2017-01-23 13:08

2017-01-23 13:08

Svårhejdad inbrottsvåg i Åmålsområdet

BROTT: Utländska stöldligor bosätter sig i Dalsland

Dalslandspolisens har fått ytterligare ett bekymmer att lägga på sina redan problemtyngda axlar: Stöldligor från Östeuropa som flyttar hit permanent.
– Vi ser en oerhörd ökning av antal villainbrott, säger poliskommissarie Peter Torstensson.

Inbrottsturnéer med kopplingar till utlandet är inget nytt fenomen i Dalsland, snarare en otrevlig hösttradition. Nu varnar polisen för en bekymmersam vidareutveckling av stöldvågorna, som tidigare brukade ebba ut under januari månad.

– De sista två åren har vi sett hur grupperingar från EU-anslutna länder i Östeuropa bosätter sig här. De är inte berättigade till försörjningsstöd, utan lever bara på kriminalitet, säger Peter Torstensson.

21 polisanmälningar

För att befästa polisens tes pekar kommissarien på färsk statistik som visar att totalt 21 fastigheter i Åmål, Bengtsfors, Mellerud och Dals Ed har haft oönskade besök sedan den 1 december 2016. Under motsvarande period året innan noterades bara fyra inbrott.

– Det är en oerhörd procentuell ökning, säger Peter Torstensson. Vi måste med alla medel försöka åtgärda detta.

Olika konstellationer

Men utan hjälp från allmänheten riskerar problemet att bli bestående. Polisen kan inte hindra hyreshusägare att hyra ut till vem de vill.

– Det är svårt att säga exakt hur många ligor det rör sig om. Ofta handlar det om olika släkt- och familjekonstellationer som kommer hit och bosätter sig. Vi försöker kartlägga dem så gott det går, säger Peter Torstensson.

Polisen vet med säkerhet att ligor har slagit sig ned i hyreshus i Dals Långed och Billingsfors. Beviset består av diverse misstänkt stöldgods som beslagits i samband med husrannsakningar. Det rör sig om allt från motorsågar och vedklyvar till diverse trädgårdsredskap.

Lägerlika boenden

– Det är inte helt lätt att klara upp brotten och binda misstänkta personer till stöldgodset, säger Peter Torstensson. Personerna i fråga bor under lägerliknande förhållanden, fast i lägenhetshus, med ständigt öppna dörrar.

De redan pågående utredningarna fortsätter med oförminskad intesitet och går sakta framåt, men polisen behöver också hjälp från allmänheten med att spåra upp de rättmättiga ägarna till stöldgosen. Det skulle förmodligen påskynda arbetet.

– Vi har sett en ökad medvetenhet om detta bara under de senaste dagarna, säger Peter Torstensson, som även uppmanar folk att börja märka stöldbegärliga saker med märk-DNA.

Utrustningen går bland annat att få tag på genom vissa försäkringsbolag.

Inbrottsturnéer med kopplingar till utlandet är inget nytt fenomen i Dalsland, snarare en otrevlig hösttradition. Nu varnar polisen för en bekymmersam vidareutveckling av stöldvågorna, som tidigare brukade ebba ut under januari månad.

– De sista två åren har vi sett hur grupperingar från EU-anslutna länder i Östeuropa bosätter sig här. De är inte berättigade till försörjningsstöd, utan lever bara på kriminalitet, säger Peter Torstensson.

21 polisanmälningar

För att befästa polisens tes pekar kommissarien på färsk statistik som visar att totalt 21 fastigheter i Åmål, Bengtsfors, Mellerud och Dals Ed har haft oönskade besök sedan den 1 december 2016. Under motsvarande period året innan noterades bara fyra inbrott.

– Det är en oerhörd procentuell ökning, säger Peter Torstensson. Vi måste med alla medel försöka åtgärda detta.

Olika konstellationer

Men utan hjälp från allmänheten riskerar problemet att bli bestående. Polisen kan inte hindra hyreshusägare att hyra ut till vem de vill.

– Det är svårt att säga exakt hur många ligor det rör sig om. Ofta handlar det om olika släkt- och familjekonstellationer som kommer hit och bosätter sig. Vi försöker kartlägga dem så gott det går, säger Peter Torstensson.

Polisen vet med säkerhet att ligor har slagit sig ned i hyreshus i Dals Långed och Billingsfors. Beviset består av diverse misstänkt stöldgods som beslagits i samband med husrannsakningar. Det rör sig om allt från motorsågar och vedklyvar till diverse trädgårdsredskap.

Lägerlika boenden

– Det är inte helt lätt att klara upp brotten och binda misstänkta personer till stöldgodset, säger Peter Torstensson. Personerna i fråga bor under lägerliknande förhållanden, fast i lägenhetshus, med ständigt öppna dörrar.

De redan pågående utredningarna fortsätter med oförminskad intesitet och går sakta framåt, men polisen behöver också hjälp från allmänheten med att spåra upp de rättmättiga ägarna till stöldgosen. Det skulle förmodligen påskynda arbetet.

– Vi har sett en ökad medvetenhet om detta bara under de senaste dagarna, säger Peter Torstensson, som även uppmanar folk att börja märka stöldbegärliga saker med märk-DNA.

Utrustningen går bland annat att få tag på genom vissa försäkringsbolag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.