2016-05-19 14:42

2016-05-19 14:42

Gråskaliga affischverk och förstorade selfies

ÅMÅL: Kristinebergskolan ställer ut i konsthallen

På fredagen hade Kristinebergskolan vernissage för årets elevutställning i Åmåls konsthall. Några teckningar är inspirerade av gamla mästare medan andra motiv har fångats med mobilkameror.

Hela den övre våningen i konsthallen har fyllts med målningar och teckningar av elever som går i årskurs nio. Bland annat har de fått göra blyertstolkningar av diverse utställningsaffischer. Rembrandt, Grünewald och Kandinsky står bakom några av förebilderna.

– Jag är väldigt nöjd med slutresultatet, säger bildläraren Mimmi Käller.

Egentligen hade hon tänkt att niondeklassarna skulle göra egna, moderna, tolkningar av renässansmålningen ”Makarna Arnolfinis trolovning”, men uppgiften visade sig vara för svår. Därför plockade läraren fram ett antal gamla konstaffischer som tidigare har hängt i Kristinebergskolans korridorer och lät eleverna rita av dem.

Planering visas

– Det är ganska bra att vi bara har utställningar vartannat år. Då hinner vi få ihop bra grejer, säger Mimmi Käller, som har hängt utställningen tillsammans med kollegan Cheeri Wahlström.

Under affischteckningarna, lutade mot vägen, har lärarna ställt upp ett antal kopior av kända verk och mitt i rummet visas lite av den pedagogiska planeringen som klasserna arbetar efter. Alla sjuor ska exempelvis få möjlighet att utforska hur skuggor faller, medan åttorna ska förstora ansiktsbilder med hjälp av en rutmetod.

– Eleverna tog selfies som de sedan fick teckna av med blyertspennor. Det blev jättemånga fina bilder, säger Cheeri Wahlström.

Sjuornas portätt är inspirerade av den italienske målaren Guiseppe Arcimboldo, som på uppfinningsrika sätt brukade kombinera grönsaker, böcker och annat för att få fram ansikten på dukarna.

Hela den övre våningen i konsthallen har fyllts med målningar och teckningar av elever som går i årskurs nio. Bland annat har de fått göra blyertstolkningar av diverse utställningsaffischer. Rembrandt, Grünewald och Kandinsky står bakom några av förebilderna.

– Jag är väldigt nöjd med slutresultatet, säger bildläraren Mimmi Käller.

Egentligen hade hon tänkt att niondeklassarna skulle göra egna, moderna, tolkningar av renässansmålningen ”Makarna Arnolfinis trolovning”, men uppgiften visade sig vara för svår. Därför plockade läraren fram ett antal gamla konstaffischer som tidigare har hängt i Kristinebergskolans korridorer och lät eleverna rita av dem.

Planering visas

– Det är ganska bra att vi bara har utställningar vartannat år. Då hinner vi få ihop bra grejer, säger Mimmi Käller, som har hängt utställningen tillsammans med kollegan Cheeri Wahlström.

Under affischteckningarna, lutade mot vägen, har lärarna ställt upp ett antal kopior av kända verk och mitt i rummet visas lite av den pedagogiska planeringen som klasserna arbetar efter. Alla sjuor ska exempelvis få möjlighet att utforska hur skuggor faller, medan åttorna ska förstora ansiktsbilder med hjälp av en rutmetod.

– Eleverna tog selfies som de sedan fick teckna av med blyertspennor. Det blev jättemånga fina bilder, säger Cheeri Wahlström.

Sjuornas portätt är inspirerade av den italienske målaren Guiseppe Arcimboldo, som på uppfinningsrika sätt brukade kombinera grönsaker, böcker och annat för att få fram ansikten på dukarna.