2016-07-18 15:34

2016-07-18 15:34

Lennart lämnar butiken

ÅMÅL: En lokal institution har gjort sista dagen på Systembolaget

Efter 44 år på Systembolaget är Lennart Jansson en tvättäkta Åmålsinstitution. Nyligen gjorde han sin sista arbetsdag.
– Utan alla goda kundkontakter hade jag inte stått ut så länge.

Det händer att folk stannar Lennart Jansson på gatan och ber om vinrekommendationer, men personligen är han mer intresserad av öl.

– Min morfar drev Vikens ångbryggeri nere vid hamnen. De köptes upp av Pripps och ett tag fanns det nästan bara Pripps att få tag på. Det är först nu vi får mer än standardöl att välja mellan, säger Lennart Jansson, som tycker det är synd att Åmåls bryggeri har försvunnit.

Samtidigt hoppas han att någon i närområdet snart hakar på den nya trenden med hantverksmässig öltillverkning.

– Det är bättre att njuta av en god ipa, apa, epa och allt vad de heter till maten i stället för att dra i sig tio Sofiero på burk. Sedan ska man inte förringa känslan av en kall pilsner när det är varmt ute.

Packade beställningar

Lennart Jansson började jobba för Systembolaget redan under skolåren, då han fick vara med och packa dryckesbeställningar som sedan levererades till Systembolagets utlämningsställen i Bengtsfors kommun.

– Det var spännande, jag var ju inte så gammal. Men det fanns också situationer som inte var så enkla. Vilken trovärdighet har man egentligen som 18-åring när man rekommenderar ett Bordeauxvin?

Många tror nog att Lennart Jansson har tillbringat hela sitt yrkesliv bland flaskor och burkar, men så är inte fallet. Meritlistan innehåller både sommarjobb på kyrkogård och en kortare sväng hos gamla Nordverk. Ändå föll det sig naturligt att det första jobbsamtalet efter lumpen gick till den gamle chefen på Systembolaget, som ordnade fast anställning i Göteborg.

Blev ung butikschef

– Jag strävade på ett tag men kom egentligen ganska snabbt underfund med att jag inte är någon storstadsmänniska, säger Lennart Jansson.

När det så småningom dök upp en ledig tjänst på Systembolaget i Säffle sökte han sig dit i stället och blev kvar i 13 år. Under tiden utbildade han sig från försäljare till butikschef. Därmed blev han också ansvarig för landets då största utlämningsställe, Grums. Tidigare hade det varit Bengtsfors.

– Det var en erfarenhet att få hantera personalfrågor innan jag ens hade fyllt 30. Men på något sätt gick det bra. Flera av de anställda är fortfarande mina vänner, säger Lennart Jansson, som även hann arbeta på Systembolaget i Mellerud innan han återvände till Åmål.

Vid det laget hade Systembolaget flyttat från Hjeltegatan till gågatan. Ungefär samtidigt började en lanthandlare vid namn Harry Franzén att sälja vin i Skåne, vilket satte hela det svenska vin- och spritmonopolet i gungning. Frågan avgjordes i EG-domstolen.

– Jag satt på ett möte i Borås när domen föll, säger Lennart Jansson, som minns att känslorna var splittrade bland kollegorna.

Vissa bekymrade sig för sina jobb, medan andra trodde på förändring.

”Svårt att förlika mig”

Butikschefen i Åmål ställde sig helhjärtat bakom Systembolagets dåvarande vd, Gabriel Romanus, som ville behålla monopolet.

– Det visar sig väl mer och mer att Romanus var rätt ute, kan jag tycka, säger Lennart Jansson. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att vin och sprit ska vara ett dragplåster för att få kunder till en matbutik.

Åsikten baseras i första hand på ett folkhälsoresonemang. Historien har redan visat att svenskar är dåliga på att hantera alkoholhaltiga drycker när de säljs bland matvaror, menar Lennart Jansson.

– De säger att sydlänningar hanterar saken bättre, men det vete fasen. Jag vet inte hur lämpligt det är med sex–sjuåringar som får sitta och dricka vin till maten.

Oväntad ökning

En annan omvälvande händelse var när Systembolaget flyttade till sina nuvarande lokaler på Mellanbrogatan 2007. Flytten innebar en rejäl försäljningsökning, vilket det statliga aktiebolaget inte hade räknat med.

– Mycket av förklaringen ligger nog i att Ica och Coop finns alldeles intill. Folk har blivit vana vid att handla allt på samma plats från köpcentrum, säger Lennart Jansson, som tror att det går att utveckla handelsområdet ännu mer.

– För stans skull är det synd att vi inte har fått till det bättre på parkeringssidan. Platserna är fulla från torsdag eftermiddag till lördag kväll. Då försvinner mycket av enkelheten, när folk måste åka runt och leta efter parkering.

Nu är det någon annan som får stå och titta ut över trängseln från kassan. Den sista juni slutade Lennart Jansson som butikschef och dagen därpå gjorde han sin sista arbetsdag.

Firades tre gånger

Nedräkningen fylldes med mer glädje än vånda.

– Det blev jättebra på slutet, säger den nyblivne pensionären. Dels blev jag avtackad av chefskollegor på en kursgård i Stockholm vid vårt sista möte, dels åkte vi iväg en dag med jobbet och spelade lite boule. Sedan hade vi lite fest hemma hos mig också.

Även många kunder visade sin uppskattning genom att överlämna blommor och trisslotter eller bara genom handskakningar.

– Utan alla goda kontakter hade jag inte stått ut så länge som jag har gjort. Jag har nog blivit lite av en institution för många i Åmål, säger Lennart Jansson.

