2016-07-19 15:48

2016-07-19 15:48

Raggarrunda mellan fem museer

ÅMÅL: Veteranbilsklubben Road Vikings står för transporten

Under hamnkalasets andra dag får alla som vill åka amerikanare mellan fem museer i Åmål och Svaneholm.
– Vi behöver påminnas om att det finns trevliga besöksmål även på hemmaplan, säger Gunnel Eklund.

Under fredagen bjuder veteranbilsklubben Road Vikings, Åmåls kommun och fem olika museer in till en annorlunda upplevelse. Det handlar om en museirunda där deltagarna eskorteras i amerikanare mellan museer i Åmål och Svaneholm.

– Det är en möjlighet att turista i området på ett kul sätt. Förhoppningen är dessutom att de lokala museerna ska gynnas, säger turismutvecklaren Anna Hjelmberg.

En kort avstickare

Museirundan arrangeras för sjätte året i rad och som vanligt börjar turen vid Hembygdsmuseet i Åmål. Nästa stopp är JÅÅJ:s järnvägsmuseum, som bland annat informerar om järnvägens historia och gamla lok.

Därefter blir det en avstickare till Värmland och Svaneholm, där den före detta operasångerskan Gunnel Eklund har två utställningar. ”Möjligheternas 50-tal” består av möbler och textilier från hennes flickrum, medan ”Från rokoko till nutid” visar scenkreationer mellan 1700- och 1900-talet.

Lätt att bli hemmablind

Gunnel Eklund kommer från Svaneholm och har deltagit i museirundan med sina utställningar sedan starten 2010.

– Jag tror att det är många som vet vad det finns för museer i området, men det är lätt att bli hemmablind och i stället rikta ögonen på turistmål som finns på längre avstånd. Den här museirundan är ett sätt för att göra oss påminda om vad som finns på hemmaplan, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis skapar det ringar på vattnet, så att de som följer med sprider sina intryck av upplevelsen till sina bekantskapskretsar.

Avslutar med industri

I Svaneholm blir det även ett stopp på Svanskogs industri- och järnvägsmuseum innan det är dags för kaffepaus i Svaneholms vandrarhem.

Turens avslutande resa går till Åmåls industrimuseum.

Under fredagen bjuder veteranbilsklubben Road Vikings, Åmåls kommun och fem olika museer in till en annorlunda upplevelse. Det handlar om en museirunda där deltagarna eskorteras i amerikanare mellan museer i Åmål och Svaneholm.

– Det är en möjlighet att turista i området på ett kul sätt. Förhoppningen är dessutom att de lokala museerna ska gynnas, säger turismutvecklaren Anna Hjelmberg.

En kort avstickare

Museirundan arrangeras för sjätte året i rad och som vanligt börjar turen vid Hembygdsmuseet i Åmål. Nästa stopp är JÅÅJ:s järnvägsmuseum, som bland annat informerar om järnvägens historia och gamla lok.

Därefter blir det en avstickare till Värmland och Svaneholm, där den före detta operasångerskan Gunnel Eklund har två utställningar. ”Möjligheternas 50-tal” består av möbler och textilier från hennes flickrum, medan ”Från rokoko till nutid” visar scenkreationer mellan 1700- och 1900-talet.

Lätt att bli hemmablind

Gunnel Eklund kommer från Svaneholm och har deltagit i museirundan med sina utställningar sedan starten 2010.

– Jag tror att det är många som vet vad det finns för museer i området, men det är lätt att bli hemmablind och i stället rikta ögonen på turistmål som finns på längre avstånd. Den här museirundan är ett sätt för att göra oss påminda om vad som finns på hemmaplan, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis skapar det ringar på vattnet, så att de som följer med sprider sina intryck av upplevelsen till sina bekantskapskretsar.

Avslutar med industri

I Svaneholm blir det även ett stopp på Svanskogs industri- och järnvägsmuseum innan det är dags för kaffepaus i Svaneholms vandrarhem.

Turens avslutande resa går till Åmåls industrimuseum.

  • Emma Bäckström