2016-07-01 16:17

2016-07-01 16:17

"Den ger mig rysningar"

ÅMÅL: Laddad med musik och nostalgi

Lagom till bluesfesten 2016, släpps fotoboken som sammanfattar 25 år av Åmåls stora tilldragelse. Gänget bakom, Tilt Photogroup, är mycket nöjda med resultatet:
– Om fem år kan man bläddra i boken och få samma känsla som under festivalen, säger Mimmi Storm.

Den 204 sidor tjocka boken ”Åmåls bluesfest, since 1992” väger tungt i handen. Det tog Tilt Photogroup sex månader att tillsammans välja bland 100 000 bilder, sortera ut och bestämma sig för vilka som skulle passa att ha med i boken.

– Bluesföreningens ordförande Nils Lönnsjö är mycket nöjd med boken, säger Maria Olsen.

”Kill your darlings”

Förutom bilder på de nationella och internationella artister som har uppträtt genom åren, har man inkluderat affischer och t-shirts från samtliga festivaler, texter samt publik- och miljöbilder. Ett gediget arbete som så klart inte har varit helt lätt.

– Det blev en del ”kill your darlings”, när vi var tvungna att rensa bort några av våra favoritbilder. Det var stundvis tufft att utsättas för tyckande från de andra i gruppen. Men vi har även skrattat väldigt mycket tillsammans under arbetet, säger Maria Olsen.

Kollektiv glädje

Tilt Photogroup med medlemmar från Åmål, Arvika och Säffle, jobbade väldigt strukturerat med att identifiera vilka som syns på bilderna och årtal. Gruppen tycker att boken inte enbart speglar bluesfestivalen, utan Åmål som samhälle och gemenskap. Någon kallar bluesveckan för ”Åmål i sitt esse”.

– Vi har försökt fånga den kollektiva glädjen i boken. Från det lilla till det stora, säger Terje Olsen.

Mimmi Storm fyller i:

– Jag fick rysningar första gången jag öppnade boken. Fy fan vad bra den blev.

Har utvecklats

Tilt Photogroup bildades 2013 och består av Anders Nilsson, Maria Olsen, Mimmi Storm, Lena Landberg, Lisa Gustafsson, Terje Olsen, Therese Tingberg och Tony Berg. När frågan om att göra en fotobok om Åmål bluesfest kom upp, dröjde ingen med svaret. Det blev ett rungande ”ja” från samtliga. Boken är Tilt Photogroups första. Hälften av upplagan är redan såld. Det officiella boksläppet sker på Solsidan på lördagen.

– Folk hör av sig långväga och vill ha boken, så vi ser att den sprids utanför Åmåls gränser. Under den här tiden har vi verkligen fått utvecklas som fotografer, säger Maria Olsen.

Den 204 sidor tjocka boken ”Åmåls bluesfest, since 1992” väger tungt i handen. Det tog Tilt Photogroup sex månader att tillsammans välja bland 100 000 bilder, sortera ut och bestämma sig för vilka som skulle passa att ha med i boken.

– Bluesföreningens ordförande Nils Lönnsjö är mycket nöjd med boken, säger Maria Olsen.

”Kill your darlings”

Förutom bilder på de nationella och internationella artister som har uppträtt genom åren, har man inkluderat affischer och t-shirts från samtliga festivaler, texter samt publik- och miljöbilder. Ett gediget arbete som så klart inte har varit helt lätt.

– Det blev en del ”kill your darlings”, när vi var tvungna att rensa bort några av våra favoritbilder. Det var stundvis tufft att utsättas för tyckande från de andra i gruppen. Men vi har även skrattat väldigt mycket tillsammans under arbetet, säger Maria Olsen.

Kollektiv glädje

Tilt Photogroup med medlemmar från Åmål, Arvika och Säffle, jobbade väldigt strukturerat med att identifiera vilka som syns på bilderna och årtal. Gruppen tycker att boken inte enbart speglar bluesfestivalen, utan Åmål som samhälle och gemenskap. Någon kallar bluesveckan för ”Åmål i sitt esse”.

– Vi har försökt fånga den kollektiva glädjen i boken. Från det lilla till det stora, säger Terje Olsen.

Mimmi Storm fyller i:

– Jag fick rysningar första gången jag öppnade boken. Fy fan vad bra den blev.

Har utvecklats

Tilt Photogroup bildades 2013 och består av Anders Nilsson, Maria Olsen, Mimmi Storm, Lena Landberg, Lisa Gustafsson, Terje Olsen, Therese Tingberg och Tony Berg. När frågan om att göra en fotobok om Åmål bluesfest kom upp, dröjde ingen med svaret. Det blev ett rungande ”ja” från samtliga. Boken är Tilt Photogroups första. Hälften av upplagan är redan såld. Det officiella boksläppet sker på Solsidan på lördagen.

– Folk hör av sig långväga och vill ha boken, så vi ser att den sprids utanför Åmåls gränser. Under den här tiden har vi verkligen fått utvecklas som fotografer, säger Maria Olsen.