2016-09-07 15:45

2016-09-07 15:45

Norsk bok finslipas i Åmål

ÅMÅL: Residensförfattaren Levi Henriksen delar scen med Jila Mossaed på Café XO

På torsdag hålls säsongens första författarkväll på Café XO. Extra intressant blir det att höra vad norrmannen Levi Henriksen har att berätta om sin kommande bok, som är tänkt att färdigställas i Åmål.

Kulturnämnden i Västra Götaland har gett Strömstad i uppdrag att etablera ett författar- och översättarresidens med satelliter i ytterligare tre orter. En satellit är Åmål, som fått huvudansvar för Norden. Det är förklaringen till varför den norske författaren Levi Henriksen arbetar på Litteraturhuset vid Kyrkogatan under september månad.

Två på svenska

Tanken med hela residensprojektet är att erbjuda lugna och inspirerande miljöer för dem som är i behov av sådana.

– Förhoppningsvis kommer jag kunna färdigställa min nya roman här i Åmål, sa Henriksen, när han gästade Nordiska novelldagarna tidigare i våras.

Hittills har han släppt 19 böcker, varav två (”Snö skall falla över snö” och ”Astrid Baros genialiska plan”) är översatta till svenska. Flertalet berättelser utspelar sig i den fiktiva lilla landsorten Skogli, vilken delvis är baserad på verklighetens Granli utanför Kongsvinger, där Levi Henriksen bott under merparten av sitt liv.

På Café XO i Åmål delar Levi Henriksen scen med den iransksvenska författaren Jila Mossaed, som i fjol belönades med Aftonbladets litteraturpris.

Mossaed bor i Göteborg och slog igenom 1997 med ”Månen och den eviga kon”. Sedan dess har det blivit ytterligare fem böcker på svenska. Den senaste heter ”Jag föder rådjuret” och släpptes förra vintern.

Kulturnämnden i Västra Götaland har gett Strömstad i uppdrag att etablera ett författar- och översättarresidens med satelliter i ytterligare tre orter. En satellit är Åmål, som fått huvudansvar för Norden. Det är förklaringen till varför den norske författaren Levi Henriksen arbetar på Litteraturhuset vid Kyrkogatan under september månad.

Två på svenska

Tanken med hela residensprojektet är att erbjuda lugna och inspirerande miljöer för dem som är i behov av sådana.

– Förhoppningsvis kommer jag kunna färdigställa min nya roman här i Åmål, sa Henriksen, när han gästade Nordiska novelldagarna tidigare i våras.

Hittills har han släppt 19 böcker, varav två (”Snö skall falla över snö” och ”Astrid Baros genialiska plan”) är översatta till svenska. Flertalet berättelser utspelar sig i den fiktiva lilla landsorten Skogli, vilken delvis är baserad på verklighetens Granli utanför Kongsvinger, där Levi Henriksen bott under merparten av sitt liv.

På Café XO i Åmål delar Levi Henriksen scen med den iransksvenska författaren Jila Mossaed, som i fjol belönades med Aftonbladets litteraturpris.

Mossaed bor i Göteborg och slog igenom 1997 med ”Månen och den eviga kon”. Sedan dess har det blivit ytterligare fem böcker på svenska. Den senaste heter ”Jag föder rådjuret” och släpptes förra vintern.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.