Vad ska du göra nu?

– Jag har ett antal barn och barnbarn. Det ska bli roligt att leka med dem. Sedan har jag båt också: en snipa och en fiskebåt. Så jag har allt en del att göra.

Det händer att folk stannar Lennart Jansson på gatan och ber om vinrekommendationer, men personligen är han mer intresserad av öl.

– Min morfar drev Vikens ångbryggeri nere vid hamnen. De köptes upp av Pripps och ett tag fanns det nästan bara Pripps att få tag på. Det är först nu vi får mer än standardöl att välja mellan, säger Lennart Jansson, som tycker det är synd att Åmåls bryggeri har försvunnit.

Samtidigt hoppas han att någon i närområdet snart hakar på den nya trenden med hantverksmässig öltillverkning.

– Det är bättre att njuta av en god ipa, apa, epa och allt vad de heter till maten i stället för att dra i sig tio Sofiero på burk. Sedan ska man inte förringa känslan av en kall pilsner när det är varmt ute.

Packade beställningar

Lennart Jansson började jobba för Systembolaget redan under skolåren, då han fick vara med och packa dryckesbeställningar som sedan levererades till Systembolagets utlämningsställen i Bengtsfors kommun.

– Det var spännande, jag var ju inte så gammal. Men det fanns också situationer som inte var så enkla. Vilken trovärdighet har man egentligen som 18-åring när man rekommenderar ett Bordeauxvin?

Många tror nog att Lennart Jansson har tillbringat hela sitt yrkesliv bland flaskor och burkar, men så är inte fallet. Meritlistan innehåller både sommarjobb på kyrkogård och en kortare sväng hos gamla Nordverk. Ändå föll det sig naturligt att det första jobbsamtalet efter lumpen gick till den gamle chefen på Systembolaget, som ordnade fast anställning i Göteborg.

Blev ung butikschef

– Jag strävade på ett tag men kom egentligen ganska snabbt underfund med att jag inte är någon storstadsmänniska, säger Lennart Jansson.

När det så småningom dök upp en ledig tjänst på Systembolaget i Säffle sökte han sig dit i stället och blev kvar i 13 år. Under tiden utbildade han sig från försäljare till butikschef. Därmed blev han också ansvarig för landets då största utlämningsställe, Grums. Tidigare hade det varit Bengtsfors.

– Det var en erfarenhet att få hantera personalfrågor innan jag ens hade fyllt 30. Men på något sätt gick det bra. Flera av de anställda är fortfarande mina vänner, säger Lennart Jansson, som även hann arbeta på Systembolaget i Mellerud innan han återvände till Åmål.

Vid det laget hade Systembolaget flyttat från Hjeltegatan till gågatan. Ungefär samtidigt började en lanthandlare vid namn Harry Franzén att sälja vin i Skåne, vilket satte hela det svenska vin- och spritmonopolet i gungning. Frågan avgjordes i EG-domstolen.

– Jag satt på ett möte i Borås när domen föll, säger Lennart Jansson, som minns att känslorna var splittrade bland kollegorna.

Vissa bekymrade sig för sina jobb, medan andra trodde på förändring.

”Svårt att förlika mig”

Butikschefen i Åmål ställde sig helhjärtat bakom Systembolagets dåvarande vd, Gabriel Romanus, som ville behålla monopolet.

– Det visar sig väl mer och mer att Romanus var rätt ute, kan jag tycka, säger Lennart Jansson. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att vin och sprit ska vara ett dragplåster för att få kunder till en matbutik.

Åsikten baseras i första hand på ett folkhälsoresonemang. Historien har redan visat att svenskar är dåliga på att hantera alkoholhaltiga drycker när de säljs bland matvaror, menar Lennart Jansson.

– De säger att sydlänningar hanterar saken bättre, men det vete fasen. Jag vet inte hur lämpligt det är med sex–sjuåringar som får sitta och dricka vin till maten.

Oväntad ökning

En annan omvälvande händelse var när Systembolaget flyttade till sina nuvarande lokaler på Mellanbrogatan 2007. Flytten innebar en rejäl försäljningsökning, vilket det statliga aktiebolaget inte hade räknat med.

– Mycket av förklaringen ligger nog i att Ica och Coop finns alldeles intill. Folk har blivit vana vid att handla allt på samma plats från köpcentrum, säger Lennart Jansson, som tror att det går att utveckla handelsområdet ännu mer.

– För stans skull är det synd att vi inte har fått till det bättre på parkeringssidan. Platserna är fulla från torsdag eftermiddag till lördag kväll. Då försvinner mycket av enkelheten, när folk måste åka runt och leta efter parkering.

Nu är det någon annan som får stå och titta ut över trängseln från kassan. Den sista juni slutade Lennart Jansson som butikschef och dagen därpå gjorde han sin sista arbetsdag.

Firades tre gånger

Nedräkningen fylldes med mer glädje än vånda.

– Det blev jättebra på slutet, säger den nyblivne pensionären. Dels blev jag avtackad av chefskollegor på en kursgård i Stockholm vid vårt sista möte, dels åkte vi iväg en dag med jobbet och spelade lite boule. Sedan hade vi lite fest hemma hos mig också.

Även många kunder visade sin uppskattning genom att överlämna blommor och trisslotter eller bara genom handskakningar.

– Utan alla goda kontakter hade jag inte stått ut så länge som jag har gjort. Jag har nog blivit lite av en institution för många i Åmål, säger Lennart Jansson.

Vad ska du göra nu?

– Jag har ett antal barn och barnbarn. Det ska bli roligt att leka med dem. Sedan har jag båt också: en snipa och en fiskebåt. Så jag har allt en del att göra.