2016-07-05 13:39

2016-07-05 13:39

Lusten behöver hjälp på sommaren

ORIENTERING: Läger för att minska antalet som slutar under uppehållet

Erika och Johanna Källvik Leufvén tyckte att det borde finnas sommarlovsorientering, precis som det finns sommarskolor för bland annat fotbollsspelare. Deras idé lockade nästan 30 barn till Hanebol.

Under de två sista veckorna i juni bjöd Åmåls OK, med Erika och Johanna Källvik Leufvén i spetsen, in barn mellan sex och tolv år till sommarlovsorientering. Initiativet kom från tonårstvillingarna som börjar på orienteringsgymnasium i Eksjö till hösten.

– Det är många unga orienterare som slutar på sommaren på grund av det långa uppehållet. Jag och Erika tyckte att det borde finnas någon form av sommarskola, så som fotbollsspelarna har, för att inspirera fler barn till att hålla i gång motivationen, säger Johanna Källvik Leufvén.

Nya orienterare

Åldersgruppen nio till tolv år, som bestod av 15 barn, var först ut. De flesta av dem har varit med på Åmåls OK:s terminsträningar under våren, men det var även några deltagare som aldrig hade orienterat tidigare.

– Det var roligt att några nya hittade till klubben, säger Johanna Källvik Leufvén.

Exempel på aktiviteter som de äldre gjorde under sin vecka var keps-OL, där orienterarna skulle leta efter kepsar i stället för kontroller, och frågesportsorientering, där orienterarna kom till olika kontroller beroende på vilket svar de hade valt på frågan vid föregående kontroll. En av höjdpunkterna var det avslutande såparacet.

Glädjen till sporten

Under vecka två deltog tolv barn som var sex, sju och åtta år. De gjorde till exempel labyrintorientering, där de skulle hitta kontroller inom ett snitslat område, och en lek som påminner om tjuv och polis med skillnaden att det är frizon vid kontrollerna.

– Målet har varit att barnen ska hitta glädjen i orientering, bekanta sig med skogen och se hur kul man kan ha det med kompisar på träningar. De yngre barnen har varit för små för att kunna springa i skogen själva så vi har varit begränsade till lekar där jag och Erika kan hålla uppsyn över gruppen, säger Johanna Källvik Leufvén, tänker efter lite och fortsätter:

– Dessutom minns jag själv att det var ganska tråkigt i den åldern att bara få en kontroll att leta efter i skogen på egen hand. Därför har vi försökt lägga in till exempel extra tävlingsmoment i lekarna för att göra det lite roligare.

Under de två sista veckorna i juni bjöd Åmåls OK, med Erika och Johanna Källvik Leufvén i spetsen, in barn mellan sex och tolv år till sommarlovsorientering. Initiativet kom från tonårstvillingarna som börjar på orienteringsgymnasium i Eksjö till hösten.

– Det är många unga orienterare som slutar på sommaren på grund av det långa uppehållet. Jag och Erika tyckte att det borde finnas någon form av sommarskola, så som fotbollsspelarna har, för att inspirera fler barn till att hålla i gång motivationen, säger Johanna Källvik Leufvén.

Nya orienterare

Åldersgruppen nio till tolv år, som bestod av 15 barn, var först ut. De flesta av dem har varit med på Åmåls OK:s terminsträningar under våren, men det var även några deltagare som aldrig hade orienterat tidigare.

– Det var roligt att några nya hittade till klubben, säger Johanna Källvik Leufvén.

Exempel på aktiviteter som de äldre gjorde under sin vecka var keps-OL, där orienterarna skulle leta efter kepsar i stället för kontroller, och frågesportsorientering, där orienterarna kom till olika kontroller beroende på vilket svar de hade valt på frågan vid föregående kontroll. En av höjdpunkterna var det avslutande såparacet.

Glädjen till sporten

Under vecka två deltog tolv barn som var sex, sju och åtta år. De gjorde till exempel labyrintorientering, där de skulle hitta kontroller inom ett snitslat område, och en lek som påminner om tjuv och polis med skillnaden att det är frizon vid kontrollerna.

– Målet har varit att barnen ska hitta glädjen i orientering, bekanta sig med skogen och se hur kul man kan ha det med kompisar på träningar. De yngre barnen har varit för små för att kunna springa i skogen själva så vi har varit begränsade till lekar där jag och Erika kan hålla uppsyn över gruppen, säger Johanna Källvik Leufvén, tänker efter lite och fortsätter:

– Dessutom minns jag själv att det var ganska tråkigt i den åldern att bara få en kontroll att leta efter i skogen på egen hand. Därför har vi försökt lägga in till exempel extra tävlingsmoment i lekarna för att göra det lite roligare.

  • Emma Bäckström