2016-06-20 16:23

2016-06-20 16:23

Teater förbättrar hälsan

ÅMÅL: Föreställning för och av funktionsnedsatta

Nyligen arrangerade Kulturcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan en teaterföreställning för funktionsnedsatta i Åmål.
– Scenkonst har visat sig förbättra hälsan hos våra brukare, säger producenten Anna Svensson.

I slutet av maj gästade en teatergrupp, från kulturprojektet Kulturcentrum Väst, Lindgrenssalen på Karlbergsgymnasiet. Teatergruppen bestod dels av professionella skådespelare, dels av personer med en funktionsnedsättning.

Deras föreställning, ”Phantasia”, lockade till sig ett 40-tal personer från Åmåls LSS-verksamhet.

Aktiverade publiken

”Phantasia” är en föreställning där alla som vill får delta. Skådespelarna har som uppgift att få i gång publiken tills de genom rörelser, musik och klassiska dramaövningar skapar en föreställning tillsammans.

Publiken och skådespelarna rullade till exempel stora studsbollar mellan sig, de dansade och bytte roller med varandra.

– Alla var engagerade och deltog efter sina förutsättningar. Genom aktiviteterna skapades ett slags band mellan deltagarna utan att ord behövdes, säger Marie Lindblad som var med och ledde föreställningen.

Efter föreställningen bjöds personal från Åmåls LSS-verksamhet in till en workshop som handlade om ledarskap och bemötande med fokus på funktionsvariationer. Workshopen leddes av skådespelarna från Västkusten som berättade om sina erfarenheter och hur de har blivit bemötta av omvårdnadspersonal.

– Det är viktigt att ge något tillbaka till människor som jobbar med människor. Vi hoppas att vi kunde ge personalen lite ny inspiration, säger Marie Lindblad.

Förbättrar hälsan

Efter sommaren kommer Kulturcentrum Väst att övergå från att vara ett projekt till att bli en daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

– De brukare som har kommit till oss under åren och övat sig i scenkonst har utvecklats socialt, emotionellt och fysiskt. Det var en kvinna som inte hade pratat på 15 år. Efter några veckor hos oss hördes hennes röst igen. En annan man fick läkarintyg på att han hade blivit friskare fysiskt och socialt, säger Anna Svensson som är producent för teaterföreställningen.

I slutet av maj gästade en teatergrupp, från kulturprojektet Kulturcentrum Väst, Lindgrenssalen på Karlbergsgymnasiet. Teatergruppen bestod dels av professionella skådespelare, dels av personer med en funktionsnedsättning.

Deras föreställning, ”Phantasia”, lockade till sig ett 40-tal personer från Åmåls LSS-verksamhet.

Aktiverade publiken

”Phantasia” är en föreställning där alla som vill får delta. Skådespelarna har som uppgift att få i gång publiken tills de genom rörelser, musik och klassiska dramaövningar skapar en föreställning tillsammans.

Publiken och skådespelarna rullade till exempel stora studsbollar mellan sig, de dansade och bytte roller med varandra.

– Alla var engagerade och deltog efter sina förutsättningar. Genom aktiviteterna skapades ett slags band mellan deltagarna utan att ord behövdes, säger Marie Lindblad som var med och ledde föreställningen.

Efter föreställningen bjöds personal från Åmåls LSS-verksamhet in till en workshop som handlade om ledarskap och bemötande med fokus på funktionsvariationer. Workshopen leddes av skådespelarna från Västkusten som berättade om sina erfarenheter och hur de har blivit bemötta av omvårdnadspersonal.

– Det är viktigt att ge något tillbaka till människor som jobbar med människor. Vi hoppas att vi kunde ge personalen lite ny inspiration, säger Marie Lindblad.

Förbättrar hälsan

Efter sommaren kommer Kulturcentrum Väst att övergå från att vara ett projekt till att bli en daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

– De brukare som har kommit till oss under åren och övat sig i scenkonst har utvecklats socialt, emotionellt och fysiskt. Det var en kvinna som inte hade pratat på 15 år. Efter några veckor hos oss hördes hennes röst igen. En annan man fick läkarintyg på att han hade blivit friskare fysiskt och socialt, säger Anna Svensson som är producent för teaterföreställningen.

  • Emma Bäckström