2016-07-01 19:30

2016-07-01 19:30

Helt lass skräp tippat vid hamnplan

ÅMÅL: Nedskräpning är ett växande problem, säger kommunen

På torsdagsförmiddagen upptäckte att någon dumpat ett helt lass med skräp vid återvinningsstationen på Norra hamnplan i Åmål. Kommunens personal har samlat in adresslappar bland bohaget och tänker se till att nedskräpningen polisanmäls.

Åmåls kommun satsar relativt stora resurser på att hålla rent vid återvinningsstationerna. Avtalet med Förpackningsinsamlingen, FTI, täcker långtifrån kostnaderna, men Åmål har ändå valt att ha tätare städintervall än till exempel Säffle.

Kommunens ansvariga fick med andra ord en smärre chock när hon på torsdagen upptäckte att någon tömt ett helt lass med blandat avfall, allt från möbler till elektronik, vid återvinningsstationen på Norra hamnplan. Hon fick också ett drygt arbete med att röja.

Åmåls kommun tänker se till att nedskräpningen polisanmäls. Det fanns namnade saker bland skräpet, så det finns en god aning om vem den skyldige är.

– Det är ju inte lagligt att göra så här och på något vis måste vi markera att det inte är okej, säger renhållningschefen Veronica Carlsson Ulff.

Delat ansvar

Själva stationen och insamlingen är FTI:s ansvar, men samtidigt är det kommunens mark och kommunen som genom avtalet har i uppgift att hålla rent.

Det är ofta det blir fel vid återvinningsstationerna, säger Veronica Carlsson Ulff. En del är av illvilja, men mycket handlar också om okunskap. Många vet inte att det enbart är förpackningar som får lämnas, utan ser glas som glas.

Hon ser dock ett växande problem med nedskräpning. Bara senaste veckan har avfall dumpats såväl på fler platser i centrala Åmål, som i Tösse och i Avelsäter.

– Jag känner att det här bara blir värre och värre. Nedskräpning är ett problem som vi behöver lägga fokus på framöver. Jag har pratat med miljökontoren i Säffle och Åmål om att ta fram en strategi, säger Veronica Carlsson Ulff.

Åmåls kommun satsar relativt stora resurser på att hålla rent vid återvinningsstationerna. Avtalet med Förpackningsinsamlingen, FTI, täcker långtifrån kostnaderna, men Åmål har ändå valt att ha tätare städintervall än till exempel Säffle.

Kommunens ansvariga fick med andra ord en smärre chock när hon på torsdagen upptäckte att någon tömt ett helt lass med blandat avfall, allt från möbler till elektronik, vid återvinningsstationen på Norra hamnplan. Hon fick också ett drygt arbete med att röja.

Åmåls kommun tänker se till att nedskräpningen polisanmäls. Det fanns namnade saker bland skräpet, så det finns en god aning om vem den skyldige är.

– Det är ju inte lagligt att göra så här och på något vis måste vi markera att det inte är okej, säger renhållningschefen Veronica Carlsson Ulff.

Delat ansvar

Själva stationen och insamlingen är FTI:s ansvar, men samtidigt är det kommunens mark och kommunen som genom avtalet har i uppgift att hålla rent.

Det är ofta det blir fel vid återvinningsstationerna, säger Veronica Carlsson Ulff. En del är av illvilja, men mycket handlar också om okunskap. Många vet inte att det enbart är förpackningar som får lämnas, utan ser glas som glas.

Hon ser dock ett växande problem med nedskräpning. Bara senaste veckan har avfall dumpats såväl på fler platser i centrala Åmål, som i Tösse och i Avelsäter.

– Jag känner att det här bara blir värre och värre. Nedskräpning är ett problem som vi behöver lägga fokus på framöver. Jag har pratat med miljökontoren i Säffle och Åmål om att ta fram en strategi, säger Veronica Carlsson Ulff.