2016-07-12 15:22

2016-07-12 15:22

Nyfödda killingar i djurparken

ÅMÅL: Efter födseln fick geten mer att säga till om

Länsstyrelsens kritik mot Åmåls djurpark fick något gott med sig. Den get som djurparken köpte in på order av myndigheten, fick under måndagsförmiddagen två killingar.

I våras kritiserades Åmåls djurpark bland annat för att en bock gick själv i sin inhägnad. Bocken, som heter Håkan, är pappa till nästan alla getter som fanns i djurparken vid inspektionen. På grund av släktbandet kan han inte umgås med någon av dem eftersom det då finns risk för inavel. Därför var djurparken tvungen att köpa in en ny get.

– Men Håkan är en ensamvarg så när den nya geten Martina kom stötte han bort henne, säger Rikard Karlsson.

Martina har tidigare varit mjölkget hos mejeriföretaget Dalsspira, som sedan några veckor tillbaka även säljer komjölk. När Martina kom till Håkan fick hon inget varmt välkomnande. Han vägrade släppa in henne i ligghallen. Hon fick sova ute, även om det regnade.

Födseln gav respekt

Men i måndags förändrades Martinas situation. Utan förvarning födde hon två killingar och nu är det hon som bestämmer i inhägnaden.

– Hon måste ha blivit dräktig när hon bodde i Rölanda. Tur att hon hann komma hit innan hon födde dem. Om hon fortfarande hade varit mjölkget så hade killingarna antagligen avlivats eftersom all mjölk då ska gå till försäljningen, säger Rikard Karlsson.

Trots att bocken Håkan inte är killingarnas biologiska pappa så har han tagit på sig fadersrollen. Han har till exempel flyttat ut ur ligghallen för att ge mer plats åt Martina och killingarna.

I våras kritiserades Åmåls djurpark bland annat för att en bock gick själv i sin inhägnad. Bocken, som heter Håkan, är pappa till nästan alla getter som fanns i djurparken vid inspektionen. På grund av släktbandet kan han inte umgås med någon av dem eftersom det då finns risk för inavel. Därför var djurparken tvungen att köpa in en ny get.

– Men Håkan är en ensamvarg så när den nya geten Martina kom stötte han bort henne, säger Rikard Karlsson.

Martina har tidigare varit mjölkget hos mejeriföretaget Dalsspira, som sedan några veckor tillbaka även säljer komjölk. När Martina kom till Håkan fick hon inget varmt välkomnande. Han vägrade släppa in henne i ligghallen. Hon fick sova ute, även om det regnade.

Födseln gav respekt

Men i måndags förändrades Martinas situation. Utan förvarning födde hon två killingar och nu är det hon som bestämmer i inhägnaden.

– Hon måste ha blivit dräktig när hon bodde i Rölanda. Tur att hon hann komma hit innan hon födde dem. Om hon fortfarande hade varit mjölkget så hade killingarna antagligen avlivats eftersom all mjölk då ska gå till försäljningen, säger Rikard Karlsson.

Trots att bocken Håkan inte är killingarnas biologiska pappa så har han tagit på sig fadersrollen. Han har till exempel flyttat ut ur ligghallen för att ge mer plats åt Martina och killingarna.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.