2016-05-30 17:10

2016-05-30 17:11

Öfolket får kulturpris

ÅMÅL: Helhjärtat engagemang belönas med 5 000 kronor

Kommunstyrelsen i Åmål har utsett föreningen Öfolket till 2016 års kulturpristagare i Åmåls kommun.

Åmåls kulturpris delas ut som belöning för värdefulla insatser i Åmåls kommun, när det inom bildkonst, dans, design, film, foto, konsthantverk, litteratur, musik, teater eller därmed jämförbara områden av kulturell verksamhet, som det heter.

Och det är väl det där senaste som passar bäst in på Öfolket.

Pristagarna ska också ha anknytning till Åmåls kommun.

Prissumman är på 5 000 kronor och kommer att överlämnas i samband med Åmåls officiella firande av nationaldagen på måndag i nästa vecka.

Fin motivering

Så här lyder motiveringen till varför Öfolket får Åmåls kommuns kulturpris:

”...för att genom ett helhjärtat engagemang, stor beslutsamhet och ideell kraft arbetat för att återskapa en historisk miljö på Storön. Öfolkets insatser är mycket värdefulla och ger uttryck för ett genuint intresse för och omtanke om historien om Åmål.”

Det är inte första gången Öfolket premieras. Två gånger de senaste åren har föreningen fått stipendium från Swedbank, senast i december 10 000 kronor. De har också fått pris av Hushållningssällskapet Väst

Unga stipendiater

Samtidigt tillkännagavs också Åmåls unga kulturstipendiater, som också får 5 000 kronor vardera och som också kommer att få motta stipendierna i samband med nationaldagsfirande. Det handlar om Sophie Forsgren som får stipendiet för fortsatta studier inom fotokonst och saxofonisten Simon Bertilsson som får det för sina fortsatta studier inom musik.

Kulturstipendium utdelas till unga i åldern 16-25 år som är bosatta eller verksamma i Åmåls kommun.

Åmåls kulturpris delas ut som belöning för värdefulla insatser i Åmåls kommun, när det inom bildkonst, dans, design, film, foto, konsthantverk, litteratur, musik, teater eller därmed jämförbara områden av kulturell verksamhet, som det heter.

Och det är väl det där senaste som passar bäst in på Öfolket.

Pristagarna ska också ha anknytning till Åmåls kommun.

Prissumman är på 5 000 kronor och kommer att överlämnas i samband med Åmåls officiella firande av nationaldagen på måndag i nästa vecka.

Fin motivering

Så här lyder motiveringen till varför Öfolket får Åmåls kommuns kulturpris:

”...för att genom ett helhjärtat engagemang, stor beslutsamhet och ideell kraft arbetat för att återskapa en historisk miljö på Storön. Öfolkets insatser är mycket värdefulla och ger uttryck för ett genuint intresse för och omtanke om historien om Åmål.”

Det är inte första gången Öfolket premieras. Två gånger de senaste åren har föreningen fått stipendium från Swedbank, senast i december 10 000 kronor. De har också fått pris av Hushållningssällskapet Väst

Unga stipendiater

Samtidigt tillkännagavs också Åmåls unga kulturstipendiater, som också får 5 000 kronor vardera och som också kommer att få motta stipendierna i samband med nationaldagsfirande. Det handlar om Sophie Forsgren som får stipendiet för fortsatta studier inom fotokonst och saxofonisten Simon Bertilsson som får det för sina fortsatta studier inom musik.

Kulturstipendium utdelas till unga i åldern 16-25 år som är bosatta eller verksamma i Åmåls kommun.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.