2017-02-15 08:39

2017-02-15 08:39

Bovarnas nya hatobjekt

ÅMÅL: Polisen testar DNA-märkning

Vintern 2017 har varit tuff för Dalslandspolisen, som tampats med ett ökat antal inbrott. Förhoppningsvis kan DNA-märkning få en avkylande effekt, nu när tekniken börjat praktiseras i Åmål och Bengtsfors.

Utrustningen har knappt hunnit packas upp ur lådorna än, men snart kommer alla bilburna polispatruller att kunna spåra märk-DNA på misstänkt stöldgods. Inte en dag för tidigt, anser kommissarie Peter Torstensson, som varit med och sett till att Åmål och Bengtsfors blivit pilotkommuner för den nya märktekniken. Målsättningen är få ned antalet inbrott på båda orterna till ”normalnivå”, vilket polisen förbundit sig till genom medborgarlöften.

Skånsk inspiration

Förhoppningen som Peter Torstensson och hans kollegor knyter till DNA-vätskan bygger delvis på konkreta resultat från Staffanstorp. Där har antalet inbrott minskat med hela 70 procent sedan den nya typen av märkning introducerats härom året, trots att bara tre av tio hushåll deltar aktivt.

Det finns med andra ord en starkt avskräckande effekt som följer med vätskan, något Dalslandspolisen gärna vill spinna vidare på.

– Kanske borde vi åka ut till de orter där kriminella element har slagit sig ned och berätta att vi ska börja med märk-DNA, som allmän information, säger Peter Torstensson.

Smycken kan märkas

För polisens del består den nya utrustningen av ficklampor med UV-ljus och speciella mikroskop. Den förstnämnda används för att hitta själva märkningen, medan den andra behövs för att se vem saken i fråga tillhör.

– Smycken har inte gått att märka tidigare, men det går nu, säger Peter Torstensson.

På grund av sin yrkesroll kan kommissarien varken säga bu eller bä om vilken märksats privatpersoner bör skaffa, utan hänvisar till försäkringsbolag och internet. Alla satser, oavsett fabrikat, innehåller ett unikt ID-nummer som är omöjliga att tvätta bort. Därmed kan polisen lätt ta reda på om en märkt sak är stulen, även om saken i fråga påträffas utanför Sveriges gränser. Många länder använder samma webbaserade DNA-register.

– Det blir kul att se hur tekniken fungerar när den kommer ut på vägarna här hos oss, säger Peter Torstensson.

Utrustningen har knappt hunnit packas upp ur lådorna än, men snart kommer alla bilburna polispatruller att kunna spåra märk-DNA på misstänkt stöldgods. Inte en dag för tidigt, anser kommissarie Peter Torstensson, som varit med och sett till att Åmål och Bengtsfors blivit pilotkommuner för den nya märktekniken. Målsättningen är få ned antalet inbrott på båda orterna till ”normalnivå”, vilket polisen förbundit sig till genom medborgarlöften.

Skånsk inspiration

Förhoppningen som Peter Torstensson och hans kollegor knyter till DNA-vätskan bygger delvis på konkreta resultat från Staffanstorp. Där har antalet inbrott minskat med hela 70 procent sedan den nya typen av märkning introducerats härom året, trots att bara tre av tio hushåll deltar aktivt.

Det finns med andra ord en starkt avskräckande effekt som följer med vätskan, något Dalslandspolisen gärna vill spinna vidare på.

– Kanske borde vi åka ut till de orter där kriminella element har slagit sig ned och berätta att vi ska börja med märk-DNA, som allmän information, säger Peter Torstensson.

Smycken kan märkas

För polisens del består den nya utrustningen av ficklampor med UV-ljus och speciella mikroskop. Den förstnämnda används för att hitta själva märkningen, medan den andra behövs för att se vem saken i fråga tillhör.

– Smycken har inte gått att märka tidigare, men det går nu, säger Peter Torstensson.

På grund av sin yrkesroll kan kommissarien varken säga bu eller bä om vilken märksats privatpersoner bör skaffa, utan hänvisar till försäkringsbolag och internet. Alla satser, oavsett fabrikat, innehåller ett unikt ID-nummer som är omöjliga att tvätta bort. Därmed kan polisen lätt ta reda på om en märkt sak är stulen, även om saken i fråga påträffas utanför Sveriges gränser. Många länder använder samma webbaserade DNA-register.

– Det blir kul att se hur tekniken fungerar när den kommer ut på vägarna här hos oss, säger Peter Torstensson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.