2016-10-10 18:17

2016-10-10 18:17

Pang-pang men ingen träff på premiärpasset

EDSLESKOG: Rådane jaktklubb inledde älgsäsongen

Två bomskott, 650 meter bort – mer spännande än så blev det inte under säsongens första älgpass hos Rådane Jaktklubb i Edsleskog.
– Det var roligare förra gången, säger åttaåringen Melker Olsson.

Tålamod och tidiga morgonvanor är bra egenskaper för dem som funderar på att bli älgjägare. Redan vid sjutiden på måndagsmorgonen hade Rådane Jaktklubb både hunnit samlats vid Mosstakebaracken och avverkat en kortare taktikgenomgång. Därefter begav sig de 13 skyttarna till sina positioner.

Passets yngste deltagare, Melker Olsson, hade oturen att placeras nästan längst upp i den norra änden av licensområdet, vid Hinsknatten, vilket krävde en rejäl promenad. Men att snubbla runt bland maskinspår i skogen slår ändå de flesta klassrumslektioner, anser åttaåringen.

– Jag är den ende på Edsleskogs friskola som är med på älgjakten. Kanske finns det någon som är lite avundsjuk... , säger andraklassaren, efter att ha slagit sig ned på en hopfällbar stol strax bakom sin pappa, Marcus Olsson.

I fjol dröjde det bara några timmar innan Melker Olsson fick vara med och fälla sin allra första älg – en liten pinntjur – men den här gången sattes tålamodet på prov. Ingen i jaktklubben fick anledning att höja bössan under de första fyra timmarna.

– Märkligt. Det brukar bli fart på åtminstone något av ställena, säger Marcus Olsson, medan han förgäves spanar ut bland granarna.

Strax innan skyttarna ska lämna sina positioner sprakar det till i radion. En av hundarna har plötsligt fått vittring. För Melker Olsson innebär beskedet att han får vänta ännu längre på dagens höjdpunkt: korvgrillning kring öppen brasa.

Ytterligare någon timme hinner passera innan villebrådet kommer inom skotthåll. Passkytten Erik Bryntesson avlossar två täta salvor mot en fullvuxen kviga, men denna springer bara vidare. Då det är oklart om djuret är skadat blir skyttarna kvar på sina positioner medan hundarna letar igenom området. Så småningom konstaterar man att älgen har försvunnit, utan att lämna några blodspår efter sig.

– Det blev inte så jättespännande i dag, säger Marcus Olsson.

Tålamod och tidiga morgonvanor är bra egenskaper för dem som funderar på att bli älgjägare. Redan vid sjutiden på måndagsmorgonen hade Rådane Jaktklubb både hunnit samlats vid Mosstakebaracken och avverkat en kortare taktikgenomgång. Därefter begav sig de 13 skyttarna till sina positioner.

Passets yngste deltagare, Melker Olsson, hade oturen att placeras nästan längst upp i den norra änden av licensområdet, vid Hinsknatten, vilket krävde en rejäl promenad. Men att snubbla runt bland maskinspår i skogen slår ändå de flesta klassrumslektioner, anser åttaåringen.

– Jag är den ende på Edsleskogs friskola som är med på älgjakten. Kanske finns det någon som är lite avundsjuk... , säger andraklassaren, efter att ha slagit sig ned på en hopfällbar stol strax bakom sin pappa, Marcus Olsson.

I fjol dröjde det bara några timmar innan Melker Olsson fick vara med och fälla sin allra första älg – en liten pinntjur – men den här gången sattes tålamodet på prov. Ingen i jaktklubben fick anledning att höja bössan under de första fyra timmarna.

– Märkligt. Det brukar bli fart på åtminstone något av ställena, säger Marcus Olsson, medan han förgäves spanar ut bland granarna.

Strax innan skyttarna ska lämna sina positioner sprakar det till i radion. En av hundarna har plötsligt fått vittring. För Melker Olsson innebär beskedet att han får vänta ännu längre på dagens höjdpunkt: korvgrillning kring öppen brasa.

Ytterligare någon timme hinner passera innan villebrådet kommer inom skotthåll. Passkytten Erik Bryntesson avlossar två täta salvor mot en fullvuxen kviga, men denna springer bara vidare. Då det är oklart om djuret är skadat blir skyttarna kvar på sina positioner medan hundarna letar igenom området. Så småningom konstaterar man att älgen har försvunnit, utan att lämna några blodspår efter sig.

– Det blev inte så jättespännande i dag, säger Marcus Olsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.