2016-10-14 16:05

2016-10-14 16:05

Libanesisk konstnär ställde ut på gågatan

ÅMÅL: Kvinnan-på-gatan-intervjuer blev fördomsbefriade skyltar

Genom att ta del av dalsländska åsikter om allt från integration till frihet har konstnären Charbel Samuel Aoun fått uppslag till ett antal vägskyltar. Dessa placerades ut i centrala Åmål på fredagseftermiddagen.

Som en del av ett pågående EU-projekt på temat Gränskorsningar har den libanesiske konstnären Charbel Samuel Aoun tillbringat några höstveckor hos kulturkooperativet Not Quite i Fengersfors. Gästarbetet utmynnade i tio nya vägskyltar, vilka tillsammans utgör installationen Pareidolia.

– När jag började se efter vad som är den mest den mest urbana designen i Åmål, då hittade jag massor av offentliga skyltar. Sådana är jag inte van vid från min hemstad Beirut, säger Charbel Samuel Aoun, som förklaring till uttrycksformen.

Samma för alla

Pareidolia är ett psykologiskt fenomen som innebär att sinnet uppfattar ett fenomen eller föremål utifrån vaga eller slumpmässiga stimuli.

Sådant anser sig Charbel Samuel Aoun ha fått ta del av genom att intervjua kvinnor som kommer från olika länder men bor i Åmål. Alla har fått uttala sig om familj, integration, jämställdhet, frihet och tillhörighet, vilket sedermera resulterade i fem skyltpar som ibland uttrycker oväntade åsikter.

– När man frågar kvinnorna själva så inser man att de kulturella skillnaderna ofta ser ut på ett annat sätt än vad man kanske tror innan, säger Charbel Samuel Aoun. Exempelvis träffade jag en syrisk kvinna som sa att svensk frihet är någonting helt annat än vad hon själv förknippar med begreppet.

Som en del av ett pågående EU-projekt på temat Gränskorsningar har den libanesiske konstnären Charbel Samuel Aoun tillbringat några höstveckor hos kulturkooperativet Not Quite i Fengersfors. Gästarbetet utmynnade i tio nya vägskyltar, vilka tillsammans utgör installationen Pareidolia.

– När jag började se efter vad som är den mest den mest urbana designen i Åmål, då hittade jag massor av offentliga skyltar. Sådana är jag inte van vid från min hemstad Beirut, säger Charbel Samuel Aoun, som förklaring till uttrycksformen.

Samma för alla

Pareidolia är ett psykologiskt fenomen som innebär att sinnet uppfattar ett fenomen eller föremål utifrån vaga eller slumpmässiga stimuli.

Sådant anser sig Charbel Samuel Aoun ha fått ta del av genom att intervjua kvinnor som kommer från olika länder men bor i Åmål. Alla har fått uttala sig om familj, integration, jämställdhet, frihet och tillhörighet, vilket sedermera resulterade i fem skyltpar som ibland uttrycker oväntade åsikter.

– När man frågar kvinnorna själva så inser man att de kulturella skillnaderna ofta ser ut på ett annat sätt än vad man kanske tror innan, säger Charbel Samuel Aoun. Exempelvis träffade jag en syrisk kvinna som sa att svensk frihet är någonting helt annat än vad hon själv förknippar med begreppet.