2016-08-11 17:28

2016-08-11 17:28

Nytänkande hantverkare

ÅMÅL: Blandad kompott i Hantverksmagasinet

Hantverksmagasinets två nya utställare, Marianne Larsdotter och Ulla Sundström, tycker om att tänka utanför boxen. Bland de utställda föremålen finns tovade fågelholkar och armband gjorda av återvunna cykeldäck.

Det finns nästan inget hantverk som Ulla Sundström från Alingsås inte har provat. Hon tycker om att utforska olika material och experimentera med former.

Till utställningen i Hantverksmagasinet i Åmål har hon tagit med sig stickade alster samt smycken gjorda av silver, titan och återvunnet gummi.

– Jag bytte däck på bilen för ett tag sedan och fick då syn på en stor hög med gamla däck. Jag frågade ägaren om jag fick ta cykelslangarna. Han sa att det inte var några problem så jag fyllde hela kofferten till bilen, säger Ulla Sundström.

Går att tova allt

Till skillnad mot sin utställningspartner håller sig Marianne Larsdotter från Nossebro till en hantverksmetod – tovning.

– Man kan göra allt med tovning. Folk i Pakistan använder det för att göra tält och jag vet svenskar som har gjort skor genom att tova. Man blir aldrig klar, det finns alltid mer att lära, säger hon.

Marianne Larsdotter vill att hennes alster ska vara till för att användas, inte bara att titta på, så hon gör mestadels bruksföremål. I Hantverksmagasinet går det bland annat att finna tovade fågelholkar, handväskor och ormar som kan sättas upp som trädgårdsprydnader i rabatten.

Utställningen pågår till den 31 augusti.

Det finns nästan inget hantverk som Ulla Sundström från Alingsås inte har provat. Hon tycker om att utforska olika material och experimentera med former.

Till utställningen i Hantverksmagasinet i Åmål har hon tagit med sig stickade alster samt smycken gjorda av silver, titan och återvunnet gummi.

– Jag bytte däck på bilen för ett tag sedan och fick då syn på en stor hög med gamla däck. Jag frågade ägaren om jag fick ta cykelslangarna. Han sa att det inte var några problem så jag fyllde hela kofferten till bilen, säger Ulla Sundström.

Går att tova allt

Till skillnad mot sin utställningspartner håller sig Marianne Larsdotter från Nossebro till en hantverksmetod – tovning.

– Man kan göra allt med tovning. Folk i Pakistan använder det för att göra tält och jag vet svenskar som har gjort skor genom att tova. Man blir aldrig klar, det finns alltid mer att lära, säger hon.

Marianne Larsdotter vill att hennes alster ska vara till för att användas, inte bara att titta på, så hon gör mestadels bruksföremål. I Hantverksmagasinet går det bland annat att finna tovade fågelholkar, handväskor och ormar som kan sättas upp som trädgårdsprydnader i rabatten.

Utställningen pågår till den 31 augusti.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.