2016-08-03 15:15

2016-08-03 15:17

Sjögräs tas bort med bandvagn

ÅMÅL: Uppsnyggning av Åmålsån

Svanskogsföretaget AB Wängus har anlitats för att ta bort sjögräs och annan förfulande grönska i Åmålsån. Till sin hjälp har de en specialbygd amfibiebandvagn.

Varje år, några dagar innan den traditionella bollflytartävlingen, brukar teknik- och fritidsförvaltningen se till att rensa Åmålsån. Vanligtvis utföras arbetet för hand, men den här gången tog förvaltningen hjälp av bandvagn.

– Det hade nästan varit omöjligt att få bort allt sjögräs manuellt, säger Inge Larsson. Vädret i sommar har varit riktigt gynnsamt för sjögräset med sol och regn om vartannat, plus att vattenståndet har varit lågt. När vattnet är djupare växer det inte lika mycket.

Rensningsarbetet inleddes på tisdagsmorgonen och avslutades framåt kvällen. Då hade bandvagnen Truxor redan hunnit beta av hela området mellan Nybrogatan och Kungsgatan.

– Det blev jättefint. Jag tror att resultatet kommer att glädja både lokalbor och turister, säger Inge Larsson.

Även på onsdagen anlitade Åmåls kommun entreprenadföretaget AB Wängus tjänster, då det vankades vassröjning vid Tössebäckens hamn. Det innebar också att bandvagnen fick syssla med den uppgiften som maskinen egentligen är bygd för.

Varje år, några dagar innan den traditionella bollflytartävlingen, brukar teknik- och fritidsförvaltningen se till att rensa Åmålsån. Vanligtvis utföras arbetet för hand, men den här gången tog förvaltningen hjälp av bandvagn.

– Det hade nästan varit omöjligt att få bort allt sjögräs manuellt, säger Inge Larsson. Vädret i sommar har varit riktigt gynnsamt för sjögräset med sol och regn om vartannat, plus att vattenståndet har varit lågt. När vattnet är djupare växer det inte lika mycket.

Rensningsarbetet inleddes på tisdagsmorgonen och avslutades framåt kvällen. Då hade bandvagnen Truxor redan hunnit beta av hela området mellan Nybrogatan och Kungsgatan.

– Det blev jättefint. Jag tror att resultatet kommer att glädja både lokalbor och turister, säger Inge Larsson.

Även på onsdagen anlitade Åmåls kommun entreprenadföretaget AB Wängus tjänster, då det vankades vassröjning vid Tössebäckens hamn. Det innebar också att bandvagnen fick syssla med den uppgiften som maskinen egentligen är bygd för.