2016-08-01 13:05

2016-08-01 13:06

Placeringar från O-ringen

ORIENTERING: Efter dimman var det kört för tvillingarna

Torsdagens dimma under O-ringen ställde till det för systrarna Erika och Johanna Källvik Leufvén, som tidigare hade legat bland topp tio i klass D16. Efter fredagens jaktstart slutade de på en tolfte respektive 24:e plats i totalen.

I fredags avslutades årets O-ringen i Sälen med en jaktstart. Systrarna Johanna och Erika Källvik Leufvén var inte jättetaggade. Deras chans till topplacering försvann dagen innan, under den fjärde etappen som fylldes av dimma.

– Det gick åt pipsvängen på grund av yttre omständigheter, säger pappa Per Källvik i Åmåls OK.

Otur med vädret

Torsdagens dimma gjorde att deltagarna hade helt olika förutsättningar för en bra tid beroende på vilket klockslag de började springa. De som startade före klockan elva hade en typ av tävling, medan de som startade senare på dagen hade en annan.

– Dimman var så tjock under morgonen att de som åkte lift upp till startpunkten inte kunde se liftkorgen framför sig. När jag åkte upp några timmar senare såg jag ända upp till toppen, säger Per Källvik.

Johanna Källvik Leufvén, som låg bland de fem bästa i klass D16 innan torsdagens tävling, slutade på en 98:e plats. Hennes tvillingsyster lyckades lite bättre och kom på en 26:e plats.

Drog klungan

Under fredagens jaktstart började tvillingarna ungefär samtidigt. De hamnade i en klunga om 15 tjejer, som drogs av Johanna Källvik Leufvén eftersom hon var den bästa kartläsaren av dem.

När det var dags för spurten in till mål hängde Johanna Källvik Leufvén dock inte riktigt med och hamnade på en 24:e plats i totalen. Erika Källvik Leufvén slutade som tolva.

– Trots det oturliga vädret under torsdagen, var det inte många svenska tjejer som hamnade före Johanna och Erika. Med tanke på att de har mött över 150 av världens bästa orienterare i sin ålder har de presterat bra, säger Per Källvik.

Oflyt med stukad fot

Någon annan som har haft otur under veckan är Jörgen Åhl. Under den första etappen kom han tvåa, men stukade foten och uteblev från den andra. Därmed förlorade han sin chans till en nummerlapp i fredagens jaktstart.

Trots fotskadan och att han inte hade något att vinna, presterade Jörgen Åhl ändå bra under fredagens avslutande tävling. På tiden 38, 47 sprang han in som nionde man i klass H45 kort-2.

– Om Jörgen hade fått vara hel under hela veckan, är jag säker på att han hade hamnat i toppen i totalen, säger Per Källvik.

Annika Leufvén vann sin klass, D45 motion, och var därmed den från Åmåls OK som gjorde bäst ifrån sig placeringsmässigt. Per Källvik plockade en plats i jaktstarten och slutade på en åttonde plats i klass H50 kort-1.

Ett 20-tal anmälda

Nästa år arrangeras O-ringen i Värmland. Det är redan ett 20-tal från Åmåls OK som har anmält sig.

– Uppgången av orienteringen verkar vara en trend som håller i sig, säger Per Källvik.

I fredags avslutades årets O-ringen i Sälen med en jaktstart. Systrarna Johanna och Erika Källvik Leufvén var inte jättetaggade. Deras chans till topplacering försvann dagen innan, under den fjärde etappen som fylldes av dimma.

– Det gick åt pipsvängen på grund av yttre omständigheter, säger pappa Per Källvik i Åmåls OK.

Otur med vädret

Torsdagens dimma gjorde att deltagarna hade helt olika förutsättningar för en bra tid beroende på vilket klockslag de började springa. De som startade före klockan elva hade en typ av tävling, medan de som startade senare på dagen hade en annan.

– Dimman var så tjock under morgonen att de som åkte lift upp till startpunkten inte kunde se liftkorgen framför sig. När jag åkte upp några timmar senare såg jag ända upp till toppen, säger Per Källvik.

Johanna Källvik Leufvén, som låg bland de fem bästa i klass D16 innan torsdagens tävling, slutade på en 98:e plats. Hennes tvillingsyster lyckades lite bättre och kom på en 26:e plats.

Drog klungan

Under fredagens jaktstart började tvillingarna ungefär samtidigt. De hamnade i en klunga om 15 tjejer, som drogs av Johanna Källvik Leufvén eftersom hon var den bästa kartläsaren av dem.

När det var dags för spurten in till mål hängde Johanna Källvik Leufvén dock inte riktigt med och hamnade på en 24:e plats i totalen. Erika Källvik Leufvén slutade som tolva.

– Trots det oturliga vädret under torsdagen, var det inte många svenska tjejer som hamnade före Johanna och Erika. Med tanke på att de har mött över 150 av världens bästa orienterare i sin ålder har de presterat bra, säger Per Källvik.

Oflyt med stukad fot

Någon annan som har haft otur under veckan är Jörgen Åhl. Under den första etappen kom han tvåa, men stukade foten och uteblev från den andra. Därmed förlorade han sin chans till en nummerlapp i fredagens jaktstart.

Trots fotskadan och att han inte hade något att vinna, presterade Jörgen Åhl ändå bra under fredagens avslutande tävling. På tiden 38, 47 sprang han in som nionde man i klass H45 kort-2.

– Om Jörgen hade fått vara hel under hela veckan, är jag säker på att han hade hamnat i toppen i totalen, säger Per Källvik.

Annika Leufvén vann sin klass, D45 motion, och var därmed den från Åmåls OK som gjorde bäst ifrån sig placeringsmässigt. Per Källvik plockade en plats i jaktstarten och slutade på en åttonde plats i klass H50 kort-1.

Ett 20-tal anmälda

Nästa år arrangeras O-ringen i Värmland. Det är redan ett 20-tal från Åmåls OK som har anmält sig.

– Uppgången av orienteringen verkar vara en trend som håller i sig, säger Per Källvik.

  • Emma Bäckström