2016-08-11 14:32

2016-08-11 14:32

Klengås avrundar våffelsäsongen

TOLLEBOL: På söndag är det dags för Kvarnens dag

På söndag är det dags för Kvarnens dag ute vid Tollebol. Trots att dagen arrangeras för att avrunda våffelsäsongen vid Tollebols kvarn kommer det inte att finnas en våffla så långt ögat når.

Under sex veckor har Åmål västra byalag och sommarjobbare gräddat våfflor i Tollebols kvarnkafé. Men nu är det färdigvåfflat för i år. På söndag avslutas sommarens säsong med Kvarnens dag.

– Då kommer vi inte att servera våfflor utan klengås, säger Tage Nilsson från Åmål västra byalag.

Dalsländsk specialitet

Klengås, som är en slags smörgås med riven mesost på, är en värmländsk och dalsländsk specialitet. Anledningen till att den ersätter våfflorna, som annars utmärker kvarnkafét, är att det antas komma så många besökare att arrangörerna inte hinner grädda våfflor till alla.

– Det brukar komma 500-600 besökare. När det handlar om sådana mängder tar det för lång tid att grädda våfflor om alla ska få sin mat snabbt. Så då passar det bättre med klengås, säger Tage Nilsson.

Rundtur i kvarnen

Under dagen kommer det att finnas tillfälle till att titta runt i kvarnen, som har anor från 1600-talet och som är en av de sista bevarade vattendrivna kvarnarna i Dalsland. Glöden kommer att vara på härden i smedjan och den gamla stickhyveln som tillverkar spån kommer att hållas i arbete.

Dessutom har tolv hantverkare anmält sig för att sälja lite av varje i två iordningsställda tält. Majoriteten av försäljarna är damer som säljer hembakt och vävda alster. Inte långt från tälten har det byggts upp en tillfällig scen, där bland annat Sångglädje kommer att uppträda.

– Vi har haft en bra våffelsäsong i kvarnkafét. Nu hoppas vi på en fin avslutning, säger Tage Nilsson.

Under sex veckor har Åmål västra byalag och sommarjobbare gräddat våfflor i Tollebols kvarnkafé. Men nu är det färdigvåfflat för i år. På söndag avslutas sommarens säsong med Kvarnens dag.

– Då kommer vi inte att servera våfflor utan klengås, säger Tage Nilsson från Åmål västra byalag.

Dalsländsk specialitet

Klengås, som är en slags smörgås med riven mesost på, är en värmländsk och dalsländsk specialitet. Anledningen till att den ersätter våfflorna, som annars utmärker kvarnkafét, är att det antas komma så många besökare att arrangörerna inte hinner grädda våfflor till alla.

– Det brukar komma 500-600 besökare. När det handlar om sådana mängder tar det för lång tid att grädda våfflor om alla ska få sin mat snabbt. Så då passar det bättre med klengås, säger Tage Nilsson.

Rundtur i kvarnen

Under dagen kommer det att finnas tillfälle till att titta runt i kvarnen, som har anor från 1600-talet och som är en av de sista bevarade vattendrivna kvarnarna i Dalsland. Glöden kommer att vara på härden i smedjan och den gamla stickhyveln som tillverkar spån kommer att hållas i arbete.

Dessutom har tolv hantverkare anmält sig för att sälja lite av varje i två iordningsställda tält. Majoriteten av försäljarna är damer som säljer hembakt och vävda alster. Inte långt från tälten har det byggts upp en tillfällig scen, där bland annat Sångglädje kommer att uppträda.

– Vi har haft en bra våffelsäsong i kvarnkafét. Nu hoppas vi på en fin avslutning, säger Tage Nilsson.

  • Emma Bäckström