2016-06-20 17:26

2016-06-20 17:26

Matens kvalitet synas

DALSLAND: Upphandlingen av livsmedel har förbättrats

Under måndagen hölls den tredje uppföljningen av hur livsmedelspolicyn följs i bland annat Åmåls kommun. Strängare riktlinjer har under åren exempelvis lett till att andelen inköp av svenskt kött och rättvisemärkt kaffe till de kommunala köken har ökat.

För tio år sedan reagerade lantbrukaren Karin Hilmér från Melleruds kommun på att kommunen inte ställde några krav på maten den köpte in. Hon bestämde sig för att lämna in ett medborgarförslag om att skärpa tillsynen.

– Jag tyckte att det var jättekonstigt att det inte ställdes några krav på upphandlingen. Maten som serverades inom barn- och äldreomsorgen kunde ha framställts med djurplågeri, slaveri och barnarbete utan att konsumenterna visste om det, säger Karin Hilmér.

Dalsländskt samarbete

Miljöstrategen Renée Olsåker, som numera jobbar för Dalslands miljökontor, fick i uppdrag av Melleruds politiker att utforma en livsmedelspolicy, som blev Sveriges första livsmedelspolicy.

Övriga Dalslandskommuner och Säffle kommun var snabba med att haka på projektet. I dag samverkar Mellerud, Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Säffle och även Årjäng kring upphandling av livsmedel till kommunernas skolor, barn- och äldreomsorg.

Stor förbättring

För att kontrollera att all upphandling i kommunerna fungerar enligt policyn, och för att sporra inköpscheferna, arrangeras det med jämna mellanrum uppföljningar av projektet. Under måndagen hölls den tredje uppföljningen i Mellerud.

– Det har blivit en stor förbättring av kvaliteten på livsmedlen under åren. Andelen inköp av svenskt kött och ekologiskt samt rättvisemärkt kaffe har exempelvis ökat. Men det finns fortfarande saker att förbättra, däribland kvaliteten på färdiglagade kötträtter, säger Renée Olsåker.

Matkorn bättre än ris

Under mötet uppstod diskussioner ifall det är bäst att välja ekologiska produkter eller närproducerade varor från exempelvis Wermlands mejeri och Dalsspira. Det diskuterades även om hur man kan få skolelever att börja äta mer matkorn, som till skillnad från ris innebär mindre utsläpp av metangaser och färre transporter.

För tio år sedan reagerade lantbrukaren Karin Hilmér från Melleruds kommun på att kommunen inte ställde några krav på maten den köpte in. Hon bestämde sig för att lämna in ett medborgarförslag om att skärpa tillsynen.

– Jag tyckte att det var jättekonstigt att det inte ställdes några krav på upphandlingen. Maten som serverades inom barn- och äldreomsorgen kunde ha framställts med djurplågeri, slaveri och barnarbete utan att konsumenterna visste om det, säger Karin Hilmér.

Dalsländskt samarbete

Miljöstrategen Renée Olsåker, som numera jobbar för Dalslands miljökontor, fick i uppdrag av Melleruds politiker att utforma en livsmedelspolicy, som blev Sveriges första livsmedelspolicy.

Övriga Dalslandskommuner och Säffle kommun var snabba med att haka på projektet. I dag samverkar Mellerud, Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Säffle och även Årjäng kring upphandling av livsmedel till kommunernas skolor, barn- och äldreomsorg.

Stor förbättring

För att kontrollera att all upphandling i kommunerna fungerar enligt policyn, och för att sporra inköpscheferna, arrangeras det med jämna mellanrum uppföljningar av projektet. Under måndagen hölls den tredje uppföljningen i Mellerud.

– Det har blivit en stor förbättring av kvaliteten på livsmedlen under åren. Andelen inköp av svenskt kött och ekologiskt samt rättvisemärkt kaffe har exempelvis ökat. Men det finns fortfarande saker att förbättra, däribland kvaliteten på färdiglagade kötträtter, säger Renée Olsåker.

Matkorn bättre än ris

Under mötet uppstod diskussioner ifall det är bäst att välja ekologiska produkter eller närproducerade varor från exempelvis Wermlands mejeri och Dalsspira. Det diskuterades även om hur man kan få skolelever att börja äta mer matkorn, som till skillnad från ris innebär mindre utsläpp av metangaser och färre transporter.

  • Emma Bäckström

Livsmedelspolicyn

Livsmedel står för ungefär en tredjedel av all miljöpåverkan.

Livsmedelspolicyn hos de fem Dalslandskommunerna, Säffle och Årjäng grundar sig i livsmedelslagstiftningen, djurskyddslagstiftningen och miljölagstiftningen.

Målet är att inköp av ekologiska och andelen regionalproducerade livsmedel ska öka för att nå minsta möjliga miljöpåverkan.

Livsmedelsavtalen har hittills haft tre uppföljningar, där kriterierna har uppfyllts mer och mer för varje gång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.