2017-03-20 17:32

2017-03-20 17:32

Fröskogsbonde får guldmedalj av kungen

FRÖSKOG: Karl-Gustav Jansson belönas för prickfri mjölk i 23 år

Karl-Gustav Jansson från Lindknappen i Fröskog är en av 39 svenska lantbrukare som på måndag tar emot guldmedalj av kungen för 23 års prickfri mjölkleverans.
– Det är väldigt roligt att få ett sådant bevis på att man har gjort ett bra jobb, säger Karl-Gustav Jansson.
Men han har faktiskt gjort sig av med mjölkkorna.

Totalt är det 39 guldmedaljer som ska delas ut till mjölkbönder från hela landet. I Värmland är det en ensam pristagare, medan Karl-Gustav Jansson från Lindknappen i Fröskog är en av tre från Västra Götaland.

Det handlar om Lantbrukarnas Riksförbunds högsta utmärkelse till mjölkbönder. LRF:s guldmedalj delas ut till de lantbrukare som har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år. Med två mjölkningar om dagen blir det totalt 16 800 mjölkningar.

Att kunna leverera mjölk prickfritt, utan anmärkning under så lång tid handlar om att vara noggrann, med allt från att hålla rent till att ha bra koll på hygien till foder.

Utdelningen, med hans majestät konungen Carl XVI Gustav, sker på måndag förmiddag i en ceremoni på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm. Men då har högtidligheterna redan inletts på söndagskvällen med en välkomstmiddag. På måndag eftermiddag blir det sightseeing med guidad tur i Stockholm och på kvällen festsupé med dans.

Rasen charolais

Karl-Gustav Jansson tar emot pris som mjölkbonde, men det är mer än ett år sedan han gjorde sig av med mjölkkorna. Han hade 30 mjölkkor, och med ungdjuren totalt 60–70 djur. Det blev för slitigt att sköta gården på egen hand samtidigt som det var dåligt betalt.

– Man fick ju nästan betala för att lämna mjölken, säger han.

Valet stod mellan att investera och storsatsa eller att lägga ned. Lösningen blev att sluta med mjölken och skaffa köttdjur, av rasen charolais. Han började med 14 djur, men köpte sedan även några dräktiga kvigor. Idén är att ha avelskor och föda upp djuren hela vägen i stället för att köpa in kalvar.

– Det finns gott om mark och det är trevligt att ha djur gående så inte allt växer igen här på landsbygden. Det är ingen mark som passar för att odla spannmål, men som betesmark är den bra, säger Karl-Gustav Jansson.

När han tog över gården efter föräldrarna hade den tolv kor.

– Då 1980 var medelantalet kor på en gård 17 stycken. Nu är det 85, säger han.

Förutom djuruppfödningen är skogsbruket en stor del av gården. Därutöver kör Karl-Gustav Jansson även en del snöröjning på entreprenad.

Saknar du mjölkproduktionen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är ju ett väldigt pass, vilket det är lördag, söndag eller jul.

Guldmedaljen är emellertid något att vara stolt över. Den kommer att få sin plats på väggen tillsammans med de tidigare diplom och plaketter som Karl-Gustav Jansson fått under sin tid som mjölkbonde.

Totalt är det 39 guldmedaljer som ska delas ut till mjölkbönder från hela landet. I Värmland är det en ensam pristagare, medan Karl-Gustav Jansson från Lindknappen i Fröskog är en av tre från Västra Götaland.

Det handlar om Lantbrukarnas Riksförbunds högsta utmärkelse till mjölkbönder. LRF:s guldmedalj delas ut till de lantbrukare som har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år. Med två mjölkningar om dagen blir det totalt 16 800 mjölkningar.

Att kunna leverera mjölk prickfritt, utan anmärkning under så lång tid handlar om att vara noggrann, med allt från att hålla rent till att ha bra koll på hygien till foder.

Utdelningen, med hans majestät konungen Carl XVI Gustav, sker på måndag förmiddag i en ceremoni på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm. Men då har högtidligheterna redan inletts på söndagskvällen med en välkomstmiddag. På måndag eftermiddag blir det sightseeing med guidad tur i Stockholm och på kvällen festsupé med dans.

Rasen charolais

Karl-Gustav Jansson tar emot pris som mjölkbonde, men det är mer än ett år sedan han gjorde sig av med mjölkkorna. Han hade 30 mjölkkor, och med ungdjuren totalt 60–70 djur. Det blev för slitigt att sköta gården på egen hand samtidigt som det var dåligt betalt.

– Man fick ju nästan betala för att lämna mjölken, säger han.

Valet stod mellan att investera och storsatsa eller att lägga ned. Lösningen blev att sluta med mjölken och skaffa köttdjur, av rasen charolais. Han började med 14 djur, men köpte sedan även några dräktiga kvigor. Idén är att ha avelskor och föda upp djuren hela vägen i stället för att köpa in kalvar.

– Det finns gott om mark och det är trevligt att ha djur gående så inte allt växer igen här på landsbygden. Det är ingen mark som passar för att odla spannmål, men som betesmark är den bra, säger Karl-Gustav Jansson.

När han tog över gården efter föräldrarna hade den tolv kor.

– Då 1980 var medelantalet kor på en gård 17 stycken. Nu är det 85, säger han.

Förutom djuruppfödningen är skogsbruket en stor del av gården. Därutöver kör Karl-Gustav Jansson även en del snöröjning på entreprenad.

Saknar du mjölkproduktionen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är ju ett väldigt pass, vilket det är lördag, söndag eller jul.

Guldmedaljen är emellertid något att vara stolt över. Den kommer att få sin plats på väggen tillsammans med de tidigare diplom och plaketter som Karl-Gustav Jansson fått under sin tid som mjölkbonde.