2016-10-12 15:30

2016-10-12 15:30

En handfull personer behöver nyanställas

ÅMÅL: Fyrskift på gång hos Elasto Sweden AB

På grund av växande produktion planerar Åmålsföretaget Elasto Sweden AB att utöka personalstyrkan.

– I slutändan kommer vi behöva rekrytera någonstans runt fyra–fem personer i den här fasen, säger vd Thomas Nilsson.

Framtiden ser ljus ut för 40-årsjubilerande Elasto Sweden AB. Aldrig tidigare har det avgått så många, välfyllda och varierade varuleveranser från den skinande vita plastfabriken på Örnäs.

– Vi har haft förmånen att få mer kunder och mer volym under en längre tid, säger vd Thomas Nilsson.

Eftersom siffrorna ständigt når nya toppnivåer började företaget härom året analysera om de höga nivåerna är här för att stanna. Svaret blev ett tvärsäkert ja, vilket bland annat framgår av att drygt 20 miljoner kronor har investerats i en helt ny maskinlinje.

Outnyttja kapacitet

Nu väntar även en utökning av bemanningen.

– Vi har inlett diskussioner om MBL-förhandling angående skiftformen med IF Metall, säger Thomas Nilsson.

Målsättningen lika enkel som tydlig: För att kunna utnyttja så mycket som möjligt av kapaciteten i maskinparken vill Elasto gå över till fyrskift. Sedan 2014 har maskinerna varit igång konstant från klockan 23 på söndagskvällen till 13 på fredagen, medan helgerna används för att köra produktionsövertid.

– I slutändan kommer vi behöva rekrytera någonstans runt fyra–fem personer i den här fasen, säger Thomas Nilsson. Men vi vet inte exakt vilka profiler eller kompetenser som behövs. Kanske kommer några av roller fyllas av interna sökande.

Exakt när rekryteringsprocessen kan inledas återstår att se, men med tanke på att företaget och facket redan står varandra ganska nära så lär det inte dröja allt för länge innan de nya jobben börjar annonseras ut.

Bred kundkrets

Plastgranulatet som tillverkas av Elasto har ett brett användningsområde och återfinns i allt från Legobyggsatser till greppvänliga knivhandtag.

– I princip alla våra kunder har utvecklats positivt och köper allt större volymer av oss. Delvis beror det nog på att vi har ett rätt okej konjunkturläge i Sverige, säger Thomas Nilsson.

På sistone har företaget haft vissa framgångar inom bilindustrin, inte minst som underleverantör till Volvo, men specialiteten är termoelast (TPE) för medicinskt bruk. Bland annat används materialet från Åmål för att tillverka de doseringsmekanismer som brukar hänga under sjukhusens droppåsar.

Totalt arbetar 65 personer på Elasto Sweden AB, som ingår i Hexpol-gruppen.

Framtiden ser ljus ut för 40-årsjubilerande Elasto Sweden AB. Aldrig tidigare har det avgått så många, välfyllda och varierade varuleveranser från den skinande vita plastfabriken på Örnäs.

– Vi har haft förmånen att få mer kunder och mer volym under en längre tid, säger vd Thomas Nilsson.

Eftersom siffrorna ständigt når nya toppnivåer började företaget härom året analysera om de höga nivåerna är här för att stanna. Svaret blev ett tvärsäkert ja, vilket bland annat framgår av att drygt 20 miljoner kronor har investerats i en helt ny maskinlinje.

Outnyttja kapacitet

Nu väntar även en utökning av bemanningen.

– Vi har inlett diskussioner om MBL-förhandling angående skiftformen med IF Metall, säger Thomas Nilsson.

Målsättningen lika enkel som tydlig: För att kunna utnyttja så mycket som möjligt av kapaciteten i maskinparken vill Elasto gå över till fyrskift. Sedan 2014 har maskinerna varit igång konstant från klockan 23 på söndagskvällen till 13 på fredagen, medan helgerna används för att köra produktionsövertid.

– I slutändan kommer vi behöva rekrytera någonstans runt fyra–fem personer i den här fasen, säger Thomas Nilsson. Men vi vet inte exakt vilka profiler eller kompetenser som behövs. Kanske kommer några av roller fyllas av interna sökande.

Exakt när rekryteringsprocessen kan inledas återstår att se, men med tanke på att företaget och facket redan står varandra ganska nära så lär det inte dröja allt för länge innan de nya jobben börjar annonseras ut.

Bred kundkrets

Plastgranulatet som tillverkas av Elasto har ett brett användningsområde och återfinns i allt från Legobyggsatser till greppvänliga knivhandtag.

– I princip alla våra kunder har utvecklats positivt och köper allt större volymer av oss. Delvis beror det nog på att vi har ett rätt okej konjunkturläge i Sverige, säger Thomas Nilsson.

På sistone har företaget haft vissa framgångar inom bilindustrin, inte minst som underleverantör till Volvo, men specialiteten är termoelast (TPE) för medicinskt bruk. Bland annat används materialet från Åmål för att tillverka de doseringsmekanismer som brukar hänga under sjukhusens droppåsar.

Totalt arbetar 65 personer på Elasto Sweden AB, som ingår i Hexpol-gruppen.