2017-03-29 19:24

2017-03-29 19:24

Josef Moradi har skickats till Kabul

ÅMÅL: "Fy fasen, vilka dagar"

I måndags klockan halv fem fick Josef Moradi från Åmål besked från Migrationsdomstolen att den inte ville stoppa hans utvisning. Det blev inget verkställighetshinder.
På tisdagen sattes han på planet och nu befinner han sig i Kabul i Afghanistan, en stad han aldrig tidigare varit i, medan alla hans saker, som kläder och pengar, blev kvar i Sverige.
– Fy fasen, vilka dagar, säger Margareta Wahlström, Josefs tidigare gode man.

Josef Moradi har många vänner och en grupp hade rest från Åmål för att besöka honom, visa sitt stöd och för att vara med i den stora demonstration som pågick utanför Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen.

Det var en hel grupp med unga män som skulle utvisas från Sverige till Afghanistan. Flygplanet gick från Landvetter på tisdagskvällen och när uppgifter kom om att fem av dem fått stanna, för att de i sista stund fått verkställighetshinder beviljade, var Margareta Wahlström övertygad om att Josef var en av dem.

Men så var inte fallet.

– Jag hoppades in i det sista. Det var tufft i morse när jag fick bekräftat att han var i Kabul, säger Margareta Wahlström.

Sakerna kvar i Göteborg

Hon lyckades då få tag i Josef Moradi på en lånetelefon. Alla hans saker, väskan med kläder, pengar, id-handlingar, kom inte med till Kabul utan blev av någon anledning kvar i Göteborg.

– Han var helt knäckt. Det här var det sista på jorden han ville. Han har ingenting där. Han är uppvuxen i Iran och känner ingen i Afghanistan. Det är första gången han är i Kabul, säger Margareta Wahlström.

Hon ska skicka pengar till honom, men just nu det är svårt eftersom han inte har några id-handlingar med sig. Hon ska fråga Migrationsverket varför inte väskan kom med och se till att den skickas efter.

Hon är överlag kritisk till hur utvisningen gick till.

Bor på center

För tillfället befinner sig Josef Moradi på ett mottagningscenter för återvändande där han får stanna i två veckor. Under tiden fortsätter Margareta Wahlström, hans advokat och en flyktingaktivist i Göteborg med flera att arbeta för att hjälpa honom.

– Allting är så nytt nu. Men innan Josef åkte, pratade jag länge med honom och peppade honom. Om inte annat, får vi jobba på att söka arbetstillstånd i Sverige. Det var en av de saker vi talade om. Men han är inte mottaglig för det just nu. Det blir en senare fråga. I höst får han resa in i Schengen igen.

Via ett nätverk i Göteborg, har Margareta Wahlström förmedlat kontakt med Abdul Ghafoor, som själv deporterats från Sverige och som arbetar för Afghanistan migrants advice and support organization. Han hjälper dem som utvisats med information, råd och stöd. Han och Josef Moradi ska träffas på torsdagen.

Så Josef Moradi är inte i akut nöd för tillfället?

– Bara själsligt. När jag pratade med honom hade han svårt att uttrycka sig. Han var trött, sliten och lite omtumlad. Gladast är jag att jag har kunna länka ihop honom med Abdul, så han kan få stöd och trygghet från någon som har varit i Sverige och vet hur det är att bli deporterad, säger Margareta Wahlström.

Josef Moradis advokat hade lämnat in en ansökan om att hans asylskäl skulle prövas på nytt, utifrån att han befann sig i en ny situation, men har fått avslag i alla instanser.

Josef Moradi har många vänner och en grupp hade rest från Åmål för att besöka honom, visa sitt stöd och för att vara med i den stora demonstration som pågick utanför Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen.

Det var en hel grupp med unga män som skulle utvisas från Sverige till Afghanistan. Flygplanet gick från Landvetter på tisdagskvällen och när uppgifter kom om att fem av dem fått stanna, för att de i sista stund fått verkställighetshinder beviljade, var Margareta Wahlström övertygad om att Josef var en av dem.

Men så var inte fallet.

– Jag hoppades in i det sista. Det var tufft i morse när jag fick bekräftat att han var i Kabul, säger Margareta Wahlström.

Sakerna kvar i Göteborg

Hon lyckades då få tag i Josef Moradi på en lånetelefon. Alla hans saker, väskan med kläder, pengar, id-handlingar, kom inte med till Kabul utan blev av någon anledning kvar i Göteborg.

– Han var helt knäckt. Det här var det sista på jorden han ville. Han har ingenting där. Han är uppvuxen i Iran och känner ingen i Afghanistan. Det är första gången han är i Kabul, säger Margareta Wahlström.

Hon ska skicka pengar till honom, men just nu det är svårt eftersom han inte har några id-handlingar med sig. Hon ska fråga Migrationsverket varför inte väskan kom med och se till att den skickas efter.

Hon är överlag kritisk till hur utvisningen gick till.

Bor på center

För tillfället befinner sig Josef Moradi på ett mottagningscenter för återvändande där han får stanna i två veckor. Under tiden fortsätter Margareta Wahlström, hans advokat och en flyktingaktivist i Göteborg med flera att arbeta för att hjälpa honom.

– Allting är så nytt nu. Men innan Josef åkte, pratade jag länge med honom och peppade honom. Om inte annat, får vi jobba på att söka arbetstillstånd i Sverige. Det var en av de saker vi talade om. Men han är inte mottaglig för det just nu. Det blir en senare fråga. I höst får han resa in i Schengen igen.

Via ett nätverk i Göteborg, har Margareta Wahlström förmedlat kontakt med Abdul Ghafoor, som själv deporterats från Sverige och som arbetar för Afghanistan migrants advice and support organization. Han hjälper dem som utvisats med information, råd och stöd. Han och Josef Moradi ska träffas på torsdagen.

Så Josef Moradi är inte i akut nöd för tillfället?

– Bara själsligt. När jag pratade med honom hade han svårt att uttrycka sig. Han var trött, sliten och lite omtumlad. Gladast är jag att jag har kunna länka ihop honom med Abdul, så han kan få stöd och trygghet från någon som har varit i Sverige och vet hur det är att bli deporterad, säger Margareta Wahlström.

Josef Moradis advokat hade lämnat in en ansökan om att hans asylskäl skulle prövas på nytt, utifrån att han befann sig i en ny situation, men har fått avslag i alla instanser.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.