2016-07-29 18:50

2016-07-29 18:50

Feminismen genomsyrade Bokdagars första dag

ÅMÅL: "Kulturkvinnorna bör få större plats"

Karaktärsstarka. Två starka kvinnor inledde Bokdagar i Dalsland under fredagen. Johanne Hildebrandt berättade om sin tid som krigsreporter och Ebba Witt-Brattström sa att kulturkvinnan borde vara lika mycket värd som kulturmannen.

Den 16:e upplagan av Bokdagar i Dalsland inleddes med en rejäl dos av feminism. Johanne Hildebrandt, som tidigare har arbetat som utrikeskorrespondent i krigshärjade områden, berättar om hur hon bemöttes som kvinna i branschen.

– Jag kunde vara ute i fält i två månader, vara nära på att få mitt huvud bortskjutet flera gånger och den enda responsen jag fick höra från de manliga kollegorna när jag återvände var att jag måste ha ”legat till mig jobben”, säger hon.

Under sitt uppträdande återkom Johanne Hildebrandt flera gånger till hur viktigt det är att stå upp för sin sak och att om man vill ha uppmärksamhet måste man ta uppmärksamhet.

Starka kulturkvinnor

Om passionen för ett jämlikt samhälle lös igenom Johanna Hildebrandts uppträdande, så genomsyrade den Ebba Witt-Brattströms. I 40 år har hon ägnat sig åt att gräva fram kvinnliga författare som det patriarkatiska samhället har grävt ner.

Hon pratade bland annat om kulturmannen som fenomen, det vill säga en manlig författare som äger kulturhistorien och använder kvinnor som sidekicks. Ett exempel är August Strindberg.

– Det är inget fel på att det finns kulturmän, så länge det finns lika starka kulturkvinnor. Det måste finnas en balans i litteraturen, säger Ebba Witt-Brattström.

Den 16:e upplagan av Bokdagar i Dalsland inleddes med en rejäl dos av feminism. Johanne Hildebrandt, som tidigare har arbetat som utrikeskorrespondent i krigshärjade områden, berättar om hur hon bemöttes som kvinna i branschen.

– Jag kunde vara ute i fält i två månader, vara nära på att få mitt huvud bortskjutet flera gånger och den enda responsen jag fick höra från de manliga kollegorna när jag återvände var att jag måste ha ”legat till mig jobben”, säger hon.

Under sitt uppträdande återkom Johanne Hildebrandt flera gånger till hur viktigt det är att stå upp för sin sak och att om man vill ha uppmärksamhet måste man ta uppmärksamhet.

Starka kulturkvinnor

Om passionen för ett jämlikt samhälle lös igenom Johanna Hildebrandts uppträdande, så genomsyrade den Ebba Witt-Brattströms. I 40 år har hon ägnat sig åt att gräva fram kvinnliga författare som det patriarkatiska samhället har grävt ner.

Hon pratade bland annat om kulturmannen som fenomen, det vill säga en manlig författare som äger kulturhistorien och använder kvinnor som sidekicks. Ett exempel är August Strindberg.

– Det är inget fel på att det finns kulturmän, så länge det finns lika starka kulturkvinnor. Det måste finnas en balans i litteraturen, säger Ebba Witt-Brattström.

  • Emma Bäckström