2016-07-04 11:46

2016-07-04 11:47

Basketspelare blev missionär

ÅMÅL: Jesusfestivalen hade intressanta gäster

Årets Jesusfestival gästades av två före detta Åmålsbor. Marcus Ringbäck berättade om hur han övergav sina drömmar på att bli basketproffs för att i stället bli missionär och Adam Johansson delade med sig av hur han tog sig ur ett tungt narkotikamissbruk tack vare den kristna tron.

Under helgen hördes det musik på gågatan och i Plantaget. Barn fick ansiktsmålningar och det bjöds på gratis fika. Det var Åmåls samtliga kyrkor som arrangerade den årliga Jesusfestivalen.

– Kyrkorna är för instängda i sina hus. Jag skulle vilja ha gudstjänster utomhus hela sommaren, så länge som det är väder för det. Om vi är mer tillgängliga och synliga kanske fler inser att vi inte är livsfarliga, säger Peter Landälv från Kungsbergskyrkan med en glimt i ögat.

Två speciella historier

Till Jesusfestivalen kom två före detta Åmålsbor som båda hade en speciell historia att berätta kring hur de hittade till den kristna tron.

Marcus Ringbäck föddes i en kristen familj så för honom har det religiösa alltid varit närvarande. Trots det hade han som tonåring sina tvivel och valde att fokusera på idrotten.

– Idrott har alltid varit en stor passion, extra roligt tyckte jag att det var med basket, säger han.

Ville bli basketproffs

Som 15-åring lämnade Marcus Ringbäck Åmål med drömmen om att bli basketproffs. Han började på Marks Basketgymnasium i Skene och fick snart ögongen på sig. Svenska Basketbollförbundet ringde och sa att de ville ha med honom i juniorlandslaget.

Som 17-åring fick han dock en kronisk hälseneinflammation och långtidsskadan ledde så småningom till att han gav upp drömmen att bli basketproffs.

– Under tiden som jag rehabiliteringstränade insåg jag att jag inte var villig att betala priset som krävs för att man ska lyckas på idrottsproffs. I stället fann jag tron och ville hänge mig åt den, säger Marcus Ringbäck.

Blev missionär

Under de senaste åren har han gjort flera missionärsresor till bland annat Rumänien, Indien och Burkina.

– Under missionärsresorna har jag sett hur människor skapar vändpunkter i sina liv tack vare tron. Gång på gång har jag övertygats om att det som står i bibeln inte bara är fina ord, det finns en kraft i det. Adam Johanssons berättelse är ett typexempel på det, säger Marcus Ringbäck.

Kom ifrån narkotikan

Till skillnad från Marcus Ringbäck har Adam Johansson inte haft religionen med sig sedan födseln.

– Mitt liv före att jag började tro var väldigt annorlunda mot hur det blev efter. Jag var djupt narkotikaberoende och det gick så långt att jag blev självmordsbenägen. Det är den killen som de flesta Åmålsbor har känt mig som. Därför var jag nästan rädd för att komma hit och berätta min historia, men jag kände att det var på tiden, säger Adam Johansson.

Under helgen hördes det musik på gågatan och i Plantaget. Barn fick ansiktsmålningar och det bjöds på gratis fika. Det var Åmåls samtliga kyrkor som arrangerade den årliga Jesusfestivalen.

– Kyrkorna är för instängda i sina hus. Jag skulle vilja ha gudstjänster utomhus hela sommaren, så länge som det är väder för det. Om vi är mer tillgängliga och synliga kanske fler inser att vi inte är livsfarliga, säger Peter Landälv från Kungsbergskyrkan med en glimt i ögat.

Två speciella historier

Till Jesusfestivalen kom två före detta Åmålsbor som båda hade en speciell historia att berätta kring hur de hittade till den kristna tron.

Marcus Ringbäck föddes i en kristen familj så för honom har det religiösa alltid varit närvarande. Trots det hade han som tonåring sina tvivel och valde att fokusera på idrotten.

– Idrott har alltid varit en stor passion, extra roligt tyckte jag att det var med basket, säger han.

Ville bli basketproffs

Som 15-åring lämnade Marcus Ringbäck Åmål med drömmen om att bli basketproffs. Han började på Marks Basketgymnasium i Skene och fick snart ögongen på sig. Svenska Basketbollförbundet ringde och sa att de ville ha med honom i juniorlandslaget.

Som 17-åring fick han dock en kronisk hälseneinflammation och långtidsskadan ledde så småningom till att han gav upp drömmen att bli basketproffs.

– Under tiden som jag rehabiliteringstränade insåg jag att jag inte var villig att betala priset som krävs för att man ska lyckas på idrottsproffs. I stället fann jag tron och ville hänge mig åt den, säger Marcus Ringbäck.

Blev missionär

Under de senaste åren har han gjort flera missionärsresor till bland annat Rumänien, Indien och Burkina.

– Under missionärsresorna har jag sett hur människor skapar vändpunkter i sina liv tack vare tron. Gång på gång har jag övertygats om att det som står i bibeln inte bara är fina ord, det finns en kraft i det. Adam Johanssons berättelse är ett typexempel på det, säger Marcus Ringbäck.

Kom ifrån narkotikan

Till skillnad från Marcus Ringbäck har Adam Johansson inte haft religionen med sig sedan födseln.

– Mitt liv före att jag började tro var väldigt annorlunda mot hur det blev efter. Jag var djupt narkotikaberoende och det gick så långt att jag blev självmordsbenägen. Det är den killen som de flesta Åmålsbor har känt mig som. Därför var jag nästan rädd för att komma hit och berätta min historia, men jag kände att det var på tiden, säger Adam Johansson.

  • Emma Bäckström