2016-09-29 12:25

2016-09-29 12:25

Nypremiär för Dalslandsfilmen

DALSLAND: Legat i ett skåp i årtionden

Den har legat i ett skåp i årtionden. Efter 59 år är det nypremiär för Dalslandsfilmen, efter att dokumentärfilmaren Jan G Andersson fick upp ögonen för den.

Det är Erling Zackrisson som är upphovsmannen till filmen. Efter att ha fått en fin ljudfilmskamera reste han runt i Dalsland och dokumenterade vad han såg. Han själv har rötter i Ödeborg.

– Filmen visar människor och näringar i Dalsland. Det är udda människor kan man säga, säger filmaren Jan G Andersson till TTELA.

Efter sju års visning av filmen blev den inlåst i ett skåp och där har den legat tills Jan G Andersson fick nys om den.

Han är känd för sina filmer om bonden Rune på Stigstorp och det var i samband med produktionen av dem som han fick upp ögonen för Erling Zackrisson.

Jan G Andersson har lagt på ljud och anpassat Dalslandsfilmen till den moderna tekniken. Ett arbete som har tagit cirka sex månader. Men det tog ett tag innan han lyckades övertala Erling Zackrisson att plocka fram filmen igen. Han ville knappt höra talas om den eftersom filmen var gjord så tidigt i hans karriär.

– Dessutom hade inte filmen något ljud så när han åkte runt och visade den talade han själv. Han fick frossa bara av att tänka på den, för att det var en sådan ansträngning att vara på topp vid varje föreställning, säger Jan G Andersson till TTELA.

Andersson har även gjort en film om Dalslandsfilmens skapare.

Nypremiär ikväll

Filmen hade premiär för första gången 1957 i Mellerud, där det ikväll, 59 år senare, kommer att hållas en nypremiär. Filmen ska sedan göra en miniturné med tio–tolv stopp. Den 2 oktober kommer den till Färglanda kommun då den ska visas i Torps gamla skola. Filmen ska även visas i Dals-Ed.

Det är Erling Zackrisson som är upphovsmannen till filmen. Efter att ha fått en fin ljudfilmskamera reste han runt i Dalsland och dokumenterade vad han såg. Han själv har rötter i Ödeborg.

– Filmen visar människor och näringar i Dalsland. Det är udda människor kan man säga, säger filmaren Jan G Andersson till TTELA.

Efter sju års visning av filmen blev den inlåst i ett skåp och där har den legat tills Jan G Andersson fick nys om den.

Han är känd för sina filmer om bonden Rune på Stigstorp och det var i samband med produktionen av dem som han fick upp ögonen för Erling Zackrisson.

Jan G Andersson har lagt på ljud och anpassat Dalslandsfilmen till den moderna tekniken. Ett arbete som har tagit cirka sex månader. Men det tog ett tag innan han lyckades övertala Erling Zackrisson att plocka fram filmen igen. Han ville knappt höra talas om den eftersom filmen var gjord så tidigt i hans karriär.

– Dessutom hade inte filmen något ljud så när han åkte runt och visade den talade han själv. Han fick frossa bara av att tänka på den, för att det var en sådan ansträngning att vara på topp vid varje föreställning, säger Jan G Andersson till TTELA.

Andersson har även gjort en film om Dalslandsfilmens skapare.

Nypremiär ikväll

Filmen hade premiär för första gången 1957 i Mellerud, där det ikväll, 59 år senare, kommer att hållas en nypremiär. Filmen ska sedan göra en miniturné med tio–tolv stopp. Den 2 oktober kommer den till Färglanda kommun då den ska visas i Torps gamla skola. Filmen ska även visas i Dals-Ed.