alla behöver nyanställa tusentals personer under de närmast kommande åren.

Klarar inte av teorin

Christer Nyström, från Yrkesakademin, berättar att de redan har tagit emot en del nyanlända bilmekaniker från Dalsland, men oftast har dessa inte klarat av att fullfölja utbildningen, på grund av bristande språkkunskap.

– De har intresse och vill komma i arbete, men klarar inte av teoridelen. Då tycker jag man kan fråga sig hur det egentligen står till med SFI-undervisningen i Dalsland, säger Christer Nyström.

För att kringgå problemet tänker Yrkesutbildarna framöver vända sig direkt till nyanlända i Åmål som tidigt kan visa att de sitter på nyttiga kunskaper.