2016-06-13 09:32

2016-06-13 09:32

Första egna reservatet

ÅNIMSKOG: Stora och Lilla Bräcke invigdes med flöjtmusik och tipspromenad

I lördags invigdes Åmåls första kommunala naturreservat, Stora och Lilla Bräcke.
– Bevarandet av Bräckes unika fauna är inte bara för vår skull, utan även för att kommande generationer ska kunna ta del av den, sa kommunalråd Michael Karlsson (S) i invigningstalet.

Ända sedan 1997 har frågan om att göra om naturområdet vid Furusjön i Ånimskog till ett naturreservat, varit ett ärende hos kommunen. I lördags var allt arbete äntligen klart och naturreservatet Stora och Lilla Bräcke invigdes.

– Äntligen har det genomförts. Nu känns det som jag kan ta semester, säger miljöstrategen Katrin McCann med ett brett leende.

Köpte av stiftet

En förklaring till att ärendet har tagit sådan tid är att en del av marken från början ägdes av Adolf Ungers donationsstiftelse. Stiftelsen hade andra ändamål än ett naturreservat vilket ledde till en lång juridisk process.

Till slut kunde Åmåls kommun köpa marken för 790 000 kronor. Kommunen kommer att kunna få tillbaka ungefär hälften av pengarna från Naturvårdsverket.

Skydda naturen

Stora och Lilla Bräcke är det 13:e naturreservatet som finns innanför Åmåls kommuns gränser, men det första som kommunen äger själv. Reservatet omfattar 60 hektar. Det är ett område som är artrikt på bland annat lavar, mossor, insekter och fåglar.

– Det är kul att politikerna vill satsa på naturvården och skydda den biologiska mångfalden, säger Katrin McCann.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) tycker också att det känns roligt.

– Jag tror det är rätt sätt för att lyfta fram värdet av marken och arterna. Det är viktigt att skydda den unika fauna som finns i Sverige, inte bara för vår skull utan även för de kommande generationerna, sa han i invigningstalet.

Olika aktiviteter

De som närvarade vid invigningen hade möjlighet att åka buss från och till Åmål.

Efter invigningstalet fanns det alternativ till en rad olika aktiviteter. Musikskolans flöjtelever Tindra Burman och Emma Wall uppträdde tillsammans med musikläraren Charlotte Ellenius. De spelade låtar från filmen ”Kalle och chokladfabriken”, från ”Svansjön” och flera svenska sommarvisor.

Längs en slinga i skogen var det tipspromenad, den lokala naturskyddsföreningen anordnade en naturvandring för barn och Mikael Norén från Grane IK var guide vid en kulturvandring där han berättade om gården Lilla Bräckes historia.

Ända sedan 1997 har frågan om att göra om naturområdet vid Furusjön i Ånimskog till ett naturreservat, varit ett ärende hos kommunen. I lördags var allt arbete äntligen klart och naturreservatet Stora och Lilla Bräcke invigdes.

– Äntligen har det genomförts. Nu känns det som jag kan ta semester, säger miljöstrategen Katrin McCann med ett brett leende.

Köpte av stiftet

En förklaring till att ärendet har tagit sådan tid är att en del av marken från början ägdes av Adolf Ungers donationsstiftelse. Stiftelsen hade andra ändamål än ett naturreservat vilket ledde till en lång juridisk process.

Till slut kunde Åmåls kommun köpa marken för 790 000 kronor. Kommunen kommer att kunna få tillbaka ungefär hälften av pengarna från Naturvårdsverket.

Skydda naturen

Stora och Lilla Bräcke är det 13:e naturreservatet som finns innanför Åmåls kommuns gränser, men det första som kommunen äger själv. Reservatet omfattar 60 hektar. Det är ett område som är artrikt på bland annat lavar, mossor, insekter och fåglar.

– Det är kul att politikerna vill satsa på naturvården och skydda den biologiska mångfalden, säger Katrin McCann.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) tycker också att det känns roligt.

– Jag tror det är rätt sätt för att lyfta fram värdet av marken och arterna. Det är viktigt att skydda den unika fauna som finns i Sverige, inte bara för vår skull utan även för de kommande generationerna, sa han i invigningstalet.

Olika aktiviteter

De som närvarade vid invigningen hade möjlighet att åka buss från och till Åmål.

Efter invigningstalet fanns det alternativ till en rad olika aktiviteter. Musikskolans flöjtelever Tindra Burman och Emma Wall uppträdde tillsammans med musikläraren Charlotte Ellenius. De spelade låtar från filmen ”Kalle och chokladfabriken”, från ”Svansjön” och flera svenska sommarvisor.

Längs en slinga i skogen var det tipspromenad, den lokala naturskyddsföreningen anordnade en naturvandring för barn och Mikael Norén från Grane IK var guide vid en kulturvandring där han berättade om gården Lilla Bräckes historia.

  • Emma Bäckström