2016-09-07 17:23

2016-09-07 17:23

Åmålsscener i storfilm

ÅMÅL: Mats Hjalmarssons bastu blev ateljé

Åmål gör sig redo för premiären av ”Den allvarsamma leken”. En som redan sett filmen är Martin Hjalmarsson som äger Trollås, där en del av filmen spelats in:
– Jättekul att få ha varit med om allting. Men filmen var sådär, tycker jag.

I maj förra året kom Pernilla August med filmteam till Martin Hjalmarsson på Knyttkärr för att spela in en del viktiga scener till filmen ”Den allvarsamma leken”. Eller rättare sagt till Trollås och Trollåsbastun, som fick föreställa Lydia Stillers ateljé i Stockholms skärgård.

”Ingen uppoffring”

– Det var inte så mycket uppoffring för vår del, bara trevligt. Allt flöt på bra, mycket tack vare Tommy Malm på filmbolaget som skötte det mesta av förarbetet, säger Mats Hjalmarsson.

Under besöket hade han ett viktigt uppdrag, dock utan att få sitt namn i eftertextrullorna.

– En natt satt jag vakt. De hade så mycket dyrbar utrustning i skogen där och jag erbjöd mig att vakta, så behövde de inte ringa Securitas. Det var inget svårt uppdrag. Jag behövde ju bara hålla mig vaken, säger Mats Hjalmarsson.

På fredagen har filmen Sverigepremiär, bland annat på Sagabion i Åmål. Men en delegation från Åmål fick se filmen redan på smygpremiären i Göteborg i torsdags. Håkan Jarnryd, som var filmbolagets kontakt i Åmål, kulturchefen Stefan Jacobsson, samt Martin Hjalmarsson och hans fru Stina.

Inleddes med Trollås

– Det var jättetrevligt. Filmen inleds med scener från Trollås. Sammanlagt är det nog sju-åtta minuter på olika ställen i filmen, säger Mats Hjalmarsson. Det är också vackra höstscener med. När de skulle ta badscener i maj så var det alldeles för kallt i vattnet, så de kom tillbaka senare i augusti.

Det är en mycket vacker film, konstaterar både Mats Hjalmarsson och Håkan Jarnryd.

– Filmen var sädår, enligt vad jag tycker. Men man tycker ju olika om saker och ting, säger Mats Hjalmarsson.

Av TT:s filmrecensent fick filmen fyra plus (se här intill). Återstår att se vad Åmålsborna tycker om filmen.

Bjuder hyresgästerna

En som kommer att se filmen är Rickard Rahmn, med fru Katarina, som lånade ut sin fastighet Torggatan 2 till filmen. Den tidstypiska trappuppgången föreställer Lydia Stilles trappuppgång i filmen.

Rahmns, som bor i Varberg, var även de inbjudna till smygpremiären i torsdags, men tackade nej.

– Vi ville inte se filmen före våra hyresgäster. Vi ville se den tillsammans. Tyvärr blev det så att vi inte kan komma upp till Åmål just den här helgen. Men vi tänker ändå bjuda våra att se filmen tillsammans. Själva får vi se filmen här i Varberg.

Rickard Rahmn ser mycket fram emot att se ”Den allvarsamma leken”.

– Det skall bli mycket spännande att se hur det blev.

Under en dag belägrades det gamla 1900-sekelskifteshuset intill småbåtshamnen i Åmål och inspelningarna skedde under stort hemlighetsmakeri. Gården var förbjudet område. Husets hyresgäster fick hålla sig borta under hela inspelningsdagen.

– Det här hade inte varit genomförbart utan våra fantastiska hyresgäster, sa Rickard Rahmn när PD besökte inspelningsplatsen.

I maj förra året kom Pernilla August med filmteam till Martin Hjalmarsson på Knyttkärr för att spela in en del viktiga scener till filmen ”Den allvarsamma leken”. Eller rättare sagt till Trollås och Trollåsbastun, som fick föreställa Lydia Stillers ateljé i Stockholms skärgård.

”Ingen uppoffring”

– Det var inte så mycket uppoffring för vår del, bara trevligt. Allt flöt på bra, mycket tack vare Tommy Malm på filmbolaget som skötte det mesta av förarbetet, säger Mats Hjalmarsson.

Under besöket hade han ett viktigt uppdrag, dock utan att få sitt namn i eftertextrullorna.

– En natt satt jag vakt. De hade så mycket dyrbar utrustning i skogen där och jag erbjöd mig att vakta, så behövde de inte ringa Securitas. Det var inget svårt uppdrag. Jag behövde ju bara hålla mig vaken, säger Mats Hjalmarsson.

På fredagen har filmen Sverigepremiär, bland annat på Sagabion i Åmål. Men en delegation från Åmål fick se filmen redan på smygpremiären i Göteborg i torsdags. Håkan Jarnryd, som var filmbolagets kontakt i Åmål, kulturchefen Stefan Jacobsson, samt Martin Hjalmarsson och hans fru Stina.

Inleddes med Trollås

– Det var jättetrevligt. Filmen inleds med scener från Trollås. Sammanlagt är det nog sju-åtta minuter på olika ställen i filmen, säger Mats Hjalmarsson. Det är också vackra höstscener med. När de skulle ta badscener i maj så var det alldeles för kallt i vattnet, så de kom tillbaka senare i augusti.

Det är en mycket vacker film, konstaterar både Mats Hjalmarsson och Håkan Jarnryd.

– Filmen var sädår, enligt vad jag tycker. Men man tycker ju olika om saker och ting, säger Mats Hjalmarsson.

Av TT:s filmrecensent fick filmen fyra plus (se här intill). Återstår att se vad Åmålsborna tycker om filmen.

Bjuder hyresgästerna

En som kommer att se filmen är Rickard Rahmn, med fru Katarina, som lånade ut sin fastighet Torggatan 2 till filmen. Den tidstypiska trappuppgången föreställer Lydia Stilles trappuppgång i filmen.

Rahmns, som bor i Varberg, var även de inbjudna till smygpremiären i torsdags, men tackade nej.

– Vi ville inte se filmen före våra hyresgäster. Vi ville se den tillsammans. Tyvärr blev det så att vi inte kan komma upp till Åmål just den här helgen. Men vi tänker ändå bjuda våra att se filmen tillsammans. Själva får vi se filmen här i Varberg.

Rickard Rahmn ser mycket fram emot att se ”Den allvarsamma leken”.

– Det skall bli mycket spännande att se hur det blev.

Under en dag belägrades det gamla 1900-sekelskifteshuset intill småbåtshamnen i Åmål och inspelningarna skedde under stort hemlighetsmakeri. Gården var förbjudet område. Husets hyresgäster fick hålla sig borta under hela inspelningsdagen.

– Det här hade inte varit genomförbart utan våra fantastiska hyresgäster, sa Rickard Rahmn när PD besökte inspelningsplatsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.