2016-10-14 09:05

2016-10-14 09:05

Hälsosamma lån på Huset

ÅMÅL: Fritidsbanken slår snart upp portarna

Ett slags bibliotek med återanvänd sportutrustning ska byggas upp i källaren på ungdomsgården Huset.
– Vi gör det enkelt för folk som vill börja spontanidrotta, oavsett ålder eller vilken uppbackning de har hemifrån, säger projektledaren Peter Jacobsen.

Ett år senare än planerat håller Fritidsbanken nu på att etablera sig i Åmål. Lokalerna är under renovering och insamlingen har startat.

– Utbudet brukar formas av hur orten ser ut. Här har vi redan fått in ett gäng med skridskor och ett gäng med skidor, säger Peter Jacobsen, som ser ett samband mellan gåvorna och att kommunen har Dalslands enda ishockeyklubb, samt distriktets kanske bästa längdspår.

Fritidsbanken är en plats där privatpersoner kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när man lånar en bok på biblioteket. Syftet är att uppmuntra till spontanidrottande och samtidigt bidra till en mer hållbar miljö genom att ta tillvara på prylar som annars riskerar att slängas.

– Helst vill vi ha mycket barn och ungdomar här, men Fritidsbanken är öppen för alla, säger Peter Jacobsen. Om en pensionär vill låna golfklubbor för att slå några bollar på Forsbacka, då ska vi kunna fixa det.

Den första Fritidsbanken öppnade i Deje 2013 och sedan dess har fenomenet spridit sig till knappt 20 orter av varierande storlek. Åmålsfilialen finansieras av kommunen, som fått externa medel för satsningen.

– Det här är någonting helt nytt för mig också, men jag brinner för idrotten och har en bakgrund med barn som varit engagerade i föreningslivet, säger Peter Jacobsen, och fortsätter:

– Alla mår bra av att komma ut och röra på sig. Finns det sedan en organisation som gör idrottandet lite enklare, då borde det gynna folkhälsan i kommunen.

Målet är att Fritidsbanken ska kunna öppna innan jul.

Ett år senare än planerat håller Fritidsbanken nu på att etablera sig i Åmål. Lokalerna är under renovering och insamlingen har startat.

– Utbudet brukar formas av hur orten ser ut. Här har vi redan fått in ett gäng med skridskor och ett gäng med skidor, säger Peter Jacobsen, som ser ett samband mellan gåvorna och att kommunen har Dalslands enda ishockeyklubb, samt distriktets kanske bästa längdspår.

Fritidsbanken är en plats där privatpersoner kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när man lånar en bok på biblioteket. Syftet är att uppmuntra till spontanidrottande och samtidigt bidra till en mer hållbar miljö genom att ta tillvara på prylar som annars riskerar att slängas.

– Helst vill vi ha mycket barn och ungdomar här, men Fritidsbanken är öppen för alla, säger Peter Jacobsen. Om en pensionär vill låna golfklubbor för att slå några bollar på Forsbacka, då ska vi kunna fixa det.

Den första Fritidsbanken öppnade i Deje 2013 och sedan dess har fenomenet spridit sig till knappt 20 orter av varierande storlek. Åmålsfilialen finansieras av kommunen, som fått externa medel för satsningen.

– Det här är någonting helt nytt för mig också, men jag brinner för idrotten och har en bakgrund med barn som varit engagerade i föreningslivet, säger Peter Jacobsen, och fortsätter:

– Alla mår bra av att komma ut och röra på sig. Finns det sedan en organisation som gör idrottandet lite enklare, då borde det gynna folkhälsan i kommunen.

Målet är att Fritidsbanken ska kunna öppna innan jul.