2017-04-21 18:28

2017-04-21 18:28

Intern kritik mot att utbetalningen dröjt

ÅMÅL: Blev av med pengar i polishuset – fick vänta fem år

Direkt efter att en misstänkt stöld inträffade i polishuset i Åmål 2011 ändrades rutinerna. Numera låses de intagnas värdesaker in i ett kassaskåp, dit bara det inre befälet har nyckeln.

För drygt fem år sedan togs en Åmålsbo in på polishuset i Åmål misstänkt för brott. Han släpptes fri nästa dag.

När han skrevs in fanns 2 500 kronor i plånboken, enligt polisens noteringar, men när han skrevs ut vara det bara 1 500. Åmålsbon lämnade direkt klagomål till polisen och han fick hjälp av kommissarie Per-Erik Vister att skriva en anmälan om händelsen.

Utredningen lades ned eftersom det inte gick att styrka brott. Det har inte gått att bevisa vem som stal pengarna – inne på polishuset.

– Två saker kan ha hänt: Det kan handla om en felskrivning när mannen kom in och att det bara fanns 1 500 kronor i plånboken hela tiden. Men det kan också mycket väl handla om en stöld. En massa människor hade tillgång till skåpet, säger Per-Erik Vister.

Nu i kassaskåp

På den tiden förvarades de intagnas värdesaker i ett skåp där den intagna har sina kläder, berättar Per-Erik Vister.

– Skåpet hade visserligen lås, men nycklarna hängde på ett ställe dit många hade tillgång. Men vi ändrade rutinerna efter det. Numera låses pengar och värdesaker, som klockor och annat, in i ett kassaskåp dit bara inre befäl har tillgång.

Ledsen och bestört

Per-Erik Vister är ledsen och bestört över vad som hände.

– Det får bara inte hända att poliser stjäl. Om det kommit fram att det var en polis som var skyldig så hade denne inte kunnat vara kvar på stationen i Åmål, på grund av trycket från övriga kollegor. 99 procent av alla poliser är förstås riktiga poliser, men det kan finnas rötägg inom alla yrken, säger Per-Erik Vister.

Han är också besviken över hanteringen av ärendet hos internutredningen och rättsavdelningen, som han menar har tagit för lång tid.

– Jag mejlade flera gånger för att stöta på. Till slut ringde jag chefen för Särskilda utredningar. Då gíck det tydligen fort.

För drygt fem år sedan togs en Åmålsbo in på polishuset i Åmål misstänkt för brott. Han släpptes fri nästa dag.

När han skrevs in fanns 2 500 kronor i plånboken, enligt polisens noteringar, men när han skrevs ut vara det bara 1 500. Åmålsbon lämnade direkt klagomål till polisen och han fick hjälp av kommissarie Per-Erik Vister att skriva en anmälan om händelsen.

Utredningen lades ned eftersom det inte gick att styrka brott. Det har inte gått att bevisa vem som stal pengarna – inne på polishuset.

– Två saker kan ha hänt: Det kan handla om en felskrivning när mannen kom in och att det bara fanns 1 500 kronor i plånboken hela tiden. Men det kan också mycket väl handla om en stöld. En massa människor hade tillgång till skåpet, säger Per-Erik Vister.

Nu i kassaskåp

På den tiden förvarades de intagnas värdesaker i ett skåp där den intagna har sina kläder, berättar Per-Erik Vister.

– Skåpet hade visserligen lås, men nycklarna hängde på ett ställe dit många hade tillgång. Men vi ändrade rutinerna efter det. Numera låses pengar och värdesaker, som klockor och annat, in i ett kassaskåp dit bara inre befäl har tillgång.

Ledsen och bestört

Per-Erik Vister är ledsen och bestört över vad som hände.

– Det får bara inte hända att poliser stjäl. Om det kommit fram att det var en polis som var skyldig så hade denne inte kunnat vara kvar på stationen i Åmål, på grund av trycket från övriga kollegor. 99 procent av alla poliser är förstås riktiga poliser, men det kan finnas rötägg inom alla yrken, säger Per-Erik Vister.

Han är också besviken över hanteringen av ärendet hos internutredningen och rättsavdelningen, som han menar har tagit för lång tid.

– Jag mejlade flera gånger för att stöta på. Till slut ringde jag chefen för Särskilda utredningar. Då gíck det tydligen fort.