2017-03-13 18:14

2017-03-13 18:14

Slussarna viktiga för Vänern

ÅMÅL: Allt från näringsliv till dricksvatten diskuterades i Lidköping

Slussarnas framtid i Trollhättan kommer att vara avgörande för sjöfarten i Vänern, men även påverka Vättern och Mälaren. I Lidköping diskuterade myndigheter, föreningar och företag allt från näringsliv och turism till dricksvatten och översvämningar.
Fler och fler röster höjs för en ny vattendom för Vänern.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) var en av Åmåls representanter vid konferensen Vänertinget i Lidköping i slutet av förra veckan. Han sitter också i styrelsen för den ekonomiska föreningen Vänersamarbetet, som samtidigt hade årsmöte. I föreningen är 13 av 14 Vänerkommuner medlemmar.

– Vi kan konstatera att vi Vänerkommuner har otroligt mycket gemensamt, säger han.

Deltagarna fick mycket information om frågor som rör Vänern. Inte minst är det kommande beslutet om slussarna i Trollhättan avgörande för sjöfarten och för näringslivet.

Påverkar fler sjöar

Beslutet om den investeringen följs med stort intresse även från Vättern och Mälaren, säger Michael Karlsson:

– Om det blir ett avslag, om det inte byggs nya slussar så har staten verkligen satt ner foten och visat vad den tycker om sjöfart i vårt sjösystem.

Paddling och oljeskydd

Andra frågor som togs upp var besöksnäring, med såväl paddling som trollingfiske, lokal mat, marinor och gästhamnar, yrkesfiske, tillverkningsindustri som arbetar med maritim teknologi, miljögifter, oljeskyddsplanering och klimatprojekt.

Föreningen Vänersamarbetet är ett projekt som ska pågå till 2018. Men kommunerna ser föreningen som så värdefull, säger Michael Karlsson, att de vill att samarbetet lever kvar i någon form efter att projektet avslutats.

– Det är av vikt att vi kan organisera oss. Det handlar om att arbeta gemensamt i kontakt med myndigheter, men också beslut som vi själva fattar som rör Vänerkust. Ett beslut som vi tar i Åmål, kan få återverkan i Mariestad. Det kommer att bli än viktigare med bättre samordning i framtiden.

Efterlyser ny dom

Inte minst är det väldigt många människor som får sitt dricksvatten från Vänern.

Fler och fler röster höjs för ett nytt vattendirektiv, och ny vattendom för Vänern. Nya regler för att hantera avtappning och översvämningsrisker efterlyses och även att ta fram en blå översiktsplan på liknande sätt som gjorts i Bohuslän.

Vänersamarbetet vill föra fram vikten av en ny vattendom.

– Det kommer att ta tid. Från att vi beslutar oss för att börja jobba mot en ny dom, tar det åtminstone fem till åtta år innan den kan vara på plats. Jag tror att det tog tio år för Mälaren, säger Michael Karlsson.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) var en av Åmåls representanter vid konferensen Vänertinget i Lidköping i slutet av förra veckan. Han sitter också i styrelsen för den ekonomiska föreningen Vänersamarbetet, som samtidigt hade årsmöte. I föreningen är 13 av 14 Vänerkommuner medlemmar.

– Vi kan konstatera att vi Vänerkommuner har otroligt mycket gemensamt, säger han.

Deltagarna fick mycket information om frågor som rör Vänern. Inte minst är det kommande beslutet om slussarna i Trollhättan avgörande för sjöfarten och för näringslivet.

Påverkar fler sjöar

Beslutet om den investeringen följs med stort intresse även från Vättern och Mälaren, säger Michael Karlsson:

– Om det blir ett avslag, om det inte byggs nya slussar så har staten verkligen satt ner foten och visat vad den tycker om sjöfart i vårt sjösystem.

Paddling och oljeskydd

Andra frågor som togs upp var besöksnäring, med såväl paddling som trollingfiske, lokal mat, marinor och gästhamnar, yrkesfiske, tillverkningsindustri som arbetar med maritim teknologi, miljögifter, oljeskyddsplanering och klimatprojekt.

Föreningen Vänersamarbetet är ett projekt som ska pågå till 2018. Men kommunerna ser föreningen som så värdefull, säger Michael Karlsson, att de vill att samarbetet lever kvar i någon form efter att projektet avslutats.

– Det är av vikt att vi kan organisera oss. Det handlar om att arbeta gemensamt i kontakt med myndigheter, men också beslut som vi själva fattar som rör Vänerkust. Ett beslut som vi tar i Åmål, kan få återverkan i Mariestad. Det kommer att bli än viktigare med bättre samordning i framtiden.

Efterlyser ny dom

Inte minst är det väldigt många människor som får sitt dricksvatten från Vänern.

Fler och fler röster höjs för ett nytt vattendirektiv, och ny vattendom för Vänern. Nya regler för att hantera avtappning och översvämningsrisker efterlyses och även att ta fram en blå översiktsplan på liknande sätt som gjorts i Bohuslän.

Vänersamarbetet vill föra fram vikten av en ny vattendom.

– Det kommer att ta tid. Från att vi beslutar oss för att börja jobba mot en ny dom, tar det åtminstone fem till åtta år innan den kan vara på plats. Jag tror att det tog tio år för Mälaren, säger Michael Karlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.