2016-05-20 15:06

2016-05-20 15:06

Planer på en skatepark

ÅMÅL: Medborgarförslag från två tioåriga killar behandlas

Ungt engagemang. Ett medborgarförslag från två tioåriga killar om att bygga en skatepark i Åmål håller på att behandlas av politikerna.
– Vi måste försöka förverkliga förslaget, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Två veckor in i april mottog Åmåls kommun ett medborgarförslag från två tioåriga killar. Eric Jensen-Åhl och Albin Skott ansåg att det borde byggas en skatepark i Åmål. Parken ska vara gjord för skateboards och kickbikes samt vara stor nog för att ha plats med flera hopp i varierande svårighetsgrader, ramper, railer och staket.

– Jag blev alldeles varm när jag såg medborgarförslaget. Två så unga killar som tar vara på sina demokratiska möjligheter och engagerar sig för att skapa en förändring – det är fantastiskt, säger kommunalrådet Michael Karlsson.

Förslaget behandlas

Förslaget gick vidare från kommunfullmäktige i slutet av april, för att behandlas av kommunstyrelseförvaltningen och därefter teknik- och fritidsförvaltningen.

– Majoriteten av oss politiker är överens om att vi måste gå det här förslaget till mötes. Det som ska utredas är på vilket sätt och i vilken skala vi kan driva projektet. Antagligen kommer det börja i en mindre skala för att eventuellt byggas på längre fram, säger Michael Karlsson.

Skate och parkour?

Inte långt efter att Eric Jensen-Åhl och Albin Skott lämnade in medborgarförslaget, startades en Facebooksida som heter Åmål skate och parkour, av gatukonstnären Daniel Larsson och parkourtränaren Andreas Junzell. Syftet med sidan är att undersöka intresset för att bygga en skate- och parkouranläggning i Åmåls kommun.

Efterfrågan finns

Tanken med att kombinera skate och parkour är att skapa en mötesplats där olika sporter kan mötas. Förhoppningen är därmed att skapa bättre förutsättningar för en större gemenskap. Skate och parkour har dessutom vissa gemensamma förutsättningar, så som att man använder sig av den befintliga stadsmiljön och det går ut på att ta sig från en punkt till en annan.

– Uppmärksamheten som Facebooksidan har fått, visar att det finns en efterfrågan på en sådan här park i Åmål. I den bästa av världar kan vi samarbete med olika parter för att sy ihop det på bästa sätt. Bland annat med föreningen som håller på att skapas genom Facebooksidan och gymnastikföreningen som redan bedriver parkourverksamhet inomhus, säger Michael Karlsson.

Två veckor in i april mottog Åmåls kommun ett medborgarförslag från två tioåriga killar. Eric Jensen-Åhl och Albin Skott ansåg att det borde byggas en skatepark i Åmål. Parken ska vara gjord för skateboards och kickbikes samt vara stor nog för att ha plats med flera hopp i varierande svårighetsgrader, ramper, railer och staket.

– Jag blev alldeles varm när jag såg medborgarförslaget. Två så unga killar som tar vara på sina demokratiska möjligheter och engagerar sig för att skapa en förändring – det är fantastiskt, säger kommunalrådet Michael Karlsson.

Förslaget behandlas

Förslaget gick vidare från kommunfullmäktige i slutet av april, för att behandlas av kommunstyrelseförvaltningen och därefter teknik- och fritidsförvaltningen.

– Majoriteten av oss politiker är överens om att vi måste gå det här förslaget till mötes. Det som ska utredas är på vilket sätt och i vilken skala vi kan driva projektet. Antagligen kommer det börja i en mindre skala för att eventuellt byggas på längre fram, säger Michael Karlsson.

Skate och parkour?

Inte långt efter att Eric Jensen-Åhl och Albin Skott lämnade in medborgarförslaget, startades en Facebooksida som heter Åmål skate och parkour, av gatukonstnären Daniel Larsson och parkourtränaren Andreas Junzell. Syftet med sidan är att undersöka intresset för att bygga en skate- och parkouranläggning i Åmåls kommun.

Efterfrågan finns

Tanken med att kombinera skate och parkour är att skapa en mötesplats där olika sporter kan mötas. Förhoppningen är därmed att skapa bättre förutsättningar för en större gemenskap. Skate och parkour har dessutom vissa gemensamma förutsättningar, så som att man använder sig av den befintliga stadsmiljön och det går ut på att ta sig från en punkt till en annan.

– Uppmärksamheten som Facebooksidan har fått, visar att det finns en efterfrågan på en sådan här park i Åmål. I den bästa av världar kan vi samarbete med olika parter för att sy ihop det på bästa sätt. Bland annat med föreningen som håller på att skapas genom Facebooksidan och gymnastikföreningen som redan bedriver parkourverksamhet inomhus, säger Michael Karlsson.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.