2016-06-10 15:52

2016-06-10 15:52

Dalslandsmjölk har börjat levereras till butikerna

DALSLAND: De första produkterna släpptes i torsdags

Lokala mejeriföretag kan vara en lösning på problemet med underbetalda mjölkbönder. I veckan öppnade Dalsspira mejeri i Färgelanda sina portar för handeln och nu har de första mjölkförpackningarna bland annat nått Åmål.

I två år har Malin Jakobsson och mamman Carina Johansson jobbat för att kunna öppna mejeri i Färgelanda. Dalsspira, som tidigare höll till i Rännelanda, kunde i veckan äntligen öppna sitt nya mejeri och företagets första närproducerade produkter från kor och getter har börjat fylla Dalslands och Bohusläns mejerihyllor. Två av de 25 mataffärer som hittills säljer produkterna är Åmåls två Coop-butiker.

– Vi vill distribuera över hela Dalsland och Bohuslän. Framtidsmålet är att ha nio procents marknadsandel på mejerier i området, säger Malin Jakobsson.

I dagsläget består företaget, förutom Malin Jakobsson och hennes mamma, av tio anställda. De är anslutna till fyra mjölkgårdar från Färgelanda, men om efterfrågan är stor kommer de att knyta till sig fler. 25 bönder har redan ställt sig i kö till att få samarbeta med Dalsspira mejeri.

Kanske kan lokala mejeriföretaget vara lösningen på problemet med underbetalda mjölkbönder. Hoppet stimuleras med praktexempel som Wermlands mejeri från Nysäter.

Mejeriet, som startade för sex månader sedan, säljer i dag cirka 19 000 liter mjölk om dagen. Mjölken från mejeriet kostar två kronor mer per liter jämfört med Arla och av dessa går en krona extra till mjölkbonden.

I två år har Malin Jakobsson och mamman Carina Johansson jobbat för att kunna öppna mejeri i Färgelanda. Dalsspira, som tidigare höll till i Rännelanda, kunde i veckan äntligen öppna sitt nya mejeri och företagets första närproducerade produkter från kor och getter har börjat fylla Dalslands och Bohusläns mejerihyllor. Två av de 25 mataffärer som hittills säljer produkterna är Åmåls två Coop-butiker.

– Vi vill distribuera över hela Dalsland och Bohuslän. Framtidsmålet är att ha nio procents marknadsandel på mejerier i området, säger Malin Jakobsson.

I dagsläget består företaget, förutom Malin Jakobsson och hennes mamma, av tio anställda. De är anslutna till fyra mjölkgårdar från Färgelanda, men om efterfrågan är stor kommer de att knyta till sig fler. 25 bönder har redan ställt sig i kö till att få samarbeta med Dalsspira mejeri.

Kanske kan lokala mejeriföretaget vara lösningen på problemet med underbetalda mjölkbönder. Hoppet stimuleras med praktexempel som Wermlands mejeri från Nysäter.

Mejeriet, som startade för sex månader sedan, säljer i dag cirka 19 000 liter mjölk om dagen. Mjölken från mejeriet kostar två kronor mer per liter jämfört med Arla och av dessa går en krona extra till mjölkbonden.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.