2016-07-19 11:53

2016-07-19 12:06

Piratparad fyller staden

ÅMÅL: Populärt inslag återanvänds

En av flera höjdpunkter under Hamnkalaset är fredagens piratparad med sjöbusar i alla åldrar.
– Vi hoppas på många deltagare, säger turismsamordnaren Anna Hjelmberg.

Varför ändra på någonting som bevisligen fungerar? Ungefär så resonerade Åmåls kommun när det bestämdes att centrum för andra året i följd skall invaderas av pirater. Den här gången är även vanliga sjömän välkomna att delta i paraden, som avgår från Södra skolan på fredagsförmiddagen.

– Vi kommer att ha några hemliga inslag med pirattema under dagen. Men mer än så vill jag inte avslöja, säger Anna Hjelmberg, och betonar att alla får delta, oavsett ålder.

– Det fanns väl inte så mycket pirater i Åmål förr i tiden, men paraden är ett roligt inslag som vi hoppas drar mycket folk.

Den första piratparaden ägde rum i samband med ostindiefararen Götheborgs besök förra sommaren och lockade omkring 500 deltagare. Efteråt samlades deltagarna i Plantaget där det delades ut godis till barnen och priser till de bäst klädda. Även i år kommer det att delas ut sötsaker och priser, även om avslutningen den här gången är flyttad till parken utanför Kulturmagasinet.

Sjungande sjörövare

På kvällen, när många barn har gått och lagt sig, äntrar piratbandet Pat Razket Hamnkalasets huvudscen. Fullt ös med både traditionella och egenskrivna sjömanssånger utlovas. Några av gruppens största förebilder är de ökända kaparkaptenerna Henry Morgan och William Kidd, vilket avspeglas i medlemmarnas fantasifulla scenkostymer.

Pat Razket bildades i Västerås och leds av kapten Ben Dover, sång, som kompas av kvartersmästare Joe ”Banned” Blackheart, banjo, matros Nicholas Barbarossa, bas, matros Charlotte Delahaye, gitarr och mästerkanonjär Crazy Dan, trummor, med flera.

Varför ändra på någonting som bevisligen fungerar? Ungefär så resonerade Åmåls kommun när det bestämdes att centrum för andra året i följd skall invaderas av pirater. Den här gången är även vanliga sjömän välkomna att delta i paraden, som avgår från Södra skolan på fredagsförmiddagen.

– Vi kommer att ha några hemliga inslag med pirattema under dagen. Men mer än så vill jag inte avslöja, säger Anna Hjelmberg, och betonar att alla får delta, oavsett ålder.

– Det fanns väl inte så mycket pirater i Åmål förr i tiden, men paraden är ett roligt inslag som vi hoppas drar mycket folk.

Den första piratparaden ägde rum i samband med ostindiefararen Götheborgs besök förra sommaren och lockade omkring 500 deltagare. Efteråt samlades deltagarna i Plantaget där det delades ut godis till barnen och priser till de bäst klädda. Även i år kommer det att delas ut sötsaker och priser, även om avslutningen den här gången är flyttad till parken utanför Kulturmagasinet.

Sjungande sjörövare

På kvällen, när många barn har gått och lagt sig, äntrar piratbandet Pat Razket Hamnkalasets huvudscen. Fullt ös med både traditionella och egenskrivna sjömanssånger utlovas. Några av gruppens största förebilder är de ökända kaparkaptenerna Henry Morgan och William Kidd, vilket avspeglas i medlemmarnas fantasifulla scenkostymer.

Pat Razket bildades i Västerås och leds av kapten Ben Dover, sång, som kompas av kvartersmästare Joe ”Banned” Blackheart, banjo, matros Nicholas Barbarossa, bas, matros Charlotte Delahaye, gitarr och mästerkanonjär Crazy Dan, trummor, med flera.