2016-09-26 14:17

2016-09-26 14:17

Skräckexempel sågades

ÅMÅL: Äpplets dag firades med handfasta proffstips

Ribban lades på hög nivå när Åmåls trädgårdsförening firade den första upplagan av Äpplets dag. Två grönfingrade yrkesmän delade med sig av sin kunskap genom förskönande fältbesök och matnyttig föreläsning.

Ett 20-tal personer samlades på söndagsförmiddagen hemma hos paret Nord-Plate i Åmål för att titta på ett riktigt vildvuxet familjeträd.

– Fullständigt hysteriskt, ett riktigt skräckexempel, säger trädgårdsföreningens ordförande Anki Plate Björsson.

Som väl var hade hon bjudit in trädgårdsmästaren Bengt Avenfors för att visa och berätta om hur man på bästa sätt beskär ett fruktträd under JAS-perioden, ett samlingsbegrepp för juli–september.

– Jag brukar se på träden som mina kompisar, några man vill ta hand om. Därför tycker jag inte om när folk pratar om tuktning, säger Avenfors.

”Många är fega”

Det finns flera förklaringar till varför JAS-perioden har blivit ett omhuldat tidsbegrepp bland utbildade beskärare. Dels brukar dessa månader vara ganska torra, dels är stammens naturliga skyddszoner aktiverade då. Båda faktorerna innebär att trädet löper mindre risk att drabbas av allvarliga skador. Men i slutändan är ändå tekniken viktigare än tiden.

– Många är lite fega i början och tar inte oredntligt med grenar från början. Då får man till slut en formklippt fruktbuske, säger Bengt Avenfors. Man ska hela tiden sträva efter att få in så mycket luft i träden som möjligt. På så vis får man mindre frukt men bättre kvalitet på den.

Finns bara plus

Efter fältbesöket på Edgrensgatan begav sig trädgårdsentusiasterna till biblioteket, där tomat- och vitlöksklubbarnas ordförande Åke Truedsson avrundade den första upplagan av Äpplets dag.

Närmare 30 personer satt i publiken.

– Det finns bara plus med äpplen, säger Truedsson, och berättar att den vardagliga frukten bland annat innehåller ämnen som reducerar risken för mag- och bröstcancer, samt stroke och typ två-diabetes.

Ett 20-tal personer samlades på söndagsförmiddagen hemma hos paret Nord-Plate i Åmål för att titta på ett riktigt vildvuxet familjeträd.

– Fullständigt hysteriskt, ett riktigt skräckexempel, säger trädgårdsföreningens ordförande Anki Plate Björsson.

Som väl var hade hon bjudit in trädgårdsmästaren Bengt Avenfors för att visa och berätta om hur man på bästa sätt beskär ett fruktträd under JAS-perioden, ett samlingsbegrepp för juli–september.

– Jag brukar se på träden som mina kompisar, några man vill ta hand om. Därför tycker jag inte om när folk pratar om tuktning, säger Avenfors.

”Många är fega”

Det finns flera förklaringar till varför JAS-perioden har blivit ett omhuldat tidsbegrepp bland utbildade beskärare. Dels brukar dessa månader vara ganska torra, dels är stammens naturliga skyddszoner aktiverade då. Båda faktorerna innebär att trädet löper mindre risk att drabbas av allvarliga skador. Men i slutändan är ändå tekniken viktigare än tiden.

– Många är lite fega i början och tar inte oredntligt med grenar från början. Då får man till slut en formklippt fruktbuske, säger Bengt Avenfors. Man ska hela tiden sträva efter att få in så mycket luft i träden som möjligt. På så vis får man mindre frukt men bättre kvalitet på den.

Finns bara plus

Efter fältbesöket på Edgrensgatan begav sig trädgårdsentusiasterna till biblioteket, där tomat- och vitlöksklubbarnas ordförande Åke Truedsson avrundade den första upplagan av Äpplets dag.

Närmare 30 personer satt i publiken.

– Det finns bara plus med äpplen, säger Truedsson, och berättar att den vardagliga frukten bland annat innehåller ämnen som reducerar risken för mag- och bröstcancer, samt stroke och typ två-diabetes.