2016-09-10 15:58

2016-09-10 15:58

Västgötsk grafik på besök

ÅMÅL: 31 medlemmar från Skaraborgs konstgrafiska verkstad ställer ut i konsthallen

Det är 31 inbördes mycket olika konstnärer som ställer ut i Åmåls konsthall. Men de arbetar alla med grafik och de förenas i en verkstad i Skövde.
Konstbild 82 har bjudit in Skaraborgs konstgrafiska verkstad för ett gästspel.

En skåpbil full med konst hade lastats ur i Åmåls konsthall på torsdagen. Med 31 deltagande konstnärer är det en av Skaraborgs konstgrafiska verkstads största medlemsutställningar på länge. Christina Törnqvist och Raine Falkås, som fanns på plats för att hänga, tvivlade på att alla verk skulle rymmas.

Mycket grafik blir det i vilket fall som helst.

Stor variation

Väggarna fylls med prov på allahanda grafiska tekniker, så väl traditionella, som koppargrafik och litografi, som andra nyare, som olika hybridtekniker och digitala arbeten.

Även stilskillnaderna är påtagliga.

– Det är det som är både tillgången och utmaningen, inte minst nu när vi ska hänga utställningen, säger Raine Falkås.

Tanken är att utställningen ska vara ett slags gottpåse där besökarna ska kunna gå på upptäckarjakt. En och samma konstnärs olika verk behöver inte alls intill varandra.

– Det är flera som är med för första gången. Det känns som det här reflekterar att vi fått många nya medlemmar och att vi har sänkt medelåldern, säger Christina Törnqvist, som själv arbetar i linoleum och gummi. I den här utställningen visar hon bland annat stora rispapperstryck med japanska karpar.

Efterliknat akvarell

Raine Falkås arbetar oftast med screentryck och digitala tekniker. På ett par av hans bilder är ett stiliserat ansikte i bakgrunden kombinerat med snabba, grova krokiskisser.

– Och här har jag arbetat helt digitalt, men försökt få det att se ut som en akvarell, säger han och lyfter fram till kvinnoansikte.

Tvärsnitt i trä

Ett träsnitt är gjort som en mycket bokstavlig tolkning av tekniken. Asta Norkuté har helt sonika färgat in änden av en stock och tryckt årsringarna på ett kaffefärgat papper och sedan tillfört sirliga, detaljrika tuschteckningar.

Ett av verken som sticker ut, och som är tänkt att väcka en särskilt påtaglig sorts nyfikenhet, är Sigrid Wallskogs ”All my dirty little secrets”. Hon har utvecklat en teknik där fotografier via en film kan överföras till och brännas fast på glas. I glasburkar täckta med svarta ögon skymtar papperslappar med handskrivna texter.

Meningen är att besökarna ska bli så nyfikna på hemligheterna att de skruvar av locken och ser efter.

– Det blir som en flaskpost, säger Gunilla Ekemark från arrangerande Konstbild 82, och som också hjälpte till vid hängningen.

Trevligt se grannarna

Konstföreningen har de senaste åren bjudit in konstnärer från närområdet. I vintras fylldes exempelvis Åmåls konsthall med värmländsk konst.

Gunilla Ekemark gillar personligen den här typen av samlingsutställningar. Den dalsländska konsten får utrymme i konstvandringen, Sommarsalongen i Dals Långed och Höstsalongen i Åmål och då tycker hon det är trevligt att se vad grannarna gör.

Utställningen pågår till den 1 oktober.

En skåpbil full med konst hade lastats ur i Åmåls konsthall på torsdagen. Med 31 deltagande konstnärer är det en av Skaraborgs konstgrafiska verkstads största medlemsutställningar på länge. Christina Törnqvist och Raine Falkås, som fanns på plats för att hänga, tvivlade på att alla verk skulle rymmas.

Mycket grafik blir det i vilket fall som helst.

Stor variation

Väggarna fylls med prov på allahanda grafiska tekniker, så väl traditionella, som koppargrafik och litografi, som andra nyare, som olika hybridtekniker och digitala arbeten.

Även stilskillnaderna är påtagliga.

– Det är det som är både tillgången och utmaningen, inte minst nu när vi ska hänga utställningen, säger Raine Falkås.

Tanken är att utställningen ska vara ett slags gottpåse där besökarna ska kunna gå på upptäckarjakt. En och samma konstnärs olika verk behöver inte alls intill varandra.

– Det är flera som är med för första gången. Det känns som det här reflekterar att vi fått många nya medlemmar och att vi har sänkt medelåldern, säger Christina Törnqvist, som själv arbetar i linoleum och gummi. I den här utställningen visar hon bland annat stora rispapperstryck med japanska karpar.

Efterliknat akvarell

Raine Falkås arbetar oftast med screentryck och digitala tekniker. På ett par av hans bilder är ett stiliserat ansikte i bakgrunden kombinerat med snabba, grova krokiskisser.

– Och här har jag arbetat helt digitalt, men försökt få det att se ut som en akvarell, säger han och lyfter fram till kvinnoansikte.

Tvärsnitt i trä

Ett träsnitt är gjort som en mycket bokstavlig tolkning av tekniken. Asta Norkuté har helt sonika färgat in änden av en stock och tryckt årsringarna på ett kaffefärgat papper och sedan tillfört sirliga, detaljrika tuschteckningar.

Ett av verken som sticker ut, och som är tänkt att väcka en särskilt påtaglig sorts nyfikenhet, är Sigrid Wallskogs ”All my dirty little secrets”. Hon har utvecklat en teknik där fotografier via en film kan överföras till och brännas fast på glas. I glasburkar täckta med svarta ögon skymtar papperslappar med handskrivna texter.

Meningen är att besökarna ska bli så nyfikna på hemligheterna att de skruvar av locken och ser efter.

– Det blir som en flaskpost, säger Gunilla Ekemark från arrangerande Konstbild 82, och som också hjälpte till vid hängningen.

Trevligt se grannarna

Konstföreningen har de senaste åren bjudit in konstnärer från närområdet. I vintras fylldes exempelvis Åmåls konsthall med värmländsk konst.

Gunilla Ekemark gillar personligen den här typen av samlingsutställningar. Den dalsländska konsten får utrymme i konstvandringen, Sommarsalongen i Dals Långed och Höstsalongen i Åmål och då tycker hon det är trevligt att se vad grannarna gör.

Utställningen pågår till den 1 oktober.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.