2016-08-01 11:41

2016-08-01 11:43

Starka berättelser under avslutande bokdagen i Åmål

ÅMÅL: Den röda tråden var migration

Magstarkt. Om den första dagen av Bokdagar i Dalsland hade feminism som tema, cirkulerade dag två kring flyktingkrisen, vilsenhet och migration.
– Flyktingars största dröm är inte att komma till Europa. Flyktingars största dröm är att kunna återvända hem, säger Mustafa Can.

I lördags inleddes Bokdagar i Dalsland med ett starkt tema. Författaren och föreläsaren Mustafa Can berättade om olika människoöden som han har stött på under sina resor i krigshärjade områden, som till exempel Syrien.

– Många västerlänningar tror att flyktingar lämnar sina länder på grund av drömmen om Europa. Det är fel. Flyktingar drömmer inte om att komma till Europa. När de går över 15 minfält och korsar hav, längtar de mest av allt efter att kunna återvända hem, säger Mustafa Can.

Ville dö hemma

Han berättade bland annat om en kvinna som hellre valde att stanna kvar i ruinerna till sitt hus, med IS på nära avstånd, än att lämna sitt land.

– Hon sa att om hon skulle dö, så skulle hon göra det i sitt eget hem. Inte i något flyktingläger eller i ett annat land, säger Mustafa Can.

Han fortsatte att berätta om en femårig pojke som tvingades se på när en IS-medlem skar av halsen på hans pappa och sedan uppmanades att spela fotboll med huvudet, och om en nioårig flicka som blev våldtagen av en man som doftade granatäpple – hennes favoritdoft.

Saknar vanligheten

– Även om kriget och flykten har berövat dessa människor deras värdighet, så var det tydligt att viljan efter lite vanlighet levde kvar. Jag träffade till exempel en kille i elvaårsåldern som riskerade sitt liv för att få tag på några plastblommor. Han visste hur dumdristigt han betedde sig, men brydde sig inte för plastblommorna skulle göra hans mamma glad, säger Mustafa Can.

Inte behagligt

Författaren och läkaren Negar Naseh tog över stafettpinnen om dagens tema. Hon pratade om sin senaste bok ”De fördrivna”. Romanen handlar om ett ungt par som har flyttat till Sicillien och som bland annat förändras på grund av flyktingarna på Lampedusa.

– Jag tänker inte på läsning som en behaglig upplevelse, utan som något som drar fram saker inom en som man vanligtvis inte vill se, säger hon.

Migrationstemat avslutades med ett humoristiskt och träffsäkert framträdande av författaren och kulturchefen Qaisar Mahmood.

Det kostar att flytta

– Mina föräldrar trodde att de kunde flytta från Pakistan till Sverige utan att påverkas. Men man måste alltid betala ett pris när man byter miljö, speciellt om det är på grund av så drastiska omständigheter som krig. Det kan handla om att man tappar kontakten med generationen över eller att man känner sig som två halvor, säger Qaisar Mahmood.

I lördags inleddes Bokdagar i Dalsland med ett starkt tema. Författaren och föreläsaren Mustafa Can berättade om olika människoöden som han har stött på under sina resor i krigshärjade områden, som till exempel Syrien.

– Många västerlänningar tror att flyktingar lämnar sina länder på grund av drömmen om Europa. Det är fel. Flyktingar drömmer inte om att komma till Europa. När de går över 15 minfält och korsar hav, längtar de mest av allt efter att kunna återvända hem, säger Mustafa Can.

Ville dö hemma

Han berättade bland annat om en kvinna som hellre valde att stanna kvar i ruinerna till sitt hus, med IS på nära avstånd, än att lämna sitt land.

– Hon sa att om hon skulle dö, så skulle hon göra det i sitt eget hem. Inte i något flyktingläger eller i ett annat land, säger Mustafa Can.

Han fortsatte att berätta om en femårig pojke som tvingades se på när en IS-medlem skar av halsen på hans pappa och sedan uppmanades att spela fotboll med huvudet, och om en nioårig flicka som blev våldtagen av en man som doftade granatäpple – hennes favoritdoft.

Saknar vanligheten

– Även om kriget och flykten har berövat dessa människor deras värdighet, så var det tydligt att viljan efter lite vanlighet levde kvar. Jag träffade till exempel en kille i elvaårsåldern som riskerade sitt liv för att få tag på några plastblommor. Han visste hur dumdristigt han betedde sig, men brydde sig inte för plastblommorna skulle göra hans mamma glad, säger Mustafa Can.

Inte behagligt

Författaren och läkaren Negar Naseh tog över stafettpinnen om dagens tema. Hon pratade om sin senaste bok ”De fördrivna”. Romanen handlar om ett ungt par som har flyttat till Sicillien och som bland annat förändras på grund av flyktingarna på Lampedusa.

– Jag tänker inte på läsning som en behaglig upplevelse, utan som något som drar fram saker inom en som man vanligtvis inte vill se, säger hon.

Migrationstemat avslutades med ett humoristiskt och träffsäkert framträdande av författaren och kulturchefen Qaisar Mahmood.

Det kostar att flytta

– Mina föräldrar trodde att de kunde flytta från Pakistan till Sverige utan att påverkas. Men man måste alltid betala ett pris när man byter miljö, speciellt om det är på grund av så drastiska omständigheter som krig. Det kan handla om att man tappar kontakten med generationen över eller att man känner sig som två halvor, säger Qaisar Mahmood.

  • Emma Bäckström