2016-09-23 16:47

2016-09-23 16:47

Mycket prat om jobb och utbildning

ÅMÅL: Många besökare på nya arbetslivsmässan i rackethallen

Rackethallen förvandlades under torsdagen till mässhall då årets Framtidsmässa arrangerades i samverkan mellan Åmåls Tennisklubb, Swedbank, Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun.

Ett 20-tal utställare visade upp sig på jobb- och utbildningsmässan och det fanns möjlighet att delta i miniseminarier i konferenslokalen. Bland annat höll Reving Shalabi från Swedbank ett föredrag i privatekonomi, främst riktat till gymnasieungdomar.

– Det är i gymnasieåldern man kanske flyttar hemifrån och ska börja ta ansvar för sin egen ekonomi. Han trycker mycket på sparande, säger Catarina Olsson, Swedbank.

Besök från skolorna

Många av mässbesökarna kom från Karlbergsgymnasiet och även Kristinebergs nior gavs chansen att mingla runt bland montrar där bland annat företag, utbildningar, arbetsförmedling och olika jobbsökar- och bemanningsföretag visade upp sig. Många människor med utländsk bakgrund hade också hittat till mässan och visade stort intresse.

Young Innovation Hub är speciellt riktat mot ungdomar, med målgruppen 16–30 år. Projektet ägs och drivs av Åmåls kommun och hette tidigare Makerspace. Det ingår nu som en av tre svenska orter i ett samarbete med Fryshusets verksamhet, som är en tung samarbetspartner. I samband med nystarten flyttar verksamheten från gamla badhuset till nya och större lokaler på Kyrkogatan.

– Unga i Åmål kan komma till oss och få coachning och stöd för ett intresse. Antingen söker man sig hit själv, eller så kan man bli placerad här via Arbetsförmedlingen för att testa sin grej. Det har hittills handlat mycket om kulturevent, men det kan vara vad som helst egentligen, säger Frida Stålhandske, som tillsammans med David Forslund är de två anställda i projektet.

Resterande sex personer i fokusgruppen består av frivilliga. Deras förhoppning är också att de olika deltagarna i projektet ska inspireras av varandra.

Passa barn i USA

Klädd som Frihetsgudinnan, talade sig Anna Magnberg från Cultural Care Au Pair varm för alla fördelar med att åka till USA för att passa barn.

– Man utvecklas som person, blir mer självständig och lär sig prata flytande engelska, säger Anna Magnberg, som själv varit au-pair i New Jersey 2012–2013 och därefter pluggat statsvetenskap i Växjö i tre år. Vi gör en grundlig bakgrundskontroll av familjerna, och det är alltid au-pairen som väljer familj inte tvärtom, berättar hon.

Från vuxenutbildningen i Åmål fanns Elin Eriksson, Jennie Solvang, Carina Gustafsson och Ulrika Bäckström på plats. Förutom vård, SFI och de grundläggande gymnasiekurserna kan man sedan 2014 även läsa ett halvårs grundkurs i banteknikunderhåll. Ulrika Bäckström gick själv kursen när den startade, har sedan jobbat med järnväg i både Stockholm och Göteborg och är nu instruktör på utbildningen i Åmål.

– Det finns en stor marknad för dem som gått kursen, och många grenar för vidareutbildning inom järnvägsarbete som man kan fortsätta med sen, säger Ulrika Bäckström.

Ett 20-tal utställare visade upp sig på jobb- och utbildningsmässan och det fanns möjlighet att delta i miniseminarier i konferenslokalen. Bland annat höll Reving Shalabi från Swedbank ett föredrag i privatekonomi, främst riktat till gymnasieungdomar.

– Det är i gymnasieåldern man kanske flyttar hemifrån och ska börja ta ansvar för sin egen ekonomi. Han trycker mycket på sparande, säger Catarina Olsson, Swedbank.

Besök från skolorna

Många av mässbesökarna kom från Karlbergsgymnasiet och även Kristinebergs nior gavs chansen att mingla runt bland montrar där bland annat företag, utbildningar, arbetsförmedling och olika jobbsökar- och bemanningsföretag visade upp sig. Många människor med utländsk bakgrund hade också hittat till mässan och visade stort intresse.

Young Innovation Hub är speciellt riktat mot ungdomar, med målgruppen 16–30 år. Projektet ägs och drivs av Åmåls kommun och hette tidigare Makerspace. Det ingår nu som en av tre svenska orter i ett samarbete med Fryshusets verksamhet, som är en tung samarbetspartner. I samband med nystarten flyttar verksamheten från gamla badhuset till nya och större lokaler på Kyrkogatan.

– Unga i Åmål kan komma till oss och få coachning och stöd för ett intresse. Antingen söker man sig hit själv, eller så kan man bli placerad här via Arbetsförmedlingen för att testa sin grej. Det har hittills handlat mycket om kulturevent, men det kan vara vad som helst egentligen, säger Frida Stålhandske, som tillsammans med David Forslund är de två anställda i projektet.

Resterande sex personer i fokusgruppen består av frivilliga. Deras förhoppning är också att de olika deltagarna i projektet ska inspireras av varandra.

Passa barn i USA

Klädd som Frihetsgudinnan, talade sig Anna Magnberg från Cultural Care Au Pair varm för alla fördelar med att åka till USA för att passa barn.

– Man utvecklas som person, blir mer självständig och lär sig prata flytande engelska, säger Anna Magnberg, som själv varit au-pair i New Jersey 2012–2013 och därefter pluggat statsvetenskap i Växjö i tre år. Vi gör en grundlig bakgrundskontroll av familjerna, och det är alltid au-pairen som väljer familj inte tvärtom, berättar hon.

Från vuxenutbildningen i Åmål fanns Elin Eriksson, Jennie Solvang, Carina Gustafsson och Ulrika Bäckström på plats. Förutom vård, SFI och de grundläggande gymnasiekurserna kan man sedan 2014 även läsa ett halvårs grundkurs i banteknikunderhåll. Ulrika Bäckström gick själv kursen när den startade, har sedan jobbat med järnväg i både Stockholm och Göteborg och är nu instruktör på utbildningen i Åmål.

– Det finns en stor marknad för dem som gått kursen, och många grenar för vidareutbildning inom järnvägsarbete som man kan fortsätta med sen, säger Ulrika Bäckström.

  • Karin Olsson