2016-09-15 09:25

2016-09-15 09:25

Grävstart bestäms av Lödöse museum

ÅMÅL: Plantaget görs redo för fortsatt ombyggnad

Förberedelserna inför den andra etappen av Plantagetombyggnaden är i full gång. Kommunalanställda har redan plockat ned skulpturgruppen ”Vattenlek”, men själva grävstarten bestäms av Lödöse museum.

– Möjligen kommer vi i gång nästa vecka, säger Åmåls kommuns fritidschef Inge Larsson, som är huvudansvarig för utförandet av det hett omdiskuterade byggprojektet.

Orsaken till varför det fortfarande saknas ett fastslaget startdatum är att grävningarna ska övervakas av Lödöse museum.

– Allt hänger på dem nu. Själva står vi på tå, säger Larsson.

Gropar av intresse

Merparten av grävningarna berör bara det allra översta decimetertjocka jordlagret. Men i samband med planteringen av nya prydnadsträd behövs även några lite djupare gropar, vars innehåll kan vara av arkeologiskt intresse.

– Kanske hittar man något mynt eller så. Plantaget har ju tidigare varit ett handelstorg, säger Inge Larsson.

I väntan på klartecken från Lödöse museum har personal från teknik- och fritidsförvaltningen redan monterat ned skulpturgruppen i fontänen ”Vattenlek”. Dessa ska så småningom återbördas till Plantaget, där de kommer att placeras i en av tre jämstora rondeller, vid sidan av ett helt nytt Vänermonument i sten. På andra sidan ska stenen flaneras av skulpturen ”Eva”, som i dag har en betydligt mer undanskymd placering.

Låga häckar, kantsten och bänkar ingår också i byggplanen.

– När väl grävningarna startar rör det sig bara om fem–sex veckors arbete innan vi är färdiga, säger Inge Larsson.

– Möjligen kommer vi i gång nästa vecka, säger Åmåls kommuns fritidschef Inge Larsson, som är huvudansvarig för utförandet av det hett omdiskuterade byggprojektet.

Orsaken till varför det fortfarande saknas ett fastslaget startdatum är att grävningarna ska övervakas av Lödöse museum.

– Allt hänger på dem nu. Själva står vi på tå, säger Larsson.

Gropar av intresse

Merparten av grävningarna berör bara det allra översta decimetertjocka jordlagret. Men i samband med planteringen av nya prydnadsträd behövs även några lite djupare gropar, vars innehåll kan vara av arkeologiskt intresse.

– Kanske hittar man något mynt eller så. Plantaget har ju tidigare varit ett handelstorg, säger Inge Larsson.

I väntan på klartecken från Lödöse museum har personal från teknik- och fritidsförvaltningen redan monterat ned skulpturgruppen i fontänen ”Vattenlek”. Dessa ska så småningom återbördas till Plantaget, där de kommer att placeras i en av tre jämstora rondeller, vid sidan av ett helt nytt Vänermonument i sten. På andra sidan ska stenen flaneras av skulpturen ”Eva”, som i dag har en betydligt mer undanskymd placering.

Låga häckar, kantsten och bänkar ingår också i byggplanen.

– När väl grävningarna startar rör det sig bara om fem–sex veckors arbete innan vi är färdiga, säger Inge Larsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.