2016-08-01 09:48

2016-08-01 09:48

Folkparken lyfts fram

ÅMÅL: Ny informationstavla ska sättas upp vid Furuhäll

Inom kort kommer Åmåls kommun att sätta upp en informationstavla där folkparken Furuhäll en gång låg.
– Skylten symboliserar en viktig del av vår historia, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Till skillnad från Bengtsfors, där Valhall fortfarande är något av ett lokalt nöjescentrum, har Åmål varit utan folkpark sedan Furuhäll revs för snart 50 år sedan. Men minnet av platsen är värd att bevara, anser kommunen, som bifallit ett medborgarförslag om en informationstavla.

– Folkparken har påverkat det sociala livet i Åmål. Det finns säkert fortfarande fragment kvar som går att spåra tillbaka till Furuhäll, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Stora artister

I över 40 år vara Furuhäll ett populärt nöjesfält som kontinuerligt gästades av dåtidens största svenska underhållare, samt diverse artister och grupper från utlandet. Det sista evenemanget hölls 1967 och två år senare revs anläggningen.

– Det har varit diskussion under en längre tid om att uppmärksamma folkparken på något sätt, ända sedan Elloz släppte sin fantastiska bok om Furuhäll 2002, säger Michael Karlsson.

Oklar placering

Exakt var och när informationstavlan ska placeras ut bestäms efter semesterperioderna. Förslagsställaren och PD-bekantingen Sten Lindström föreslår i varje fall att tavlan sätts upp där folkparken en gång låg, vilket i dag är en del av strövområdet i Örnässkogen.

– I stället för att bygga ett nytt Furuhäll kan vi på det här sättet minnas platsen för det som varit, säger Michael Karlsson.

Till skillnad från Bengtsfors, där Valhall fortfarande är något av ett lokalt nöjescentrum, har Åmål varit utan folkpark sedan Furuhäll revs för snart 50 år sedan. Men minnet av platsen är värd att bevara, anser kommunen, som bifallit ett medborgarförslag om en informationstavla.

– Folkparken har påverkat det sociala livet i Åmål. Det finns säkert fortfarande fragment kvar som går att spåra tillbaka till Furuhäll, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Stora artister

I över 40 år vara Furuhäll ett populärt nöjesfält som kontinuerligt gästades av dåtidens största svenska underhållare, samt diverse artister och grupper från utlandet. Det sista evenemanget hölls 1967 och två år senare revs anläggningen.

– Det har varit diskussion under en längre tid om att uppmärksamma folkparken på något sätt, ända sedan Elloz släppte sin fantastiska bok om Furuhäll 2002, säger Michael Karlsson.

Oklar placering

Exakt var och när informationstavlan ska placeras ut bestäms efter semesterperioderna. Förslagsställaren och PD-bekantingen Sten Lindström föreslår i varje fall att tavlan sätts upp där folkparken en gång låg, vilket i dag är en del av strövområdet i Örnässkogen.

– I stället för att bygga ett nytt Furuhäll kan vi på det här sättet minnas platsen för det som varit, säger Michael Karlsson.

Folkparken Furuhäll

Att Åmål skulle få en folkpark beslutades vid ett möte i Arbetareföreningens B-sal, den 16 september 1926. Knappt två år senare invigdes Furuhäll. Under decennierna som följde besöktes nöjesanläggningen bland andra av Putte Wickman, Alice-Babs, Arne Domnérus, Tages och boxaren Ingemar Johansson, som gick fem ronder mot Ansel Adams på teaterscenen. Sista evenemanget (Barnens dag) hölls 1967 och två år senare såldes byggnaderna på exekutiv auktion. Därmed var folkparkens historia till ända.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.