2016-09-23 16:41

2016-09-23 16:41

"Man får inte en kaka genom att läsa en kokbok"

ÅMÅL: Vinsten är en viktig drivkraft för att orka göra jobbet

Som en energifylld inledning av Framtidsmässan bjöd arrangörerna på torsdagen in till en inspirationsföreläsning med Mia Törnblom i Karlbergsaulan.
Motivation och självkänsla var ämnena för dagen.

Inför en publik på sådär 300 personer, bestående av både gymnasieelever och andra intresserade, svepte Mia Törnblom in och intog Karlbergsteaterns scen. I högt tempo drev hon sin energifyllda föreläsning i närmare en och en halv timme endast i sällskap med ett blädderblock, en spritpenna och ett starkt kroppsspråk.

– I dag ska det handla om motivation, slog hon fast i inledningen och bad publiken om förslag på vad som krävs för att vi ska känna denna drivkraft.

Se tydlig vinst

Olika förslag som morot, energi och dröm kom in. Alla bra förslag enligt Törnblom, men hon hävdar att det viktigaste ändå är att kunna se en tydlig vinst. Vad blir vinsten om man slutar röka eller börjar träna?

– Brist på motivation är att vilja en sak, men att sakna villighet, eller som att vilja vara vältränad, men inte vara beredd att svettas, säger hon illustrerat med ett personligt exempel om ett outnyttjat gymkort. Hon vill också tidigt få publiken att döda förväntningarna på inspirationsföreläsningen:

– Det är inte sista gången ni blivit bortvalda eller orättvist behandlade. Livet kommer att fortsätta suga. Vi behöver träna kroppen och hjärnan inför detta faktum, säger hon. Vi behöver fylla på oss med självkänsla för att bättre kunna stå emot det negativa som drabbar oss. Ingen kredit finns att söka. Vi måste sätta in för att kunna ta ut.

Hon menar att vi får inspiration genom att titta på andra. Så länge vi sätter punkt.

– Detta måste vi lära oss. Alltså att till exempel kunna säga att någon är vacker eller har gjort något bra, utan att genast lägga till en negativ bisats där man gör en förminskande jämförelse med sig själv. Gör man inte det riskerar man att tappa självkänslan bara av att gå in på Facebook, hävdar hon.

Glömmer sig själv

Mia Törnblom behandlar på ett medryckande sätt ämnen som att 95 procent av det vi tänker i dag är samma tankar som i går, att vi i genomsnitt tänker 65 000 tankar på ett dygn och att vi tar 2 500 – 10 000 beslut varje dag och hur detta eventuellt påverkar oss. Hon talar om hur vår självkänsla påverkas positivt eller negativt beroende på bemötande om man inte förberett sig och fyllt på sitt konto. Publiken aktiverades på olika sätt:

– Blunda och tänk på minst tre personer som betyder mycket för er, säger hon, med poängen att man nästan alltid glömmer bort sig själv i detta.

Träna på beröm

Saker vi säger om oss själva skulle vi aldrig ha sagt till en kompis, konstaterar hon, och publiken får träna sig att säga positiva saker både om sig själv och varandra och ta emot beröm som en fotbollsspelare som gjort mål.

Mia Törnblom varnar för att blanda ihop det man gör med den man är. Kan man hålla isär detta är det lättare att hålla ifrån sig kritik för något man gjort, och att känna ett värde även när man inte är på topp. Självkänsla är en färskvara, precis som fysisk kondition, säger hon.

– Du är inte det där protokollet som någon klagade på. Vi gör hur mycket bra saker som helst hela dagarna. Börjar ni inte berömma er själva, kommer det att bli tufft därute. Jag vet att det inte finns någon människa som har exakt samma förutsättningar som jag. Därför är det ingen idé att jämföra sig med andra, och man får inte en kaka genom att läsa en kokbok. Man måste göra jobbet själv, säger Mia Törnblom.

Inför en publik på sådär 300 personer, bestående av både gymnasieelever och andra intresserade, svepte Mia Törnblom in och intog Karlbergsteaterns scen. I högt tempo drev hon sin energifyllda föreläsning i närmare en och en halv timme endast i sällskap med ett blädderblock, en spritpenna och ett starkt kroppsspråk.

– I dag ska det handla om motivation, slog hon fast i inledningen och bad publiken om förslag på vad som krävs för att vi ska känna denna drivkraft.

Se tydlig vinst

Olika förslag som morot, energi och dröm kom in. Alla bra förslag enligt Törnblom, men hon hävdar att det viktigaste ändå är att kunna se en tydlig vinst. Vad blir vinsten om man slutar röka eller börjar träna?

– Brist på motivation är att vilja en sak, men att sakna villighet, eller som att vilja vara vältränad, men inte vara beredd att svettas, säger hon illustrerat med ett personligt exempel om ett outnyttjat gymkort. Hon vill också tidigt få publiken att döda förväntningarna på inspirationsföreläsningen:

– Det är inte sista gången ni blivit bortvalda eller orättvist behandlade. Livet kommer att fortsätta suga. Vi behöver träna kroppen och hjärnan inför detta faktum, säger hon. Vi behöver fylla på oss med självkänsla för att bättre kunna stå emot det negativa som drabbar oss. Ingen kredit finns att söka. Vi måste sätta in för att kunna ta ut.

Hon menar att vi får inspiration genom att titta på andra. Så länge vi sätter punkt.

– Detta måste vi lära oss. Alltså att till exempel kunna säga att någon är vacker eller har gjort något bra, utan att genast lägga till en negativ bisats där man gör en förminskande jämförelse med sig själv. Gör man inte det riskerar man att tappa självkänslan bara av att gå in på Facebook, hävdar hon.

Glömmer sig själv

Mia Törnblom behandlar på ett medryckande sätt ämnen som att 95 procent av det vi tänker i dag är samma tankar som i går, att vi i genomsnitt tänker 65 000 tankar på ett dygn och att vi tar 2 500 – 10 000 beslut varje dag och hur detta eventuellt påverkar oss. Hon talar om hur vår självkänsla påverkas positivt eller negativt beroende på bemötande om man inte förberett sig och fyllt på sitt konto. Publiken aktiverades på olika sätt:

– Blunda och tänk på minst tre personer som betyder mycket för er, säger hon, med poängen att man nästan alltid glömmer bort sig själv i detta.

Träna på beröm

Saker vi säger om oss själva skulle vi aldrig ha sagt till en kompis, konstaterar hon, och publiken får träna sig att säga positiva saker både om sig själv och varandra och ta emot beröm som en fotbollsspelare som gjort mål.

Mia Törnblom varnar för att blanda ihop det man gör med den man är. Kan man hålla isär detta är det lättare att hålla ifrån sig kritik för något man gjort, och att känna ett värde även när man inte är på topp. Självkänsla är en färskvara, precis som fysisk kondition, säger hon.

– Du är inte det där protokollet som någon klagade på. Vi gör hur mycket bra saker som helst hela dagarna. Börjar ni inte berömma er själva, kommer det att bli tufft därute. Jag vet att det inte finns någon människa som har exakt samma förutsättningar som jag. Därför är det ingen idé att jämföra sig med andra, och man får inte en kaka genom att läsa en kokbok. Man måste göra jobbet själv, säger Mia Törnblom.

  • Karin Olsson