2016-07-01 15:06

2016-07-01 15:06

Konsten ska nå ut till fler

TÖSSE: Biografen ska bli en mötesplats

Långt ifrån alla har möjlighet att gå på konstutställning. Med ett nytt projekt vill Dalslands kommuner hitta nya vägar för fler att känna sig inkluderade.
– Det är viktigt att även integrera äldreboenden i samhället, säger Marie-Anne Lundvall, aktivitetssamordnare på Solsäter i Tösse.

På tisdagen var det filmvernissage på Solsäter. Filmen innehåller några av utställningarna från konstvandringen på Kristi himmelfärdshelgen. Den ger tillfälle för dem som inte hade möjlighet då att nu ta del av konsten. Samlingssalen var fullsatt av de boende på Solsäters under filmvisningen.

– En del av de som bor här är konstintresserade och en del sysslar själva med konst, säger Marie-Anne Lundvall, Solsäters aktivitetssamordnare.

Sex stycken konstnärer

Filmen spelades in av Anders Österberg, bildlärare på Karlbergsgymnasiet. Björn Carlén, Dalslands konstnärsförbund, valde ut sex konstnärer från konstvandringen till filmen.

– Anders Österberg tog till sig informationen han fick och gav oss det vi ville ha. Jag vill ge ett stort tack till honom och alla inblandade. Det är en fin film som gör att vi inte blir så isolerade här, säger Marie-Anne Lundvall.

Finns att låna

Filmvisningen på Solsäter, är en del av projektet Biolab 2.0, ett samarbete mellan Dalslands kommuner, där varje kommun bidrar med var sin del under året. Målet är att ta reda på hur den digitala biografen kan utnyttjas som en lokal utvecklingsresurs inom näringsliv, kultur och service. Just den här filmen från konstvandringen kommer att finnas att låna på biblioteken i alla kommuner och även visas på biografen i Åmål.

– Vi vill ta reda på hur biografen kan användas som mötesplats och tillgängliggöra kulturen. Har man inte tillgång till bil så kan det vara svårt att ta sig ut och uppleva kulturen. Den här filmen är startskottet för Biolab 2.0. Den kommer att visas på fler äldreboenden som alla får var sitt exemplar, säger Rebecka Andersson, kultursamordnare i Åmåls kommun.

På tisdagen var det filmvernissage på Solsäter. Filmen innehåller några av utställningarna från konstvandringen på Kristi himmelfärdshelgen. Den ger tillfälle för dem som inte hade möjlighet då att nu ta del av konsten. Samlingssalen var fullsatt av de boende på Solsäters under filmvisningen.

– En del av de som bor här är konstintresserade och en del sysslar själva med konst, säger Marie-Anne Lundvall, Solsäters aktivitetssamordnare.

Sex stycken konstnärer

Filmen spelades in av Anders Österberg, bildlärare på Karlbergsgymnasiet. Björn Carlén, Dalslands konstnärsförbund, valde ut sex konstnärer från konstvandringen till filmen.

– Anders Österberg tog till sig informationen han fick och gav oss det vi ville ha. Jag vill ge ett stort tack till honom och alla inblandade. Det är en fin film som gör att vi inte blir så isolerade här, säger Marie-Anne Lundvall.

Finns att låna

Filmvisningen på Solsäter, är en del av projektet Biolab 2.0, ett samarbete mellan Dalslands kommuner, där varje kommun bidrar med var sin del under året. Målet är att ta reda på hur den digitala biografen kan utnyttjas som en lokal utvecklingsresurs inom näringsliv, kultur och service. Just den här filmen från konstvandringen kommer att finnas att låna på biblioteken i alla kommuner och även visas på biografen i Åmål.

– Vi vill ta reda på hur biografen kan användas som mötesplats och tillgängliggöra kulturen. Har man inte tillgång till bil så kan det vara svårt att ta sig ut och uppleva kulturen. Den här filmen är startskottet för Biolab 2.0. Den kommer att visas på fler äldreboenden som alla får var sitt exemplar, säger Rebecka Andersson, kultursamordnare i Åmåls kommun.